Gasztro

Grillvarázs

Langyos nyári esték páratlan ajándéka, amikor a lemenõ napnál barátainkkal fenséges bort kortyolgatunk. A balkon asztalán mártások, saláták, friss, ropogós kenyerek sorakoznak, pattogó tûz és a sercegõ hús felszálló illata csapja meg orrunkat.

A grillezés első számú kelléke





A grillezés népszerűségével együtt a készülékek száma, funkciója és formavilága is egyre csak nő. Hogy a sütögetés öröme ne csak a szép nyári napokra korlátozódjon, ma már számtalan úgynevezett kontaktgrillezőt, elektromosan fűtött partigrill-lapot vagy gázpalack táplálta masinát vásárolhatunk. Azonban ha lehetőségünk van a szabadban sütni, felejtsük el ezeket a készülékeket, és élvezzük a tűz varázsát. A faszénen grillezett ételeknek ugyanis utánozhatatlan az ízük. Amennyiben van kertünk, építtethetünk sütőt kőből vagy téglából, ám használhatunk lengőgrillt is. Ez esetben a sütőrost láncon függ a tűztér felett, és magassága láncszemekkel szabályozható. Ha a grillezést csupán a teraszon végeznénk, lehetőségünk van számtalan mobil grillsütőt vásárolni. A legújabb divat szerint az USA-ból elterjedt gömbgrillek hódítanak. A gömb alakú, fedéllel lezárható készülékek előnye, hogy a fedél alatt keletkezett magas hő következtében a sütési idő – a levegővel érintkező szerkezetekhez képest – lényegesen kevesebb.
Fontos: grillkészlet vásárlásakor az első számú szempont, hogy a grillrács acélból készüljön, így sütéskor nem fog ráragadni a hús.






Receptek:

• Keleti pác
• Marinád vegetáriánusoknak
• Tejfölös pác
• Nyárson sült zsályás pulykatekercsek
• Sült oldalas mézköntösben

• Alufóliában grillezett pisztráng
• Zöldségnyársak sajtmártással






Bővebben a grillezésről: klikk ide!

 






 


 


 




Lépésről lépésre

A grillezés művelete korántsem a tűzrakással kezdődik. A sütésre szánt húsokat, különösen a marhát, már napokkal előtte célszerű bepácolni, hogy minél tovább puhuljon. Azonban az is lényeges, hogy a hús ne legyen pácízű, és ne fűszerezzük túl. Ügyeljünk, hogy megmaradjon a húsok természetes aromája. Noha az üzletekben már kaphatók az előre pácolt csodák, de tekintve, hogy ezek mennyi ízfokozót, emulgeálószert, mesterséges anyagot és tartósítószert tartalmaznak, csak végszükség esetén süssük meg vendégeinknek.
Figyelem: a hús felületére tapadt fűszereket és páclevet sütés előtt célszerű felitatni, mert keserű fekete kéreg sülhet rá.




Grillre mindent

Szabad tűzön szinte bármit süthetünk, a lehetőségeknek csak a fantáziánk szabhat határt. Szeletekre vágva grillezhetünk pácolt sertés-, marha-, bárány- vagy csirkehúst. Egészben csirkecombot és -szárnyat, sertésoldalast, halat, rákot, krumplit vagy hagymát (utóbbi hármat célszerű alufóliában a parázsba tenni). Ám mennyei nyársra szúrva különböző zöldségekkel kombinált – mint a padlizsán, cukkini, patisszon – vagdalt húsokat, szűzpecsenyét vagy az ínyenceknek kacsamellfilét és nyúlgerincet grillezni. Tovább színesíthetjük a palettát a különböző füstölt kolbászokkal és szalonnákkal.









Aranyszabályok







Ha nem szeretnénk vendégeinket elszenesedett, kopogós széndarabokkal vagy kiszáradt kotlettekkel és nyársakkal kínálni, érdemes megfogadnunk az alábbi alapszabályokat.
• A siker titka a megfelelő hőfokú parázs, ezért a faszenet a sütögetést megelőzően 30-40 perccel előbb be kell gyújtani.
• Ne használjunk folyékony égésserkentőket és vegyi anyagokat a tűzgyújtáshoz, mert az égéstermékek mérgezőek, ráadásul a kellemetlen szaguk a készételen is érződik.
• A parázs legyen parázs, jól izzon, de már ne lángoljon. Így jól átsül majd az étel, anélkül, hogy megégne.
• A grillezendő húsokat ne tároljuk a mélyhűtőben, a kerti sütéshez használjunk mindig friss húst. A fagyasztott húsok elvesztik rugalmasságukat, kevésbé jól szeletelhetők, és veszítenek a minőségükből.
• Az erős hő hatására a legtöbb sovány hús kiszárad és rágós lesz, így ügyeljünk a grillrácsot úgy helyezni a parázs fölé, hogy a forró levegőnek legyen helye felfelé cirkulálni, így kevesebb nedvességet veszít majd a húsunk.
• A hússzeleteket ne szurkáljuk és forgassuk agyon, főként ne villával, mert így rengeteg értékes szaft csöpög ki belőle.
• Célszerű a húsokat sütés előtt enyhén kiklopfolni, mert a túl vastag szeletek nehezen vagy belsejük egyáltalán nem tud átsülni.
Figyelem: a különösen sérülékeny és kényes, valamint magas víztartalmú élelmiszereket, mint a hagyma,







paradicsom, alma vagy garnélarák, nem tehetjük közvetlenül a grillrácsra, ezért göngyöljük őket zsiradékkal megkent alufóliába. Így a grillezendő étel saját levében párolódva megtartja eredeti ízét, nem beszélve a sok értékes vitamin- és ásványianyag-tartalomról. Az alufóliába csomagolt ételt tehetjük a grillrácsra, de közvetlenül a parázsba is. Ha a csomagunk enyhén felfúvódik, elkészült az étel. A párolás végén óvatosan vágjuk fel a fóliát, hogy az étel kissé megpiruljon.


Mikor sült át?

A tapasztalt grillezők a tapintásos módszer hívei. Mivel a hő a hús felszínétől egyre beljebb terjed, így az állandóan tömörebbé válik. Ezért ha a hússzeletet a legvastagabb pontján enyhén benyomjuk, érezhetjük, hogy átsült-e. Minél puhább, annál nyersebb.




Tegyük még kívánatosabbá

A grillételek elképzelhetetlenek mártások és fűszervaj nélkül. Köretként pedig tálaljunk héjában sült krumplit, salátát, friss, ropogós kenyeret vagy roston sült zöldségeket.


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top