Gasztro

Mártogasd bele!

Van otthon magvas barna kenyér, tortilla chips vagy friss zöldség? Keverés-kavarás a boszorkánykonyhában, és ne habozz elkészíteni a meleg nyári napok könnyû falatkáit, hûsítõ dipekbe, mártásokba tunkolva!

Amíg mi, magyarok mártogatás céljára többnyire majonézt, mustárt, ketchupot használunk, addig a déli népek lazacos, avokádós, halikrás, zöldséges stb. krémek színes választékával kényeztetik ízlelőbimbóikat.
Egy-egy ilyen krém elkészítése – különösen a nagy melegben – igen praktikus, percek alatt összeállítható, és nem szükséges a meleg tűzhely mellett izzadni vele. Frissessége miatt rendkívül gazdag vitaminokban, és úgy laktatja a gyomrot, hogy az nem nehezül el.













Receptek:


Humusz
Sajtos guacamole
Taramosalata
Feketeolívabogyó-krém
Tökmagos zöldségkrém








 


 


Mit mártogassunk?

Bármit, amit találunk otthon, vagy ami ötletet ad: kínálhatunk hozzá sós kekszet, ropit, chipset, fogvájóra tűzött kiflikarikákat, barnakenyér-falatkákat. Beszerezhetjük a nemzetközi konyha remekeit: pitakenyeret, tortillát (kukoricalisztből készült vékony kenyérféle), tacót (ropogósra sütött tortilla), vagy előkészíthetünk sült csirkeszárnyat, csilivel bedörzsölt, tepsiben pörcösre sütött szalonnacsíkokat, csíkosra vágott friss zöldséget is. Ez utóbbinál arra kell figyelni, hogy minél többféle ízű és színű, lehetőleg zsenge zöldséget használjunk: jöhet a spárga, uborka, cukkini, sárgarépa, karalábé, kaliforniai paprika stb.







Mibe tunkoljunk?

Tanuljunk a mediterrán népektől! A nagyobb szupermarketekben, bioboltokban vagy egzotikusfűszer-boltokban már beszerezhető a tahini (szezámmagkrém), a taramosalata (rózsaszínes ikrakrém), a humusz (fűszeres csicseriborsó-krém) stb. is, amely a rekkenő hőségben zamatossá tesz bármilyen kenyérszeletet, friss zöldsaláta kíséretében. A bátrabb házitündérek a fenti krémeket, pástétomokat otthon is elkészíthetik. Nekik kívánunk segítséget nyújtani az alábbi hagyományos mediterrán és déli mártogatósreceptek megadásával és néhány egyedi ízharmónia összeállításával.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top