Tuti tippek és receptek kenyérsütõ géphez

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Tuti tippek és receptek kenyérsütõ géphez
A frissen sült kenyér illata semmihez nem fogható. A ropogós héj alatt megbúvó lágy, langyos kenyérbél egész egyszerûen mennyei manna. S ha mindezt otthon állítjuk elõ, abban is biztosak lehetünk, milyen alapanyagokból áll össze mindennapi kenyerünk.
Írta: 2008. 01. 23. Gasztro rovat 
Van, aki laposan, van, aki gömbölyű, apróbb buciként készíti, van, aki dúsan, ropogós héjú, hosszú vekni formájában szereti fogyasztani. Készítik finom- vagy teljes kiőrlésű lisztből, keverik különböző erőteljesebb gabonákból (rozs, zab, kukorica), dúsítják olajbogyóval, aszalt paradicsommal, különböző magvakkal. Egyszóval számos megunhatatlan variációban létezik.

 

Receptek:

• Sokmagvas tönkölykenyér
• Ropogós fehér kenyér
• Vajas toastkenyér





Egynéhány évtizede elsősorban az angolszász és az észak-európai, skandináv területekről indult útjára a nem is annyira új keletű – gondoljunk csak a régi paraszti világra, ahol a kemencében rendszeresen megsütötték a „mindennapi kenyerüket” – „mozgalom”, a házi kenyérsütés. És főleg a nagyvárosoktól messzebb eső településeken és a farmokon készítették lelkesen, mert napi szinten nehezen jutottak friss kenyérhez. Aztán a kulináriát kedvelők világában egyszer csak „trendi”, vagyis divatos lett otthon is kenyeret sütni, ma meg már szinte életforma. Különösen az egészséges életet és ételeket keresők körében. A gasztrovilágban megoszlanak ugyan a vélemények a sütőben sült hagyományos kenyér készítésének hívei és a kenyérsütő masinákban készült vekni rajongói között, tagadhatatlan, hogy mindkettőnek megvannak a maga előnyei. Az élelmiszer-adalékokkal feltuningolt világunkban egyre többen fordítanak gondot a család egészséges táplálására, amelynek fontos lépése a megbízható, természetes alapanyagokból összeállított, házi sütésű kenyér elkészítése.
Próbálja meg mindenki megtalálni a neki kedvezőbb kenyérkészítési formát a maga vérmérséklete, ideje, pénztárcája és konyhai tárolóhelye szerint.

A gépi kenyérsütés előnyei

A mai rohanó (és műkörmös) világban nincs mindenkinek elég ideje arra, hogy a munkahelyén eltöltött hosszú órák és a lakás rendben tartása mellett még két- vagy háromnapi rendszerességgel saját kezűleg készítse el reggelijéhez a friss kenyerét, gyúrja, dagassza, hajtogassa és megsüsse azt. A kenyérsütő gép elvégez mindent, csak az alapanyagokat kell megfelelő (!) sorrendben a gép tartályába tölteni. Ráadásul a legtöbb kenyérsütő gépnél még csúsztatott időzítésre is van lehetőség, vagyis az este betöltött alapanyagokból reggelre elkészülhet a friss, ropogós és meleg kenyér.



Alapanyagok gépi használathoz

Lisztek: Sajnos a magyar lisztek minősége sokat romlott az utóbbi ötven évben, mivel a mennyiségi értékesítésre termesztett gabonák már csak igen kevés sikért tartalmaznak. A liszt minőségét és így a kenyerünk állagát házilag mi magunk is fel tudjuk javítani, ha 500 g liszthez egy evőkanál búzasikért és egy evőkanál tejsavóport (mindkettő bioboltokban kapható) keverünk. Ez utóbbi az élesztő hatékonyabb működését segíti.

• Fehér kenyérliszt (BL–80), vagy univerzális liszt búzacsírával dúsítva, vagy finomliszt (BL–55).
• Graham-liszt, amely a búzaszem valamennyi értékes alkotóelemét tartalmazza.
• Rozsliszt, amelynek jelentős tápértékét a teljes gabonaszem megőrlése adja. Kapható fehér (rozsláng), világos, sötét és teljes kiőrlésű változatban.
• Tönkölyliszt: A tönköly élettani hatásai igen kedvezőek, az egész szervezetet erősíti. Kapható fehér és teljes kiőrlésű változatban.
• Kenyérlisztkeverékek: Vannak olyan lisztkeverékek, amelyeket kifejezetten házi kenyérsütéshez (gépi és nem gépi egyaránt) ajánlanak. Ezek tartalmaznak minden olyan természetes anyagú összetevőt (különböző magokat, búzacsírát, fehér vagy rozslisztet), amely egy tápláló kenyér sütéséhez szükséges.
• És a többi: Lehet bátran kísérletezni akár a hajdinaliszttel, zabliszttel és más lisztekkel is. Először próbaképpen mindig fehér búzaliszthez adagold, maximum 1/3 részt.

Olaj és zsiradék: Hogy a kenyér állaga lágyabb, puhább legyen, érdemes kevés zsiradékot a tésztába tenni. Erre a legalkalmasabb a vaj vagy a margarin, esetleg az olíva- vagy napraforgóolaj. Ne legyen több 15 grammnyi mennyiségnél, kivéve, ha a recept mást ír elő.
Folyadék: A kenyérsütéshez nélkülözhetetlen. A leggyakrabban víz vagy a tej szokott a tésztába kerülni. Ritkábban joghurt, író, kefir vagy tejföl. Késleltetett sütési idővel viszont csak vizet használjunk, mert a hosszú állás alatt a tejtermék megromolhat.
Só: Ez az, amit nem lenne szabad kifelejteni, mégis gyakran kihagyja az ember, vagy csak igen szűkmarkúan méri. 500 g liszthez általában másfél kiskanálnyi szükséges. Legyen az finom asztali vagy tengeri só, de semmiképpen sem durva szemű.
Édesítőszer: Nem kell sok belőle, legtöbbször elég egy kiskanálnyi, hogy segítse az élesztő működését. A fehér cukor lecserélhető barna cukorra, mézre, juharszirupra, agavéra, malátakivonatra, esetleg melaszra.
Élesztő: A gépi kenyérsütéshez általában a friss élesztő ugyanúgy megfelel, mint a szárított instant változat, kivéve, ha a kenyérsütő gép használati utasítása nem tiltja! Van olyan márka, amelynél egyáltalán nem ajánlott friss élesztővel dolgozni. A legtöbb kenyérsütő gépre készült recept is inkább a szárított, instant élesztőt ajánlja. Sokkal egyszerűbb vele dolgozni (nem kell külön felfuttatni), és hosszabb időn át tárolható. A receptben előírt mennyiséget azonban mindig be kell tartani, a túl sok élesztőtől ugyanis a tészta kidagadhat a kenyérsütő formából.



Legfőbb lépések

1. A gép használati utasításának áttanulmányozása. Ebből megismerhetjük a programokat (a normál fehér kenyértől a teljes kiőrlésűn át a tésztadagasztó funkcióig), hogy lehet-e vele időzített sütést végezni, és kiderül az is, hogy friss vagy csak szárított élesztővel dolgozhatunk.
2. A kenyérsütő forma a különböző típusú gépek ellenére többnyire egyforma: magas téglalap alakú, általában üvegfedéllel, hogy a tészta megkelését szabad szemmel is ellenőrizni lehessen.
3. A kenyérsütő géphez mércepohár is jár, amellyel a folyadék mennyiségét mérhetjük ki.
4. A hozzávalók közül mindig a folyadékot (víz, tej, joghurt stb.) tegyük (igen, a hagyományos tészta-összeállítás fordítottját kell alkalmazni) legelőször a kenyérsütő forma aljába!
5. Majd jöhet rá a liszt (esetleg extra sikérrel, tejsavóporral elkeverve), nagyjából egyenletesen szétszórva.
6. Következnek a különböző magok, aszalt gyümölcsök, fűszerek.
7. Legvégül kerüljön bele az élesztő, de úgy, hogy folyadékkal ne érintkezzen.
8. Állítsuk be a kiválasztott programra, és a többi munkát a sütőgép elvégzi.
Ajánlott oldalak: Kenyér, Háziasszony, Pite, Nyugdíjasotthon
Kapcsolódó hozzászólások
Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás
Tévhitek helyett... Facebook lájkok száma8

Tévhitek helyett...

Öntsünk tiszta tejet a pohárba, beszéljünk az ESL dobozos tejről

Kapcsolódó tartalmaink

Nyereményjáték Bögre áprilisban

Bögre áprilisban

Megnyerheted a Nők Lapja Café egyedi bögréjét!

Játszom
Nyereményjáték Alveola

Alveola

Megnyerheted az Alveola ajándékát, a 3 db Cuisinart mini robotgépek egyikét!

Játszom

Címlapon

Legjobbak

Így néz ki az egyik legfinomabb gombánk

Így néz ki az egyik legfinomabb gombánk

A kertünkben is szembetalálkozhatunk vele. Pánikra...
Facebook lájkok száma
Második gyermekét várja Beyoncé állítólag

Második gyermekét várja Beyoncé állítólag

Ismerősei szerint minden jel arra mutat, hogy az...
Facebook lájkok száma
Miért lép félre a férfi?

Miért lép félre a férfi?

Sosem gondoltam volna, hogy egyszer egy újságcikket a...
Facebook lájkok száma

Hatalmas vihar, marad a rossz idő

Hiába volt hetek óta meleg, most újra inkább az ősz,...
Facebook lájkok száma
Elképesztő lakberendezés: lebegő csigalépcső

Elképesztő lakberendezés: lebegő csigalépcső

Egyedi módon oldották meg az oslói lakásban a...
Facebook lájkok száma
Péter Szabó Szilvia nem bánta meg, hogy nős férfival kezdett

Péter Szabó Szilvia nem bánta meg, hogy nős férfival kezdett

Állítja, ma sem csinálná másképp, ha újra kezdhetné.
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma3

Ezt üzente Ferenc pápa a világnak

Béke és segítségnyújtás: ezek voltak a kulcsszavai a...
Facebook lájkok száma
VV6: Zsófi letépte Aurelióról a ruhát – videó

VV6: Zsófi letépte Aurelióról a ruhát

Bevodkázott a cuki lány.
Facebook lájkok száma
Sztárénekesek vintage reklámokban

Sztárénekesek vintage reklámokban

A napjainkban egyre divatosabb stílusból a hírességek...
Facebook lájkok száma
Babát vár Tila Tequila

Babát vár Tila Tequila

Megmutatta kismamapocakját a biszex valóságshow-sztár.
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

Cukiság: egymással csacsogó macskák

Cukiság: egymással csacsogó macskák

Amikor egymás között vannak a cicák…
Facebook lájkok száma217
Kiakadtak a netezők Ördög Nóra ruháján

Kiakadtak a netezők Ördög Nóra ruháján

Nem voltak megelégedve a stylist aznapi döntésével.
Facebook lájkok száma118 Hozzászólások száma64
Fergeteges fotók: a mesehősök köztünk élnek

Fergeteges fotók: a mesehősök köztünk élnek

Az utca embere mint rajzfilmkarakter. Nem hiszel majd...
Facebook lájkok száma113
30 elképesztő bevásárlótáska

30 elképesztő bevásárlótáska

Készítőik kreativitásból kitűnőre vizsgáztak.
Facebook lájkok száma101
Állatkertbe vitték Katalinék György herceget – tündéri fotók!

Állatkertbe vitték Katalinék György herceget

Húsvéti nyúl helyett erszényesnyulat „kapott” a...
Facebook lájkok száma55
Itt a szezon: három finomság eperrel

Itt a szezon: három finomság eperrel

Idén tavasszal a szokásosnál hamarabb terem az eper,...
Facebook lájkok száma46

Kadlecsik Zoltán: „Hiszek hitetlenül!”

Terítéken a hit. Piacra van dobva: hinni kell...
Facebook lájkok száma42
Tüneményesen pózolnak a fotósnak a szurikáták

Tüneményesen pózolnak a fotósnak a szurikáták

Egy egész szurikátacsaláddal barátkozott össze a...
Facebook lájkok száma30

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem