Jeges nyalánkságok

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
2007. 08. 26. |

Kövess minket!

f Ajánlom

Lime- és menta-sörbet
6 közepes lime (480 g)
110 g cukor
310 ml víz
1 teáskanál finomra reszelt lime-héj
250 ml lime-lé
2 teáskanál apróra vágott friss mentalevél
2 tojásfehérje habja
friss gyümölcs
a díszítéshez

Keverjük össze a cukrot a vízzel egy közepes
lábasban, és állandó kevergetés mellett
melegítsük addig,
amíg a cukor elolvad.
Ne forraljuk fel!
Fôzzük tovább lassú tűzön, fedô és keverés nélkül még tizenöt
percig, hogy szirupot
kapjunk. Tegyük félre, amíg kissé kihűl. Keverjük hozzá a cukros sziruphoz a finomra reszelt lime-héjat, a lime-levet és a friss mentalevet. Öntsük az egészet tepsibe. Kihűlés után fedjük le fóliával, és tegyük be a mélyhűtôbe, amíg megszilárdul.
Elektromos mixerrel keverjük simára a sörbetet a tojásfehérjehabbal együtt.
Öntsük bele a masszát egy szögletes püspökkenyérformába, fedjük le, és tegyük be újra a mélyhűtôbe, amíg megszilárdul. Friss gyümölccsel kínálhatjuk.


Egyszerű gyümölcsfagylalt
1 közepes banán, feldarabolva
2 evôkanál citromlé
375 ml hűtött sűrített tej
165 g porcukor
1 közepes narancs, feldarabolva

Keverjük össze a banánt
és a citromlevet egy kis tálban. A sűrített tejet verjük fel
elektromos mixerrel, lassan adagolva hozzá a cukrot, amíg megsűrűsödik és habos lesz. Addig keverjük, amíg egynemű keveréket kapunk.
Keverjük hozzá a banános
alaphoz, adjuk hozzá
a feldarabolt narancsot.
Öntsük át egy szögletes püspökkenyérformába, fedjük le, és tegyük a mélyhűtôbe,
amíg megszilárdul.
Passiógyümölccsel
vagy naranccsal tálaljuk.

Négy adag lesz belôle.

Csokoládés fagylalttorony
500 ml tej
300 ml tejszín
5 tojássárgája
110 g porcukor
1 evôkanál pudingpor
100 g étcsokoládé, apróra vágva
60 ml Kahlua likôr (kávé ízesítésű likôr)
3-4 szem durvára vágott dióbél
200 g étcsokoládé, megolvasztva

Kenjünk ki hat darab 180 ml-es formát vagy bögrét, béleljük ki fóliával úgy, hogy 5 cm-rel túlnyúljon az oldalán.
Tegyük fagyasztóba.
A tejet és a tejszínt forraljuk fel. A tojássárgáját, a cukrot
és a pudingport verjük fel, majd folyamatosan adjuk a forró tejes keverékhez. Tegyük bele az apróra vágott étcsokoládét, és addig keverjük, amíg az elolvad. Keverjük hozzá a likôrt. Öntsük
egy tepsibe, fedjük le, és tegyük mélyhűtôbe, amíg megszilárdul.
A fagylaltot daraboljuk fel, keverjük ki elektromos mixerrel,
amíg krémesen lágy lesz. Kanalazzuk a masszát az elôkészített formákba (óvatosan kocogtassuk meg, hogy a légbuborékok elillanjanak). Fedjük le fóliával, és tegyük mélyhűtôbe, amíg megszilárdul.
A megolvasztott csokoládét terítsük szét két ív 26x28 cm-es sütôpapíron, szórjuk meg egy kevés durvára vágott dióval és hagyjuk állni. Óvatosan válasszuk le a csokoládélapokat a papírról, törjünk belôle kb. 3x13 cm-es ék formájú alakzatokat.
A fagylaltot borítsuk ki tányérokra, vegyük le a fóliát. Nyomjuk
a csokoládélapokat a fagylalt oldalához. Azonnal tálaljuk.

Hat adag lesz belôle.

Dinnyesörbet
110 g cukor
250 ml víz
400 g dinnye húsa
(dinnyefajtát tetszés szerint választhatunk)
2 tojásfehérje habja

Keverjük össze a cukrot és
a vizet egy kis lábasban. Lassú tűzön, forralás nélkül, állandó keverés mellett addig fôzzük, amíg a cukor elolvad. Fôzzük további 10 percig kis lángon, fedô és keverés nélkül, majd hagyjuk kihűlni. Mixeljük le
a dinnyét pépesre; 500 ml
dinnyepépre lesz szükségünk.
Keverjük hozzá a dinnyepépet a cukros sziruphoz. Öntsük tepsibe, fedjük le, és tegyük mélyhűtôbe, amíg kissé megszilárdul. A sörbetet keverjük krémesen lágyra a habbá vert tojásfehérjével egy nagyobb tálban elektromos mixerrel. Öntsük formába, fedjük le, és tegyük mélyhűtôbe, amíg megszilárdul.

Olvass tovább

Hozzászólások