Gasztro

Fedezd fel a medvehagymát!

Lombos erdeink talaját március végétõl májusig fokhagymaillatú, zöld szõnyeg borítja. A medvehagyma nagyon egészséges, az íze pedig fenséges, frissítsd fel konyhád kelléktárát!

A medvehagyma a hagymafélék családjába tartozik, régi magyar neve sásihagyma, poszhagyma vagy vadfokhagyma. Már a germán és kelta törzsek is ismerték, gyógy- és fűszernövényként használták. Mostanra egész Európában kedvelt tavaszi eledellé vált, sokan otthon is termesztik. Íze nagyon hasonlít a fokhagymáéra, de sokkal lágyabb, a leheletünk sem lesz tőle kellemetlen. A medvehagyma minden része ehető, de elsősorban a hosszúkás, hegyes levelei kedveltek. Vághatjuk salátába, tehetjük szendvicsbe, de készíthetünk belőle levest, mártást vagy akár pestót is.






Receptek medvehagymával:

Medvehagymás rizottó
Medvehagymás krémleves
Medvehagymapesto
Medvehagymás avokádókrém

Bármilyen húst megtölthetünk például medvehagymás túróval, de a hagyományos tojásos nokedlit is feldobhatjuk, ha a tésztába apróra vágott medvehagymaleveleket keverünk. Még a tejfölös lángos tetejére is szórhatunk vadfokhagymát.



A növény 20–50 cm magasra nő, virágai fehérek, csillag alakúak. A levelek február végén, március elején kezdenek el növekedni, a virágzási időszak pedig áprilistól júniusig tart. A medvehagyma a humuszos, laza, nedves talajt és az árnyékos helyeket kedveli. Legtöbbet a lombos erdőkben (gyertyán, bükk), dombos, hegyes vidékeken találhatunk belőle.

Az erdei fokhagyma természetes antibiotikum. Fő hatóanyaga az allicin, ami megöli a baktériumokat és a gombákat. Jótékonyan hat a bél- és gyomorbántalmakra, de jó puffadásra, májbetegségekre és étvágytalanságra, valamint koleszterin- és vérnyomáscsökkentő is. Sok C-vitamint, magnéziumot, vasat és nyomelemet tartalmaz. Tökéletes tavaszi méregtelenítő!












 • Tudnivalók •


Mikor a legfinomabb?

Márciustól májusig. Ilyenkor a levelek még kicsik és gyengék, és különösen finom, enyhe fokhagymaízűek. Májusban a levelek íze már jóval erősebb. A virágzással vagy a levelek sárgulásával ér véget a szezon.

Gyűjthetjük egyedül, szakértő nélkül is?

Hogy hol nő a medvehagyma, azt elárulja a fűszeres, erős fokhagymaillat, ami gyakran az egész erdőt belengi. Kövessük bátran az orrunkat! Kerüljük az út menti helyeket és a mezőket, tisztásokat, ahol esetleg kutyát sétáltatnak. De vigyázat, a medvehagymának van egy veszélyes, mérgező hasonmása! A gyöngyvirág levelei majdnem ugyanolyanok, csak kicsit húsosabbak. A bajt megelőzhetjük, mielőtt leszedjük a levelet, dörzsöljük meg az ujjunkkal. Ha nincs fokhagymaillata, el a kezekkel! A zsákmányunkat otthon is válogassuk át. Fontos, hogy alaposan mossuk meg a leveleket, hiszen az erdei állatok sok baktériumot hagyhatnak maguk után.
Ne szedjük le egy növény minden levelét, hagyjunk rajta, hogy képes legyen megújulni.





A levél minden része felhasználható?

A hosszú, erős levélnyelet vágjuk le. A nagyobb májusi, júniusi levelekről távolítsuk el a levélgerincet is.

Hogyan aprítsuk?

Éles késsel vágjuk vékony csíkokra, de tépkedhetjük is. Pürésíthetjük botmixerrel, remek pesto lesz belőle, de előtte feltétlenül daraboljuk fel a leveleket, mert a levél hosszú rostjai tönkretehetik a mixert.





Tipp: Csak közvetlenül a felhasználás előtt aprítsuk, mert a benne lévő illóolajok könnyen elillannak. 






Hogyan tároljuk?

Csavarjuk a leveleket vizes konyharuhába vagy újságpapírba, majd tegyük egy zacskóba. Így hűtőben egy hétig is friss marad.

Mikor ültessük el otthon?

A hagymákat késő nyáron vagy kora ősszel ültessük el, kb. 5 cm mélyen, 10-20 cm távolságra egymástól, olyan helyre, amiről tudjuk, hogy tavasszal árnyékos. De tehetjük ládákba is, a lényeg, hogy szabadban legyen.





A medvehagyma a nevét vagy hatalmas, „medveerős” gyógyerejéről kapta, ami benne lakozik, vagy pedig onnan a keresztség, hogy a medvék téli álmuk után ezt a növényt keresték, hogy méregtelenítsék szervezetüket, és felkészüljenek a tavaszra.







Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top