Gasztro

Pizzavariációk

Talán a világ legismertebb ennivalója, sokak kedvence ez az olasz eredetû étel. Ha megkívánjuk, legyünk itthon vagy külföldön, népszerûsége és közkedveltsége miatt bármikor, bárhol hozzájuthatunk.




A hazai élelmiszerüzletek is roskadoznak a különböző méretű előre gyártott tésztaalapoktól, a mirelitpultnál többféle félkész fagyasztott termék közül választhatunk, sőt rendelésre a pizzériákból a lakásunkra is kiszállítják. De miért ne készítenénk el otthon mi magunk is?

Az első pizza

Különös abba belegondolni, hogy már az időszámításunk előtt is pizzáztak ez emberek. Persze akkoriban még egész másfajta feltéttel fogyasztották, mivel a paradicsomot egyáltalán nem ismerték, ez csak a középkor vége felé került be az európai konyhákba. Ókori történetírók említenek olyan kövön sütött, lapos kelt tésztát, amit olívaolajjal és gyógynövényekkel fűszereztek, sőt a régészek Pompeji városában a pizzériához hasonlatos építménymaradványokat is feltártak.
A legenda szerint a mai modern pizza feltalálása a savoyai királyi pár nápolyi látogatásához fűződik, amikor is egy – még ma is működő – Pizzeria Brandi nevű sütödében az olasz nemzeti színekből állították össze a lapos kenyeret, az ős pizza Margheritát: zöld (bazsalikom) – fehér (mozzarella sajt) – piros (paradicsom).






Receptek:


Török pizza
Török paradicsomragu – pizzafeltét
Calzone



 




 




A tészta lelke

Egy jó pizzának az alapja a vékonyra nyújtott kelt tészta. Innen ered az elnevezése is, eredetileg ugyanis a pinza, pincere (összegyúrni) latin szóból származik, amit a kemencében sült, kelttészta-alapú ételekre használtak. A kemencében létrejövő hőhatás következtében az élesztő dolgozni kezd a tésztában, és könnyedén megemelkedik. Következik rá a feltét, ami általában egy fűszeres-paradicsomos szósszal kezdődik, amelyre különböző gombákat, zöldséget, felvágottat tesznek, és sajttal vastagon beborítják.









Feltétlen feltétek

Az idők folyamán rengeteg változata alakult ki: az egyszerű sajttal, paradicsommal, bazsalikommal ízesített Margherita, a sonkás-ananászos hawaii, a csípős, kukoricás mexikói, a kolbászos magyaros, vagy a mediterrán, a tenger gyümölcseivel.
A világ konyhájában rengeteg változata létezik, amelyeken azért visszavezethetők az eredeti pizza személyiségjegyei; a kenyértésztához hasonló alap, a rétegezés, az erőteljes fűszerezés. Legismertebb variációi a félbehajtott pizza, a calzone, vagy a vékonyabb tésztaalapból álló török pizza, a lachmacun.

Hogy készüljön a tészta?

Összeállíthatod friss vagy szárított élesztőből, érdemes hozzá magas sikértartalmú lisztet vagy kenyérlisztet használni, de ha ilyet nem tudsz beszerezni, akkor a megadott mennyiség fele-fele arányában használj rétes- és finomlisztet.






Pizzaalap

Hozzávalók:


• 50 dkg extra sikértartalmú liszt vagy BL 80-as kenyérliszt
• 1 kiskanál só
• 7 g száraz élesztő (vagy 25 g friss élesztő)
• 1 kiskanál cukor
• 1 kiskanál olaj
• kb. 3 dl langyos víz





A szárított élesztőt, a cukrot keverd össze a meleg vízzel, hagyd állni néhány percig (ha friss élesztőt használsz, akkor kevés vízzel és a cukorral először futtasd fel, majd add hozzá a maradék vizet). Egy nagy gyúródeszka közepére halmozd felpúpozva a lisztet, keverd össze a sóval, csinálj a közepére egy mélyedést, majd az élesztős vizet, az olajat öntsd a közepébe. Kézzel vagy villával kevergesd, hogy a perem széléről egyre több lisztet vegyen magához az élesztő. Ezt a folyamatot addig kell hogy folytasd, amíg az egész lisztet felveszi. Amikor összeáll a tészta egy nagy gombóccá, akkor gyúrd át kézzel, ököllel, míg rugalmas állagú masszát kapsz.
Lisztezd be a tésztát, és letakarva pihentesd 30 percet, majd oszd szét annyi gombócra, ahány pizzát akarsz kisütni. (Ebből a mennyiségből 4 kisebb és 2 nagyobb pizzát tudsz elkészíteni.) Frissen nyújtsd úgy félcentis magasságúra, kend meg paradicsomszósszal, tedd rá a feltétet, és forró sütőben süsd készre (kb. 10 perc).

Tipp: A pizzatésztát érdemes nagyobb adagban elkészíteni; a maradék ugyanis folpakba csomagolva jól lefagyasztható. Ebből később készíthetsz kisebb négyszögletes vagy kerek (bögrényi átmérőjű) korongokat, minipizzákat, amelyeket paradicsomszósszal, olaszos fűszerekkel, különböző zöldségekkel megbolondítva vagy az előző napi pörköltmaradékot felhasználva, vagy csak simán fűszeres vajjal megkenve gyors fogásként tálalhatsz.

Fűszeres paradicsommártás: fél fej apróra vágott vöröshagymát párolj aranysárgára kevés olívaolajon, adj hozzá 4 evőkanál paradicsompürét, öntsd fel 1 deci vízzel, tegyél bele sót, babérlevelet, rozmaringot, oregánót, és forrald össze.













Pizzafeltétek

• A gombás pizzához a kinyújtott tésztát kend meg fűszeres paradicsomszósszal, szórd meg kevés apróra vágott füstölt szalonnával és kétmaroknyi vegyes erdeigomba-keverékkel, hintsd meg oregánóval, majd fektess rá vékony edamisajt-szeleteket, és forró sütőben süsd világospirosra a tésztát.
• A tenger gyümölcse pizzához a tésztát kend be a paradicsommártással, szórj rá oregánót, apróra vágott friss bazsalikomot és vegyesen konzerv polipot-kagylót-garnélarákot, dobj rá olívabogyót, és permetezz rá kevés olívaolajat és egy gerezd citrom levét. Addig süsd, amíg aranyszínű és ropogós nem lesz.
• A magyaros pizzához a pradicsomszószra tegyél néhány szelet gyulai kolbászt, bacont, hosszú csíkokra vágott lila hagymát, pepperonit, és hintsd meg reszelt sajttal.






Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top