Gasztro

Fino Italiano Week a Mannában

Olaszország május végén Budapestre költözik: az igazi ínyencek ugyanis május 18. és május 26. között megkóstolhatják Itália legfinomabb borait és legízletesebb ételeit. A Fino Italiano hetet a Manna Lounge teraszétteremben rendezik meg, Donatella Zampoli neves séf szakmai védnöksége mellett.

Május 18-tól Olaszország leghíresebb borrégióit ismerhetjük meg Budapesten az alagút felett lévő Manna Lounge étteremben. Az étterem, mely a rendezvény idején ünnepli második születésnapját, működése mindkét évében elnyerte a Best of Budapest díjat, és a következő hírességeket láthatta vendégül: Steven Spielberg, Michael Flatley, Andrew G. Vajna, Pink Floyd zenekar, Denis Roland Billecart (Champagne nagykövet), Patrick Pages (Francia Chef-Sommelier Szövetség Elnöke).






A Fino Italiano Weeken mindennap más-más régió mutatkozik be nemcsak a rá jellemző legfinomabb borokkal, hanem a borokhoz illő finom falatokkal is. A társítás tökéletességéről pedig Donatella Zampoli, a Frescobaldi olasz borászat gasztronómiai tanácsadója, két Michelin-csillagos séf gondoskodik. Mindezek mellett nemcsak az olasz ízek kedvelőit várják a szervezők, hanem azokat is, akiket az olasz dizájn érdekel, hiszen a Schönhuberfranchi egy hétre előremutató olasz bútorokkal és éttermi kiegészítőkkel rendezi be a helyszínt. Mandovics Tibor, a Manna vezetője elmondta: „A teljes heti menüt, valamint a borválasztékot Donatella tanácsai alapján válogattuk össze. Olaszország kiváló borászatai küldték el legjobb évjáratú, válogatott boraikat. A hozzánk látogató vendégek például megkóstolhatják a legnagyobb olasz kastélyborászat, a Frescobaldi finom borait, köztük a Gianfranco Ferre divattervező által felöltöztetett, kívül-belül elegáns presztízs cuvée-vel, az FF névre keresztelt, 1993-as Brunello di Montalcinóval. Megismerkedhetnek a Ferrari pezsgőkkel, melyek vakkóstolókon évről évre felveszik a versenyt a nagy Champagne házak termékeivel. Nemcsak névben, de hírnévben is hasonlít a világszerte ismert sportautómárkához. Megízlelhetik Fontanafredda finom nedűit és a még 7 cég csúcsboraival Trentinótól Szicíliáig. A különleges évjáratú borokhoz autentikus ételeket kínálunk, amelyek szintén eredeti olasz tradíciók alapján, minőségi olasz alapanyagokból készülnek. A hét olasz atmoszféráját erősítve a Manna Lounge Collective (az étterem zenei csapata), régi olasz filmes dallamok feldolgozásait modern hangszerelésben adja elő. Érdemes akár több nap is ellátogatni a Mannába, hiszen mindennap más-más régió, más-más borok és más-más ételek mutatkoznak majd be.”







A Fino Italiano hét csúcspontja minden bizonnyal a május 24–25-ei hétvége lesz, amikor Donatella Zampoli, a rendezvény gasztronómiai fővédnöke személyesen készíti majd a finom ételeket és kínálja borait. Korábban Donatellával csak az olaszországi Frescobaldi-birtokra látogatók találkozhattak személyesen, így a Fino Italiano hét különleges alkalmat jelent minden olyan ínyencnek, aki rajong az itáliai ízekért. A negyvenéves, két Michelin-csillaggal rendelkező séf jelenleg a kilenc chateu-val (kastélyborászattal) rendelkező Frescobaldi-birtok PR-menedzsere, ő az, aki fogadja a birtokra látogató vendégeket, szervezi a borkóstoló túrákat. Mindemellett a konyhát sem felejtette el, hiszen folyamatosan gasztronómiai tanácsadást nyújt különféle világeseményeken, olasz rendezvényeken.







Donatella Zampoli pályája a vendéglátó-ipari főiskolán indult, azután tett egy hosszabb kitérőt fenn a Dolomitokban, az erdő közepén egy gazdaházat étteremmé alakítottak, ez volt a Mas del Saugo (a nyelvjárási szó a sambucóra, bodzára utal), amely jómódú vendégek kedvelt helye lett. Ott állt be a konyhába, és roppantul tetszett. Évek óta dolgozott ott, amikor egy ismerős törzsvendég felhívta: olvasta-e az újságot? Kiderült, hogy a Michelin Guide-ban egy csillagot kapott. 1988-tól, vagyis a Michelin-csillagtól számítva Donatella talentumát egyre többen és egyre magasabb szakmai szinten igényelték, Olaszországban és külföldön is. Volt az Antinori pincészet gasztronómiai tanácsadója, világjáró szállodahajó és malájföldi luxusszálló csapatát készítette fel hiteles olasz konyha vitelére. Szervez, tanít, főz, csupa mozgás az élete. Kislánya, Allegra születése is csupán viszonylag rövid időre vonja ki a forgalomból, de ez alatt az egy év alatt is gasztronómiai magazinokban publikál. A kiváló szakemberrel pedig most a budapesti nagyközönség is találkozhat a Fino Italiano hét keretében, május 24-én és 25-én a Manna étteremben.

További információ: www.mannalounge.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top