Fedezd fel a medvehagymát!

Lombos erdeink talaját március végétõl májusig fokhagymaillatú, zöld szõnyeg borítja. A medvehagyma nagyon egészséges, az íze pedig fenséges, frissítsd fel konyhád kelléktárát!
A medvehagyma a hagymafélék családjába tartozik, régi magyar neve sásihagyma, poszhagyma vagy vadfokhagyma. Már a germán és kelta törzsek is ismerték, gyógy- és fűszernövényként használták. Mostanra egész Európában kedvelt tavaszi eledellé vált, sokan otthon is termesztik. Íze nagyon hasonlít a fokhagymáéra, de sokkal lágyabb, a leheletünk sem lesz tőle kellemetlen. A medvehagyma minden része ehető, de elsősorban a hosszúkás, hegyes levelei kedveltek. Vághatjuk salátába, tehetjük szendvicsbe, de készíthetünk belőle levest, mártást vagy akár pestót is.

Receptek medvehagymával:

Medvehagymás rizottó
Medvehagymás krémleves
Medvehagymapesto
Medvehagymás avokádókrém

Bármilyen húst megtölthetünk például medvehagymás túróval, de a hagyományos tojásos nokedlit is feldobhatjuk, ha a tésztába apróra vágott medvehagymaleveleket keverünk. Még a tejfölös lángos tetejére is szórhatunk vadfokhagymát.



A növény 20–50 cm magasra nő, virágai fehérek, csillag alakúak. A levelek február végén, március elején kezdenek el növekedni, a virágzási időszak pedig áprilistól júniusig tart. A medvehagyma a humuszos, laza, nedves talajt és az árnyékos helyeket kedveli. Legtöbbet a lombos erdőkben (gyertyán, bükk), dombos, hegyes vidékeken találhatunk belőle.

Az erdei fokhagyma természetes antibiotikum. Fő hatóanyaga az allicin, ami megöli a baktériumokat és a gombákat. Jótékonyan hat a bél- és gyomorbántalmakra, de jó puffadásra, májbetegségekre és étvágytalanságra, valamint koleszterin- és vérnyomáscsökkentő is. Sok C-vitamint, magnéziumot, vasat és nyomelemet tartalmaz. Tökéletes tavaszi méregtelenítő!



 • Tudnivalók •


Mikor a legfinomabb?

Márciustól májusig. Ilyenkor a levelek még kicsik és gyengék, és különösen finom, enyhe fokhagymaízűek. Májusban a levelek íze már jóval erősebb. A virágzással vagy a levelek sárgulásával ér véget a szezon.

Gyűjthetjük egyedül, szakértő nélkül is?

Hogy hol nő a medvehagyma, azt elárulja a fűszeres, erős fokhagymaillat, ami gyakran az egész erdőt belengi. Kövessük bátran az orrunkat! Kerüljük az út menti helyeket és a mezőket, tisztásokat, ahol esetleg kutyát sétáltatnak. De vigyázat, a medvehagymának van egy veszélyes, mérgező hasonmása! A gyöngyvirág levelei majdnem ugyanolyanok, csak kicsit húsosabbak. A bajt megelőzhetjük, mielőtt leszedjük a levelet, dörzsöljük meg az ujjunkkal. Ha nincs fokhagymaillata, el a kezekkel! A zsákmányunkat otthon is válogassuk át. Fontos, hogy alaposan mossuk meg a leveleket, hiszen az erdei állatok sok baktériumot hagyhatnak maguk után.
Ne szedjük le egy növény minden levelét, hagyjunk rajta, hogy képes legyen megújulni.

A levél minden része felhasználható?

A hosszú, erős levélnyelet vágjuk le. A nagyobb májusi, júniusi levelekről távolítsuk el a levélgerincet is.

Hogyan aprítsuk?

Éles késsel vágjuk vékony csíkokra, de tépkedhetjük is. Pürésíthetjük botmixerrel, remek pesto lesz belőle, de előtte feltétlenül daraboljuk fel a leveleket, mert a levél hosszú rostjai tönkretehetik a mixert.

Tipp: Csak közvetlenül a felhasználás előtt aprítsuk, mert a benne lévő illóolajok könnyen elillannak. 






Hogyan tároljuk?

Csavarjuk a leveleket vizes konyharuhába vagy újságpapírba, majd tegyük egy zacskóba. Így hűtőben egy hétig is friss marad.

Mikor ültessük el otthon?

A hagymákat késő nyáron vagy kora ősszel ültessük el, kb. 5 cm mélyen, 10-20 cm távolságra egymástól, olyan helyre, amiről tudjuk, hogy tavasszal árnyékos. De tehetjük ládákba is, a lényeg, hogy szabadban legyen.

A medvehagyma a nevét vagy hatalmas, „medveerős” gyógyerejéről kapta, ami benne lakozik, vagy pedig onnan a keresztség, hogy a medvék téli álmuk után ezt a növényt keresték, hogy méregtelenítsék szervezetüket, és felkészüljenek a tavaszra.







Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

rupcsi 2011-04-15 14:46

Ha, fokhagyma ízű és szagu volt az az!

Ősszel vettem a húgomnak töveset, és nem ültette el, mert alig látszik a hagyma jellege.

Gyöngyvirág közelébe, és diófa alá nem szabad ültetni.

A levele összetéveszthető a gyöngyvirággal.

A vékony keskeny levél, az a korai szedés.

rupcsi 2011-04-15 14:43

Cserép nélkül, gumos medvehagymát árúl 1 bácsi a délinél (lent a téren) , ill. a Moszkva térnél (metró kijárat).

Azért vigyázni kell mert most virágzik, és ekkor nem szabad a leveleiből enni.

A piacokon, meg itt-ott árulják rendesen.

Lerabolják a medvehagyma területeket.

Ugyanis hagyni kellene pár levelet ( nem szabadna mindet leszedni virágzás elött) , hogy ne pusztuljanak ki.

Lehet, hogy védetté kellene nyilvánítani.

Keresőbe írd be medvehagyma.

futo46 2011-04-15 14:39

Imádom (imádnám) a medvehagymát.

Évek óta szeretnék a kertbe ültetni, de sehogy sem jutok hozzá. Ígéretet kaptam, de az nem hajtott ki. ;):(

Valami hasonlót is kaptam már, de nem merem fogyasztani, mert  -szerintem-  nem jó. Sokkal keskenyebb levele volt, a szagán és ízén kívül nem is ahsonlított az igazira. 

Ha valaki tudna adni egy keveset hogy szaporíthassam, minden evéskor hálatelt szívvel emlegetném! :D

Torolt_felhasznalo_221395 2011-04-15 14:39

Én már az obiban is láttam cserepest.

Torolt_felhasznalo_804768 2011-04-15 14:33

Én csak vágottat láttam a piacon, de ott talán segíteni tudnak abban is, hogy cserepeset hol kapsz, és még az is lehet, hogyha megkéred az árust, hozna Neked.

willson 2011-04-15 14:31

Szia! A Lehel téri piacon láttam cserépben is.

szinjang 2011-04-15 14:17

Nagyon örültem a cikknek, szeretnék érdeklődni, hogy hol lehetne Budapesten cserepestől vásárolni medvehagymát?
Köszönettel: Katalin

N?k Lapja Café 2011-04-15 14:17

Lombos erdeink talaját március végétől májusig fokhagymaillatú, zöld szőnyeg borítja. A medvehagyma nagyon egészséges, az íze pedig fenséges, frissítsd fel konyhád kelléktárát!

Tovább a cikkre...

Kalkulálja ki Kötelezőjét!
14 biztosítóból válasszon Önnek megfelelőt! Gyors, egyszerű online kötés

További információk>>>