Gasztro

A fasírt nagytesója: a vagdalt hús

Ideje megújítani a hagyományos vagdaltreceptedet: készítsd el az egybesültek aszalt paradicsomos, áfonyás vagy gabonapelyhes verzióját. Nem fogod megbánni!

Ritkán kerül egybesült vagdalt hús a magyar ember asztalára. Talán azért, mert laktató hatása miatt sokan zsírdús kalóriabombának tartják, amely nehezen illeszthető bele napjaink egészségmegőrző táplálkozási irányzatainak étrendjébe.
Kétségtelen, hogy a hagyományos sertés- vagy marhahúsból készült, hagymával, pirospaprikával, köménnyel, sóval, borssal ízesített alapverzió a legtökéletesebb, de ha ügyesen kombináljuk a hozzávalókat, akkor könnyű, kalóriaszegény, sőt vitamindús, de még húsmentes fogás is kikerülhet a kezünk alól. Egy light vagdaltverzióhoz a karcsúsodásra hangolt kreatív fantázia irányítása alatt mindössze a vörös húst kell fehér húsú szárnyasra lecserélni, a zsemlét pedig zabpehellyel vagy más gabonapehellyel pótolni. A pikáns ízhatásról és a vitamintartalom fokozásáról pedig a húsmasszába dobott néhány szem aszalt gyümölcs, pritaminpaprika vagy szárított alga gondoskodhat. Persze csak a kísérletező kedvűek számára.

 

 

Receptek:

Áfonyás vagdalt hús
Aszalt paradicsomos vagdalt
Sajtos vagdalt hús
Brokkolival töltött reformvagdalt
Pulykavagdalt Stefánia módra
Szójavagdalt

A királyi sarj

Elnevezését van, aki azzal magyarázza, hogy a húsalapanyagot eredendően (anno pár száz évvel ezelőtt) nem darálták meg hozzá, hanem kisebb darabokra, cafatokra vágták, vagdalták, és így dolgozták fel. Más vélemény szerint pedig onnan a név, hogy – ellentétben a fasírttal – nem kisebb adagokra osztották fel, hanem egybesütve készítették, és aztán szeletekre felvágva tálaltak.
A legkedveltebb hazai változat a főtt tojással töltött vagdalt hús, vagyis a Stefánia-vagdalt. Névadója Stefánia hercegnő, II. Lipót belga király lánya volt, aki férjhez ment az Osztrák–Magyar Monarchia trónörököséhez, a tragikus véget ért Rudolf koronaherceghez. Később Lónyay Elemér gróf vette feleségül az özvegyet. Itt élt Magyarországon, és nagyon szerette a magyar konyhát. A Stefánia módra készített ételek jellemzője, hogy főtt tojást tartalmaznak.

Az univerzális

Az egybesült vagdalt-fasírt elkészítése kevésbé olyan bonyolult és időigényes folyamat, mint ahogy az első gondolatra tűnik. Kiváló darabja lehet egy vendégváró svédasztalnak, mert összeállítása mindössze 10-15 percet vesz igénybe, a többi munkát pedig a sütőnk elvégzi.
Hidegen és melegen egyaránt fogyasztható, tökéletesen illik feltétnek bármilyen főzelékhez, tölteléknek kettészelt ciabatta vagy szendvicskenyér közé. De ehetjük önmagában, salátával vagy hagyományos körettel, burgonyapürével, rizibizivel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top