Fagylalt házilag

Nyári szuper fagylalt összeállítás

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Édes, krémes, hûsítõ és frissítõ. Gyümölcsös vagy csokidarabos, szinte mindegy, mert mindenképpen a kedvencünk nyáron a fagyi. Fõleg, ha saját ízlésünk szerint kikeverhetjük a legtutibb ízeket.
Írta: 2007. 06. 13. Gasztro rovat 
Fagylalt-visszatekintő

Mint sok minden más, a fagyi története is Kínában kezdődött, vagy jó kétezer évvel ezelőtt. Akkori külalakja még kicsit marconább, szilárdabb volt, leginkább gyümölccsel, sziruppal ízesített jeges hűsítőként kínálták.
Az arab kereskedelemnek köszönhetően eljutott Egyiptomba, majd a görögökhöz is. Marco Polo utazásai idején meghódította Európát is; a reneszánsz korában az itáliai cukrászok többsége egyre lelkesebben próbálkozott a fagylaltkészítéssel. Kipróbáltak számos gyümölcsös, mézes, fűszeres ízkombinációt, amelyeket ízletes ostyatölcsérrel egészítettek ki.
Magyarországra Mátyás király olasz származású felesége, Beatrix révén került, aki gazdag udvartartásával itáliai cukrászokat is hozatott, hogy ne kelljen nélkülöznie hazája édességeit sem.
A török hódoltság itthon nem kedvezett a fagylalt szerelmeseinek, legközelebb csak az 1700-as évekből találunk róla forrásokat, utalásokat. Ekkoriban – a nyelvújítások korában – több névre is hallgat: emlegetik nyalatként, vagy ahogy az olaszok hívják, gelatóként, vagy a német eis néven is. A fagylalt elnevezést 1775-ben Bárócz Sándor testőr író alkotta meg róla, de a köztudatban csak jó néhány évtized múlva honosodott meg a fagyos édesség napjainkban is elfogadott neve. Ebben az időben Párizsban már legalább 80-féle fagylaltot készítettek.
A 19. században a neves pest-budai cukrászműhelyek már nemcsak süteményeikről, hanem ízletes fagylaltjaikról is ismertek voltak.
A 20. században világszerte teret hódított az ipari fagylalttermelés, amikor is a kézműves-technológiát (eredeti, hagyományos alapanyagok, tej, tejszín hozzáadásával, főzési technika alkalmazásával) felváltotta az automatizált (fagylaltporból, tejporból, vízből, mesterséges ízesítő- és adalék anyagok hozzáadásával) jégkrém- és fagylaltkészítés.

Receptek:
Keserűcsokis fagyi
Fahéjfagylalt
Keleti fagylalt naranccsal
Levendulamézes fagylalt



A fagylalt alakváltozásai

A jégkrém zárt technológiai rendszerben készül, ahol a gyártás és a tartósítás kulcsa a mélyhűtés. Az eljárás során mínusz 30-40 fokra is lehűtik, hogy jobban elviselje a hosszabb ideig tartó tárolást.
A gelato elnevezés Olaszországban magát a fagylaltot jelenti, máshol, főleg az angolszász területeken a tejszín nélküli, tejből készült fagylaltot hívják így.
A granita vagy jégkása Szicíliából ered; a cukorból, vízből és ízesítőkből (különböző gyümölcsök, kávé, csokoládé stb.) készült alapot darabossá, jeges morzsákká törik.
A parfé felvert tejszínnel dúsított, krémesebb, lazább állagú fagylalt.
A sorbet tejmentes, vizes alapú, kalóriaszegény gyümölcsfagylalt.
A sült fagylalthoz az édesített tojáshabot korong formában elősütik, erre kerül néhány gombóc fagylalt, majd ismét tojáshab. Ezt az egészet pedig rövid időre forró sütőbe tetszik.
A tetejét meghintik szesszel, amit tálaláskor meggyújtanak, vagy meglocsolják forró gyümölcsszósszal.



Kézművesfagyik otthon

Krémszerű, jó minőségű főzött, tejes alapú fagylaltokat szerencsére már otthon, házilag is elő tudunk állítani: ehhez a lelkes házitündéreknek mindössze egy fagylaltkészítő gépre van szükségük, amely kapható a legnagyobb szupermarketekben vagy elektromos kisgépeket áruló boltokban úgy 5-15 ezer forintos áron. Minőségben szinte nincs is különbség, csak a dizájnban és a fagylalttartály méretében (általában 0,7-1,5 literig). Mivel a tartályt a fagylaltkészítés előtt legalább 24 órát a mélyhűtőben kell pihentetni, hogy az alapkrémet fagylaltos állagúra lehűthesse, ajánlatos a fagyigépet a hűtőszekrény befogadóképessége alapján is kiválasztani. Tagadhatatlan, hogy megéri egy ilyen beruházás, mivel a fagylaltgéppel krémesebb fagylaltot lehet előállítani, kevesebb befektetett munkával. De azoknak sem kell a házi kézművesfagyi ízét nélkülözniük, akik nem rendelkeznek ilyen masinával. Ebben az esetben az elkészült fagylaltalapot hosszabb ideig, legalább egy éjszakára a mélyhűtőben kell tárolni, közben egy kézi habverővel vagy robotgéppel többször átkeverni.
Kapcsolódó hozzászólások
Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás
Nyereményjáték Alveola

Alveola

Megnyerheted az Alveola ajándékát, a 3 db Cuisinart mini robotgépek egyikét!

Játszom
Nyereményjáték Orbit

Orbit

Nyerj egy évre elegendő Orbit Bubblemint rágót és egy rágó adagolót!

Játszom

Címlapon

Legjobbak

Erős ellentét feszül Judy és férje között

Erős ellentét feszül Judy és férje között

Judy szeretne még egy babát, férje azonban erről...
Facebook lájkok száma
Visszavonul Kállay-Saunders András

Visszavonul Kállay-Saunders András

Kállay-Saunders András visszavonulót fúj, hogy...
Facebook lájkok száma
Szakított Charlotte és Simon?

Szakított Charlotte és Simon?

Egy neve elhallgatását kérő személy azt állítja, Simon...
Facebook lájkok száma
Keményen kiállt szerelméért Tóth Vera

Keményen kiállt szerelméért Tóth Vera

Van, akinek nem tetszik Tóth Vera és szerelme...
Facebook lájkok száma
Halálosan megfenyegették Sebestyén Balázst

Halálosan megfenyegették Sebestyén Balázst

Sebestyén Balázst egyre inkább zavarja mindenre...
Facebook lájkok száma
Papírba csomagolva tovább friss marad a gyümölcs

Papírba csomagolva tovább friss marad a gyümölcs

Gyógynövényekkel átitatott papírra téve akár négyszer...
Facebook lájkok száma
Meseházikók, amelyekben tényleg laknak

Meseházikók, amelyekben tényleg laknak

Bájos kis házikók az erdőben, vagy éppen a mezőn. És...
Facebook lájkok száma
A nélkülözhetetlen D-vitamin

A nélkülözhetetlen D-vitamin

A vitaminok fontosságával a legtöbben tisztában...
Facebook lájkok száma
Káprázatos kacatok a kertben

Káprázatos kacatok a kertben

Hulladékból mentett tárgyakkal szépen színesíthetők a...
Facebook lájkok száma
Vigyázat, mérgező! – veszélyes dísznövények

Vigyázat, mérgező!

Némelyik dísznövény nemcsak szép, de veszélyes is....
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

Utoljára csókoltak – a legemberibb pillanatok a múlt századból

Utoljára csókoltak - a legemberibb pillanatok a múlt századból

Szerelmüktől búcsúzó katonák, a nagy beállítás közben...
Facebook lájkok száma1897
„Mit keres egy lány a fizika szakon?”

„Mit keres egy lány a fizika szakon?”

150 kutatóból mindössze 9 nő
Facebook lájkok száma238
Budapesti rúdtánckörkép

Budapesti rúdtánckörkép

Kik járnak rúdtáncolni?
Facebook lájkok száma218 Hozzászólások száma3
Egyenjogúság otthon (is) – házimunka egyenlő arányban a férfiakkal?

Házimunka egyenlő arányban

„Amíg otthon nem tekinted magad egyenlőnek, a...
Facebook lájkok száma164 Hozzászólások száma56

Fertőzött tarja a Tescóban

Baktériumot találtak benne, az áruházlánc az ominózus...
Facebook lájkok száma164
Megható: egy idegennek adta a cipőjét a buszon

Megható: egy idegennek adta a cipőjét a buszon

Egy újabb bizonyíték arra, hogy igenis vannak még...
Facebook lájkok száma151
Fergeteges tánccal vezették le a vagány nagyik a futóversenyt – videó

Tánccal vezették le a nagyik a futóversenyt – videó

Élni tudni kell... és ők tudnak.
Facebook lájkok száma144 Hozzászólások száma3
Szívszaggató videó: élete legnehezebb döntése várt a kismamára

Szívszaggató videó: egy kismama legnehezebb döntése

Könnyfakasztó történet egy erős nőről.
Facebook lájkok száma131

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem