Gasztro

Tuti tippek és receptek kenyérsütõ géphez

A frissen sült kenyér illata semmihez nem fogható. A ropogós héj alatt megbúvó lágy, langyos kenyérbél egész egyszerûen mennyei manna. S ha mindezt otthon állítjuk elõ, abban is biztosak lehetünk, milyen alapanyagokból áll össze mindennapi kenyerünk.

Van, aki laposan, van, aki gömbölyű, apróbb buciként készíti, van, aki dúsan, ropogós héjú, hosszú vekni formájában szereti fogyasztani. Készítik finom- vagy teljes kiőrlésű lisztből, keverik különböző erőteljesebb gabonákból (rozs, zab, kukorica), dúsítják olajbogyóval, aszalt paradicsommal, különböző magvakkal. Egyszóval számos megunhatatlan variációban létezik.

 

Receptek:

• Sokmagvas tönkölykenyér
• Ropogós fehér kenyér
• Vajas toastkenyér

Egynéhány évtizede elsősorban az angolszász és az észak-európai, skandináv területekről indult útjára a nem is annyira új keletű – gondoljunk csak a régi paraszti világra, ahol a kemencében rendszeresen megsütötték a „mindennapi kenyerüket” – „mozgalom”, a házi kenyérsütés. És főleg a nagyvárosoktól messzebb eső településeken és a farmokon készítették lelkesen, mert napi szinten nehezen jutottak friss kenyérhez. Aztán a kulináriát kedvelők világában egyszer csak „trendi”, vagyis divatos lett otthon is kenyeret sütni, ma meg már szinte életforma. Különösen az egészséges életet és ételeket keresők körében. A gasztrovilágban megoszlanak ugyan a vélemények a sütőben sült hagyományos kenyér készítésének hívei és a kenyérsütő masinákban készült vekni rajongói között, tagadhatatlan, hogy mindkettőnek megvannak a maga előnyei. Az élelmiszer-adalékokkal feltuningolt világunkban egyre többen fordítanak gondot a család egészséges táplálására, amelynek fontos lépése a megbízható, természetes alapanyagokból összeállított, házi sütésű kenyér elkészítése.
Próbálja meg mindenki megtalálni a neki kedvezőbb kenyérkészítési formát a maga vérmérséklete, ideje, pénztárcája és konyhai tárolóhelye szerint.

A gépi kenyérsütés előnyei

A mai rohanó (és műkörmös) világban nincs mindenkinek elég ideje arra, hogy a munkahelyén eltöltött hosszú órák és a lakás rendben tartása mellett még két- vagy háromnapi rendszerességgel saját kezűleg készítse el reggelijéhez a friss kenyerét, gyúrja, dagassza, hajtogassa és megsüsse azt. A kenyérsütő gép elvégez mindent, csak az alapanyagokat kell megfelelő (!) sorrendben a gép tartályába tölteni. Ráadásul a legtöbb kenyérsütő gépnél még csúsztatott időzítésre is van lehetőség, vagyis az este betöltött alapanyagokból reggelre elkészülhet a friss, ropogós és meleg kenyér.

Alapanyagok gépi használathoz

Lisztek: Sajnos a magyar lisztek minősége sokat romlott az utóbbi ötven évben, mivel a mennyiségi értékesítésre termesztett gabonák már csak igen kevés sikért tartalmaznak. A liszt minőségét és így a kenyerünk állagát házilag mi magunk is fel tudjuk javítani, ha 500 g liszthez egy evőkanál búzasikért és egy evőkanál tejsavóport (mindkettő bioboltokban kapható) keverünk. Ez utóbbi az élesztő hatékonyabb működését segíti.

• Fehér kenyérliszt (BL–80), vagy univerzális liszt búzacsírával dúsítva, vagy finomliszt (BL–55).
• Graham-liszt, amely a búzaszem valamennyi értékes alkotóelemét tartalmazza.
• Rozsliszt, amelynek jelentős tápértékét a teljes gabonaszem megőrlése adja. Kapható fehér (rozsláng), világos, sötét és teljes kiőrlésű változatban.
• Tönkölyliszt: A tönköly élettani hatásai igen kedvezőek, az egész szervezetet erősíti. Kapható fehér és teljes kiőrlésű változatban.
• Kenyérlisztkeverékek: Vannak olyan lisztkeverékek, amelyeket kifejezetten házi kenyérsütéshez (gépi és nem gépi egyaránt) ajánlanak. Ezek tartalmaznak minden olyan természetes anyagú összetevőt (különböző magokat, búzacsírát, fehér vagy rozslisztet), amely egy tápláló kenyér sütéséhez szükséges.
• És a többi: Lehet bátran kísérletezni akár a hajdinaliszttel, zabliszttel és más lisztekkel is. Először próbaképpen mindig fehér búzaliszthez adagold, maximum 1/3 részt.

Olaj és zsiradék: Hogy a kenyér állaga lágyabb, puhább legyen, érdemes kevés zsiradékot a tésztába tenni. Erre a legalkalmasabb a vaj vagy a margarin, esetleg az olíva- vagy napraforgóolaj. Ne legyen több 15 grammnyi mennyiségnél, kivéve, ha a recept mást ír elő.
Folyadék: A kenyérsütéshez nélkülözhetetlen. A leggyakrabban víz vagy a tej szokott a tésztába kerülni. Ritkábban joghurt, író, kefir vagy tejföl. Késleltetett sütési idővel viszont csak vizet használjunk, mert a hosszú állás alatt a tejtermék megromolhat.
Só: Ez az, amit nem lenne szabad kifelejteni, mégis gyakran kihagyja az ember, vagy csak igen szűkmarkúan méri. 500 g liszthez általában másfél kiskanálnyi szükséges. Legyen az finom asztali vagy tengeri só, de semmiképpen sem durva szemű.
Édesítőszer: Nem kell sok belőle, legtöbbször elég egy kiskanálnyi, hogy segítse az élesztő működését. A fehér cukor lecserélhető barna cukorra, mézre, juharszirupra, agavéra, malátakivonatra, esetleg melaszra.
Élesztő: A gépi kenyérsütéshez általában a friss élesztő ugyanúgy megfelel, mint a szárított instant változat, kivéve, ha a kenyérsütő gép használati utasítása nem tiltja! Van olyan márka, amelynél egyáltalán nem ajánlott friss élesztővel dolgozni. A legtöbb kenyérsütő gépre készült recept is inkább a szárított, instant élesztőt ajánlja. Sokkal egyszerűbb vele dolgozni (nem kell külön felfuttatni), és hosszabb időn át tárolható. A receptben előírt mennyiséget azonban mindig be kell tartani, a túl sok élesztőtől ugyanis a tészta kidagadhat a kenyérsütő formából.

Legfőbb lépések

1. A gép használati utasításának áttanulmányozása. Ebből megismerhetjük a programokat (a normál fehér kenyértől a teljes kiőrlésűn át a tésztadagasztó funkcióig), hogy lehet-e vele időzített sütést végezni, és kiderül az is, hogy friss vagy csak szárított élesztővel dolgozhatunk.
2. A kenyérsütő forma a különböző típusú gépek ellenére többnyire egyforma: magas téglalap alakú, általában üvegfedéllel, hogy a tészta megkelését szabad szemmel is ellenőrizni lehessen.
3. A kenyérsütő géphez mércepohár is jár, amellyel a folyadék mennyiségét mérhetjük ki.
4. A hozzávalók közül mindig a folyadékot (víz, tej, joghurt stb.) tegyük (igen, a hagyományos tészta-összeállítás fordítottját kell alkalmazni) legelőször a kenyérsütő forma aljába!
5. Majd jöhet rá a liszt (esetleg extra sikérrel, tejsavóporral elkeverve), nagyjából egyenletesen szétszórva.
6. Következnek a különböző magok, aszalt gyümölcsök, fűszerek.
7. Legvégül kerüljön bele az élesztő, de úgy, hogy folyadékkal ne érintkezzen.
8. Állítsuk be a kiválasztott programra, és a többi munkát a sütőgép elvégzi.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top