Tuti tippek és receptek kenyérsütõ géphez

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Tuti tippek és receptek kenyérsütõ géphez
A frissen sült kenyér illata semmihez nem fogható. A ropogós héj alatt megbúvó lágy, langyos kenyérbél egész egyszerûen mennyei manna. S ha mindezt otthon állítjuk elõ, abban is biztosak lehetünk, milyen alapanyagokból áll össze mindennapi kenyerünk.
Írta: 2008. 01. 23. Gasztro rovat 
Van, aki laposan, van, aki gömbölyű, apróbb buciként készíti, van, aki dúsan, ropogós héjú, hosszú vekni formájában szereti fogyasztani. Készítik finom- vagy teljes kiőrlésű lisztből, keverik különböző erőteljesebb gabonákból (rozs, zab, kukorica), dúsítják olajbogyóval, aszalt paradicsommal, különböző magvakkal. Egyszóval számos megunhatatlan variációban létezik.

 

Receptek:

• Sokmagvas tönkölykenyér
• Ropogós fehér kenyér
• Vajas toastkenyér





Egynéhány évtizede elsősorban az angolszász és az észak-európai, skandináv területekről indult útjára a nem is annyira új keletű – gondoljunk csak a régi paraszti világra, ahol a kemencében rendszeresen megsütötték a „mindennapi kenyerüket” – „mozgalom”, a házi kenyérsütés. És főleg a nagyvárosoktól messzebb eső településeken és a farmokon készítették lelkesen, mert napi szinten nehezen jutottak friss kenyérhez. Aztán a kulináriát kedvelők világában egyszer csak „trendi”, vagyis divatos lett otthon is kenyeret sütni, ma meg már szinte életforma. Különösen az egészséges életet és ételeket keresők körében. A gasztrovilágban megoszlanak ugyan a vélemények a sütőben sült hagyományos kenyér készítésének hívei és a kenyérsütő masinákban készült vekni rajongói között, tagadhatatlan, hogy mindkettőnek megvannak a maga előnyei. Az élelmiszer-adalékokkal feltuningolt világunkban egyre többen fordítanak gondot a család egészséges táplálására, amelynek fontos lépése a megbízható, természetes alapanyagokból összeállított, házi sütésű kenyér elkészítése.
Próbálja meg mindenki megtalálni a neki kedvezőbb kenyérkészítési formát a maga vérmérséklete, ideje, pénztárcája és konyhai tárolóhelye szerint.

A gépi kenyérsütés előnyei

A mai rohanó (és műkörmös) világban nincs mindenkinek elég ideje arra, hogy a munkahelyén eltöltött hosszú órák és a lakás rendben tartása mellett még két- vagy háromnapi rendszerességgel saját kezűleg készítse el reggelijéhez a friss kenyerét, gyúrja, dagassza, hajtogassa és megsüsse azt. A kenyérsütő gép elvégez mindent, csak az alapanyagokat kell megfelelő (!) sorrendben a gép tartályába tölteni. Ráadásul a legtöbb kenyérsütő gépnél még csúsztatott időzítésre is van lehetőség, vagyis az este betöltött alapanyagokból reggelre elkészülhet a friss, ropogós és meleg kenyér.



Alapanyagok gépi használathoz

Lisztek: Sajnos a magyar lisztek minősége sokat romlott az utóbbi ötven évben, mivel a mennyiségi értékesítésre termesztett gabonák már csak igen kevés sikért tartalmaznak. A liszt minőségét és így a kenyerünk állagát házilag mi magunk is fel tudjuk javítani, ha 500 g liszthez egy evőkanál búzasikért és egy evőkanál tejsavóport (mindkettő bioboltokban kapható) keverünk. Ez utóbbi az élesztő hatékonyabb működését segíti.

• Fehér kenyérliszt (BL–80), vagy univerzális liszt búzacsírával dúsítva, vagy finomliszt (BL–55).
• Graham-liszt, amely a búzaszem valamennyi értékes alkotóelemét tartalmazza.
• Rozsliszt, amelynek jelentős tápértékét a teljes gabonaszem megőrlése adja. Kapható fehér (rozsláng), világos, sötét és teljes kiőrlésű változatban.
• Tönkölyliszt: A tönköly élettani hatásai igen kedvezőek, az egész szervezetet erősíti. Kapható fehér és teljes kiőrlésű változatban.
• Kenyérlisztkeverékek: Vannak olyan lisztkeverékek, amelyeket kifejezetten házi kenyérsütéshez (gépi és nem gépi egyaránt) ajánlanak. Ezek tartalmaznak minden olyan természetes anyagú összetevőt (különböző magokat, búzacsírát, fehér vagy rozslisztet), amely egy tápláló kenyér sütéséhez szükséges.
• És a többi: Lehet bátran kísérletezni akár a hajdinaliszttel, zabliszttel és más lisztekkel is. Először próbaképpen mindig fehér búzaliszthez adagold, maximum 1/3 részt.

Olaj és zsiradék: Hogy a kenyér állaga lágyabb, puhább legyen, érdemes kevés zsiradékot a tésztába tenni. Erre a legalkalmasabb a vaj vagy a margarin, esetleg az olíva- vagy napraforgóolaj. Ne legyen több 15 grammnyi mennyiségnél, kivéve, ha a recept mást ír elő.
Folyadék: A kenyérsütéshez nélkülözhetetlen. A leggyakrabban víz vagy a tej szokott a tésztába kerülni. Ritkábban joghurt, író, kefir vagy tejföl. Késleltetett sütési idővel viszont csak vizet használjunk, mert a hosszú állás alatt a tejtermék megromolhat.
Só: Ez az, amit nem lenne szabad kifelejteni, mégis gyakran kihagyja az ember, vagy csak igen szűkmarkúan méri. 500 g liszthez általában másfél kiskanálnyi szükséges. Legyen az finom asztali vagy tengeri só, de semmiképpen sem durva szemű.
Édesítőszer: Nem kell sok belőle, legtöbbször elég egy kiskanálnyi, hogy segítse az élesztő működését. A fehér cukor lecserélhető barna cukorra, mézre, juharszirupra, agavéra, malátakivonatra, esetleg melaszra.
Élesztő: A gépi kenyérsütéshez általában a friss élesztő ugyanúgy megfelel, mint a szárított instant változat, kivéve, ha a kenyérsütő gép használati utasítása nem tiltja! Van olyan márka, amelynél egyáltalán nem ajánlott friss élesztővel dolgozni. A legtöbb kenyérsütő gépre készült recept is inkább a szárított, instant élesztőt ajánlja. Sokkal egyszerűbb vele dolgozni (nem kell külön felfuttatni), és hosszabb időn át tárolható. A receptben előírt mennyiséget azonban mindig be kell tartani, a túl sok élesztőtől ugyanis a tészta kidagadhat a kenyérsütő formából.



Legfőbb lépések

1. A gép használati utasításának áttanulmányozása. Ebből megismerhetjük a programokat (a normál fehér kenyértől a teljes kiőrlésűn át a tésztadagasztó funkcióig), hogy lehet-e vele időzített sütést végezni, és kiderül az is, hogy friss vagy csak szárított élesztővel dolgozhatunk.
2. A kenyérsütő forma a különböző típusú gépek ellenére többnyire egyforma: magas téglalap alakú, általában üvegfedéllel, hogy a tészta megkelését szabad szemmel is ellenőrizni lehessen.
3. A kenyérsütő géphez mércepohár is jár, amellyel a folyadék mennyiségét mérhetjük ki.
4. A hozzávalók közül mindig a folyadékot (víz, tej, joghurt stb.) tegyük (igen, a hagyományos tészta-összeállítás fordítottját kell alkalmazni) legelőször a kenyérsütő forma aljába!
5. Majd jöhet rá a liszt (esetleg extra sikérrel, tejsavóporral elkeverve), nagyjából egyenletesen szétszórva.
6. Következnek a különböző magok, aszalt gyümölcsök, fűszerek.
7. Legvégül kerüljön bele az élesztő, de úgy, hogy folyadékkal ne érintkezzen.
8. Állítsuk be a kiválasztott programra, és a többi munkát a sütőgép elvégzi.
Ajánlott oldalak: Kenyér, Háziasszony, Pite, Nyugdíjasotthon
Kapcsolódó hozzászólások
Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás
Nyereményjáték Alveola

Alveola

Megnyerheted az Alveola ajándékát, a 3 db Cuisinart mini robotgépek egyikét!

Játszom
Nyereményjáték Theodora

Theodora

Játékunkon Theodora ajándékcsomagot nyerhetsz!

Játszom

Címlapon

Legjobbak

Út a semmibe – lenyűgöző képek

Út a semmibe - lenyűgöző képek

Az Atlanti út 8 hídból áll. A Romsdal-félszigetet köti...
Facebook lájkok száma
Családi titkairól vallott Várkonyi Andrea

Családi titkairól vallott Várkonyi Andrea

A Tények műsorvezetője eredetileg orvosnak készült, ám...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma2
Tangó: Tűz, szenvedély, erő, erotika

szenvedély és erotika

Tűz, szenvedély, erő, erotika, bizalom, odaadás,...
Facebook lájkok száma
Színes-vicces plakátok a természetért

Színes-vicces plakátok a természetért

Érdekes, vicces, meghökkentő plakátok, amelyek a...
Facebook lájkok száma
Ők a filmipar legdögösebb pasijai

Ők a filmipar legdögösebb pasijai

A romantikus filmek elmaradhatatlan „kellékei” a...
Facebook lájkok száma
Pályázatra fel – Legyen tiéd a legszebb balkon!

Pályázatra fel – Legyen tiéd a legszebb balkon!

„Mutasd a balkonod, megmondom ki vagy!” szlogennel...
Facebook lájkok száma
Elképesztő: szénből készítenek sajtot

Szénből készítenek sajtot

Nem túl gusztusos, de az ínyencek odavannak érte.
Facebook lájkok száma

Nem is hinnéd, hogy erre is jó az útifű!

Rálépsz, figyelmen kívül hagyod, vagy megpróbálod...
Facebook lájkok száma
Medencék: a fillérestől a méregdrágáig

Medencék: a fillérestől a méregdrágáig

Hamarosan itt a pancsolószezon, nem árt körbenézni,...
Facebook lájkok száma
Újabb világsztár érkezett Magyarországra

Újabb világsztár érkezett Magyarországra

Újabb világsztárral bővült a Spy című kémvígjáték...
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

Mesebeli növényalagutak, ahol végigsétálnánk

Mesebeli növényalagutak, ahol végigsétálnánk

Ha tudnánk irányítani az álmainkat, akkor azt...
Facebook lájkok száma266
A jóganadrág váltja le a farmert

A jóganadrág váltja le a farmert

Az amerikai tinik szerint a farmer már nem menő.
Facebook lájkok száma141
Bámulatos fotók: legóból építette meg a Jégvarázs palotáját az apuka

Bámulatos fotók: legóból építette meg a Jégvarázs palotáját az apuka

Hivatalos játékkészlet lehet a kreatív apuka...
Facebook lájkok száma71
3 recept avokádóval

Avokádó

Most akkor zöldség vagy gyümölcs? A végeredmény, úgy...
Facebook lájkok száma58
Málnás túrótorta fehér csokival megspékelve

Málnás túrótorta fehér csokival megspékelve

Túrórudi-torta továbbfejlesztve fehér csokisra,...
Facebook lájkok száma52
Futtatók markában – magyar prostituáltak Zürichben

Futtatók markában – magyar prostituáltak Zürichben

A többség kényszer hatására válik prostituálttá
Facebook lájkok száma50
Oreo torta

Oreo torta

Te is imádod az Oreo kekszet? Képzelj el egy egész...
Facebook lájkok száma39
Arcporszívó és glamúrsisak – a legbizarrabb szépségkütyük a múltból

Arcporszívó és glamúrsisak – a legbizarrabb szépségkütyük a múltból

Egy elszánt nő, aki változtatni akar a külsején,...
Facebook lájkok száma38

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem