Gasztro

Cseh konyha a knédlin túl

Aki járt már valaha Prágában, az a város és a sörök mellett a helyi konyha ízeibe is beleszeretett. Ha a cseh konyha szóba kerül, mindenki rávágja, hogy knédli. Pedig a knédlin túl is van mit kóstolni arrafelé.

A cseh konyhában nem fűszerezik túl az ételeket, nem nagyon ízesítenek pirospaprikával, és kevés zöldséget használnak. Különösen kedvelik azonban a gombát és a káposztát, párolva vagy salátának.






Receptek:

Kapros burgonyaleves (kulajda)
Cseh vadas marhahús (svièková)
Sörös csirke
Bukta (buchta)
Zsemlegombóc-knédli
Kelt knédli


A levesek ízvilága talán jobban hasonlít a német konyháéhoz, mint a magyarhoz. Népszerűek a laktató, nehéz levesek, amelyek után szinte már nem is kívánunk második fogást; a különböző húslevesek mellett a zöldség- és krumplilevesek, a különleges ízeket kedvelőknek pedig ott van a fokhagymaleves, a pacalleves vagy a savanyú kenyérleves.







A sörkorcsolyák külön színfoltot jelentenek a cseh sörözők világában. Még olyan helyen is kapunk kóstolót belőle, ahol nincs melegkonyha. Kedvelt sörkorcsolyának számítanak az úgynevezett vízbefúltak (utopenec), ami tulajdonképpen egy savanyú lében áztatott szafaládé, vagy a fűszeres, fokhagymás, pikáns olajban pácolt camembert sajt (hermelin), vagy az érlelt sörsajt barna kenyérre kenve.

A cseh konyha főfogásai közül több is utal egy-egy tájegységre, ahhoz a helyhez kötve jellegzetes ízt kölcsönöz az ételnek. Így említhető a morvai sertéstokány, a znojmói szelet vagy a délcseh gulyás.
A húsételekhez a csehek is szinte ugyanazokat a köreteket (hasábburgonya, főtt burgonya, rizs, krokett, zöldköret) fogyasztják, mint mi, kivéve talán a tipikus knédlis (főtt gombócos) fogásokat. Ilyen a sertéshús párolt káposztával és knédlivel (knedlik se zelí), a marhapörkölt fűszeres mártással és knédlivel (gulaš), vagy a vékonyra szelt marhahús egy vadashoz hasonló tejfölös, citrommal ízesített szósszal és knédlivel (svièková). De szerepelhet önálló fogásként is, desszertként almával, barackkal, szilvával vagy mákkal.







Az igazi knédlit fehér kendőben, vízgőz fölött főzik könnyűvé. Ha kész, kicsomagolják a ruhából, és éles késsel – esetleg cérnaszállal – ujjnyi vastag szeletekre vágják. A hozzávalóktól függően többféle változatban létezik: van zsemle-, burgonya-, gríz- vagy kelt gombóc. A knédlivel kísért ételeket éttermekben általában 12 és 15 óra között lehet fogyasztani, mivel a készételek közé tartoznak, ezért ha elfogy arra a napra, már ki is törlik őket a napi ajánlatból.

További jellegzetes ételük a savanyított hering, a zavinác (ruszli), illetve a füstölt olajos hering, az uzené hagymával, valamint az édes lángos, a tarkedli.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top