Gasztro

Fõzd le a kilókat!

A tavasz a fogyókúrák ideje. Csodadiéták, új irányzatok, tuti tippek. De attól, hogy valami diétás, még nem kell feltétlenül unalmasnak és rossz ízûnek lennie.

Egyre többen tudatosan figyelünk az egészségünkre – ehhez természetesen hozzátartozik a rendszeres étkezés is.






Receptek (szénhidráttartalom 5 gramm vagy annál kevesebb):

Fűszeres csirkefasírt
Sertéshústekercsek paprikával
Marhahús márványsajttal
Marhahús sörben párolva















Hogyan is működik ez a diéta?






+1 link-tipp:
WellnessCafe – mindent a fogyókúráról 
Amikor valaki azt mondja, „le kell fogynom”, akkor valójában arra gondol,
hogy „csökkentenem kell az elraktározott zsírmennyiségemet” – és ehhez arra van szükség, hogy az elraktározott zsírmennyiséget használjuk energiaforrásként szervezetünk anyagcsere-folyamataihoz.
Legtöbbször azonban az történik, hogy a szervezetünk ezt az energiát a nem sokkal korábban elfogyasztott szénhidrátokból meríti. Az alacsony szénhidráttartalmú diéta azért válik be sok embernél, mert elősegíti a szervezet inzulintermelésének és -felhasználásának irányítását, és előmozdítja, hogy a szervezet az elraktározott zsírt használja fel sejtenergiaként, és ne a legutóbb elfogyasztott szénhidrátot hasznosítsa erre a célra.

Fontos tudnivalók:

• Nem minden szénhidrát egyforma. Mindenekelőtt kerüljük azokat, amelyek gyorsan glükózzá alakulnak a szervezetünkben. Ilyenek például a túlfinomított szénhidrátok, mint amilyen a cukor és a liszt, továbbá a fehér rizs.
• A fogyás érdekében hasznos, ha néhány keményítőtartalmú zöldségre – mint például a burgonyára – úgy gondolunk, mint finomított szénhidrátra, mert a keményítő gyorsan glükózzá alakul.
• Általános szabály, hogy ha egyáltalán nem adunk az ételünkhöz cukrot és lisztet, és nem eszünk magas feldolgozottságú ételeket, akkor sokat tettünk a túlfinomított szénhidrátok elhagyása érdekében.
A szénhidrátbevitelünket tartsuk 20 gramm alatt, és ezt is olyan zöldségek formájában fogyasszuk, mint a spenót, a saláta, a brokkoli és más zöldsaláták. Ahhoz, hogy egészséges, alacsony szénhidráttartalmú étrendjét bárki maga is össze tudja állítani, három csoportra osztották az alapanyagokat és a készételeket.












Szabadon fogyasztható Mértékkel fogyasztható Kerüljük  
• Hús: pl. bárány, marha, sertés, borjú
• Fehérje: tojás és baromfi (pl. csirke, pulyka, kacsa)
• Hal: pl. lazac, tonhal, makréla, szardínia
• Rákfélék: pl. garnélarák, homár, languszta, kagyló
• Zsírok: salátaolajok (pl. repceolaj)
• Salátazöldségek: zöld leveles zöldségek, pl. cikória, saláták (fejes saláta, római saláta stb.), petrezselyem, sóska, spenót
• Más, vízben gazdag salátazöldségek: pl. spárga, bambuszrügy, brokkoli, kelkáposzta, paprika, karfiol, zeller, metélőhagyma, uborka, padlizsán, kömény, zöldbab, póréhagyma, gombák, hagymák, retkek, újhagyma, zsenge hüvelyű borsó, paradicsom, vízigesztenye, cukkini

Sajtok (laktózt és szénhidrátot tartalmaznak):


 


 
cheddar, kecskesajt,
gouda,
mozzarella,
svájci
(kerüljük a friss sajtokat),
mint amilyenek 
a falusi sajtok, amelyek több szénhidrátot tartalmaznak
 

• Finomított szénhidrátok: cukor, méz, alkohol, glükóz, szénsavas üdítőitalok,
magas feldolgozottságú gabona- és liszttermékek (kenyér, sütemények, torták, reggeli zabpelyhek stb.)
• Keményítőtartalmú zöldségek: burgonya, édesburgonya, pasztinák, sárgarépa, cékla
• Gabonafélék: rizs, rizstorták, zabkása, árpa, köles, rozs
• Hüvelyesek: babok, borsók, lencse
• Gyümölcsök:
Friss gyümölcsök: köztük alma, banán, cseresznye, füge, szőlő, citrom, dinnye, mangó, narancs, ananász, málna
Szárított gyümölcsök: köztük alma, sárgabarack, körte, mazsola, füge, gyümölcslevek

 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 




Ennek megfelelően szabadon fogyasztható (húsok, tojás, hal, salátaolajok, leveles zöldségek és vízben gazdag saláták stb.), mértékkel fogyasztható (sajtok, mivel laktózt és szénhidrátot tartalmaznak) és kerülendő élelmiszerek szerepelnek a táblázatban.










A rendkívül sikeres TV Paprika-könyvek sorozatban megjelent kiadvány nem csupán a finom ízeket helyezi előtérbe, de szem előtt tartja azt is, hogy az étel egészséges is legyen – megőrizve ezzel karcsú vonalainkat. A könyvben külön szerepelnek az 5 g vagy annál kevesebb, a 6–10 g közötti, valamint a 11–15 g szénhidrátot tartalmazó ételek, és mindegyik fejezetben előételek, főételek és desszertek is találhatók.
A receptek végén közlik az étel tápanyag-, kalória-, zsír-, szénhidrát- és fehérjetartalmát. A kiadványt hasznos tálalási javaslatok, főzési praktikák és étvágygerjesztő fotók teszik még vonzóbbá mind az olvasni, mind a főzni vágyók számára.

Aréna 2000 Kiadó
www.arena2000.hu










Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top