Gasztro

Padlizsán-, spenót- és sütőtökrakás

Ilyenkor tavasz tájékán jól jön pár ízletes, ámde zsírszegény étel receptje, hogy a nyári ruhák előkerülésekor ne vigyen el minket a mentő.

Hozzávalók:

• 200 g sütőtök, vékonyra szeletelve
• 700 g paradicsomszósz
• 80 g bébispenót
• 4 újhagyma, hosszában vékonyra szeletelve
• 100 g reszelt mozzarella sajt
• 40 g pirított fenyőmag

Vágjuk le a padlizsán alját, majd hosszában vágjuk 10 darab 5 mm-es szeletre. Az első és az utolsó szeletet dobjuk ki, a többit pedig tegyük tésztaszűrőbe, alaposan sózzuk meg, és hagyjuk állni 10 percig.
Öblítsük le a padlizsánt hideg vízzel, majd papírtörlővel töröljük át. Ezután sütőtökkel együtt kisebb adagokban süssük egy felforrósított grillserpenyőben (grillsütőben vagy kerti grillezőn), amíg megpuhul.
Tegyük a paradicsomszószt egy kislábosba, forraljuk fel, majd kis lángon rotyogtassuk két percig. Helyezzünk egymás mellé 4 szelet padlizsánt egy tepsiben, majd ezeken osszuk el a spenót felét, a sütőtök és a hagyma felét, végül minden rakásra löttyintsünk 2 evőkanál paradicsomszószt. A maradék spenótot, sütőtököt és hagymát ugyanígy tegyük a rakásokra, újabb 2-2 evőkanál paradicsomszósszal meglocsolva. A rakások tetejére tegyünk 1-1 szelet padlizsánt, reszelt sajtot, és végül szórjuk meg fenyőmaggal. Tegyük forró grillsütőbe, és grillezzük, amíg a sajt megolvad és megpirul.

 

Négy adag lesz belőle. Adagonként 13,3 g zsírt (3,6 g telített), 1120 kJ (268 kcal) energiát, 23,4 szénhidrátot tartalmaz.
Elkészítési idő: 35 perc.

Tipp: a lesózott padlizsánt jól nyomkodjuk ki, és alaposan töröljük át, mert ha túl vizes, akkor sütés közben összeesik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top