Gasztro

Enni vagy nem enni?

Sokan összekeverik a tejcukor-érzékenységet a tejfehérje-allergiával. Összeállításunkban a tejcukorproblémákkal küszködõknek próbálunk pár hasznos recepttel szolgálni.

A betegség rövid ismertetése






Senkit sem szeretnék traktálni fölösleges számadatokkal és komplikált betegségleírással. Célom, hogy először is légy tisztában azzal, hogy sajnos valamilyen szinten betegségről van szó. Ismerek olyan embereket, akik egyébként „makk”-egészségesek, és egyszerűen azt gondolják (tipikus struccpolitika): én nem vagyok beteg, elmúlik majd stb. Erre van is esély bizonyos esetekben, orvosi segítséggel, de kérlek, ne vedd félvállról! Tudatosan kell kiderítened, pontosan érzékeny vagy-e, vagy milyen betegségtől szenvedsz (hiszen puffadás, hasmenés, hányinger nagyon sok más egyéb betegségtől, körülménytől is kialakulhat), gyógyítható vagy-e, milyen mértékű nálad a laktózprobléma, igényel-e dietetikust, esetleg magad is képes vagy felmérni toleranciád mértékét, vagy tényleg szükséged van szakmai segítségre. Én mindenképp ajánlom, hogy keress fel egy szakembert! Manapság a fenti témában végzett vizsgálatok általában fájdalommentesek (gondolok itt a H2-kilégzési tesztre), megbízhatók, és még aznap megtudhatod az eredményét.






Sokan összekeverik a tejcukor-érzékenységet a tejfehérje-allergiával. Az utóbbi megjelenési formái jóval súlyosabbak lehetnek az intoleranciánál: pl. bőrelváltozások és bizonyos esetekben fulladás is bekövetkezhet. A tejfehérje-allergia azonban inkább a kisgyermekek betegsége. Tünetei hasonlóak is lehetnek a tejcukor-érzékenység tüneteihez: hányás, hasmenés, felfúvódás, görcsök.

A tejfehérje-allergia szigorú tejmentes diétát igényel. Ez azt jelenti, hogy az élelmiszerekben rejtett formában előforduló, minimális mennyiségű tejfehérjétől is tartózkodnod kell! Idetartoznak nemcsak a tehéntejből készült tejtermékek, hanem az azonos fajhoz tartozó emlősállatok tejéből készültek is, pl. kecske, juh. Valamint a borjú- és marhahús is hasonló reakciókat válthat ki, és vigyázni kell arra is, hogy nagyon sok felvágottban is előfordulhatnak. De például a szárnyasok probléma nélkül fogyaszthatók.

Ezek a receptek csak a tejcukorproblémára nyújtanak megoldást. Ezért érdemes mindenképpen orvos segítségével utánajárni, pontosan mi is az, ami gondot okoz a szervezetednek.






Receptek:


Csirkeraguleves gombával
Citromos burgonyapüré diódarabkákkal
Rakott krumpli
Gombás rakott pulykamell
Bögrés mákos
Uborkakrémleves


Tejcukorbontó képességünk egyénenként eltérő, ezért kell tisztában lennünk azzal, hogy milyen laktózmennyiség nem okoz még panaszt. Nehéz meghúzni a határt, a receptek inkább mindig egy hajszálnyival alatta maradnak, így elkerülhetők a kellemetlen tünetek.

Ha szervezetünkben termelődik minimális mennyiségben enzim, az elegendő lehet savanyított tejtermékek fogyasztásához: pl. kefir, natúr joghurt, sajtok, aludttej, ezek csak kismértékben tartalmaznak laktózt. Vannak, akik már a savanyított készítményeket sem fogyaszthatják, sőt a tejes pékáruk, a tejes margarinok vagy egyes húsipari termékek sem illeszthetők a diétájukba. Ezért kell tisztában lenned egyéni tűrőképességeddel, de emellett célszerű az orvossal, dietetikussal megbeszélni az általad fogyasztható termékek körét.

Bármelyik megközelítést is érezzük magunkénak, szerencsére mostanában már van lehetőség a tejtermékek és az értékes nyomelemek pótlására. Léteznek növényi eredetű tejek, illetve kimondottan laktózmentes tejek. Az előbbiek íze és állaga termékenként eltérő mértékben különbözhet a tehéntejétől.








Kerülendő és biztonsággal fogyasztható ételek





Nagyon fontos tudnivaló, hogy rendkívül sok gyógyszerkészítményben található laktóz vivőanyagként!
Minden gyógyszer kiváltása előtt kérdezz rá a gyógyszerésznél, hidd el, nem szégyen, majd olvasd el a gyógyszerleírást is!






A fenti figyelmeztetés vonatkozik az ételekre is: nagyon fontos, hogy mindenképpen vásárlás előtt olvasd el az élelmiszereken szereplő címkét, amelynek a szabványok szerint tartalmaznia kell az adott készítmény teljes összetételét.

A legnagyobb biztonsággal azok a készítmények fogyaszthatók, amelyek címkéjére rá van írva, hogy LAKTÓZMENTES vagy TEJCUKORMENTES.





Ezenkívül nyugodtan fogyaszthatók:

• Gyümölcsök
• Zöldségek és zöldfélék nyersen
• Gabonák (búza, árpa, zab, rozs, rizs és kukorica)
• Burgonya
• Gomba
• Olajos magvak
• Sovány húsok (szárnyasok, marha, sertés, nyúl, hal)
• Tojás
• Diófélék
• Szójakészítmények: tej, tofu, joghurt stb.
• Növényi eredetű olajok

Növényi tejek:

• Rizstej
• Kókusztej
• Mandulatej
• Zabtej


Kerülendők:

• Tej és tejpor
• Tejkészítmények: tejszín, író, túró
• Tejjel készült péksütemények, kalácsok, tejes kifli stb.
• Tejjel készült vaj- és margarinkészítmények
• Tejcsokoládék, tejes jégkrémek és fagylaltok, krémes sütemények
• Bizonyos felvágottak
• Egyéb kész és félkész élelmiszerek (lásd a termék címkéjén)
• Tehénen kívül más, tejet adó állatok teje és tejéből készült termékek (kecske, juh stb.)

Mire ügyelj vásárláskor?





Sajtok:

Gyakorlatilag a lágy, friss vagy kevésbé érlelt sajtok nem alkalmasak fogyasztásra a laktózbetegek körében. De a kemény sajtok és a hosszú érési idejű sajtok tulajdonképpen laktózmentesek, így az ementáli típusú sajtok (pl. Pannónia) az érlelési idejüknek köszönhetően egyáltalán nem tartalmaznak tejcukrot, valamint a laktózmentes sajtok bárki számára fogyaszthatók.

Vajak, margarinok:

A vajak és vajkrémek nagy része sajnos tartalmaz tejcukrot, így laktózosok számára nem fogyaszthatók. Leginkább ajánlott a növényi vagy vizes alapú margarinok némelyike, kenyérre kenve, vagy főzéshez, sütéshez.

A húsipari termékek közül azokat érdemes fogyasztani, amelyek garantáltan laktózmentesek, mert sajnos nagyon sok termékük tartalmaz dúsításként laktózbetegek számára tünetet okozó összetevőket.

Kenyerek, kiflik, egyéb sütőipari termékek:





Itt is figyelned kell arra, hogy az adott termék vizes alapú vagy tejjel készül. Ha nem előrecsomagolt, aminek a címkéjén megnézheted, inkább kérdezd meg a helyszínen.

Zöldségek, gyümölcsök szerencsére minden probléma nélkül fogyaszthatók, ezért sem fordítottam különösebb figyelmet a receptek között ezekre az ételekre, hiszen a salátáknál csak arra kell figyelni, hogy ne tejfölös vagy joghurtos öntettel készüljenek. Ugyanez igaz a gyümölcssalátákra is, ahol még a tejszínhab okozhat gondot. Természetesen ezzel a problémával inkább vendégségben vagy étteremben találkozhatunk, hiszen ha főzünk, pontosan tudjuk, mit teszünk az adott ételbe.

A gyümölcsfagyik egy része fogyasztható bizonyos fagylaltozókban és cukrászdákban, de főleg a citromfagyik. A lényeg, hogy vízzel készüljenek, és ne tartalmazzanak semmilyen tejterméket. Ezek nyugodtan fogyaszthatók és ételkészítésre is alkalmasak. Mindenképpen kérdezd meg az eladót a fagyi összetételéről. Nyugodtan mondd meg neki, mi a betegséged, biztosan segítőkész lesz!










Enni vagy nem enni?

Avagy 139 recept laktózérzékenyeknek – puffadás, hasmenés, teltségérzet elkerülésére

Kedves Háziasszony/Háziember!


Hozzád szólok most, hiszen egy jobb közérzet reményében vettél kezedbe engem. Remélem, valóban sokban hozzá is tudok járulni eredményes gyógyulásodhoz, vagy legalább ahhoz, hogy jobban érezd magad egy kicsit.


Felelős kiadó: Ambruska Oktatási és Egészségműhely

Ára: 1490 FT

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top