Gasztro

Szombat esti vacsora – fûszervajas bagett

Barátainkhoz voltunk hivatalosak egy késõ õszi szombat este. A kicsi lakásban észveszejtõ illatok szállingóztak, és már alig vártuk, hogy végre kinyíljon a sütõ ajtaja.

A pillanat meglepő is volt egyszerre és mulatságos, miként egy régi-régi tévéműsor a show-man szárnyaló időszakából. Szóval vicces volt, hogy néhány kis bagett feküdt benn a sütőben szép sorban, és mi ezt vártuk epekedve. De az ízük, mint a Tibi csoki – magáért beszélt. Fűszervajjal volt megkenve, az egyik zöldfűszeressel, a másik fokhagymással. Felfaltuk mind!
A kisfiam a lelkemre kötötte, hogy nálunk is legyen ilyen finom vacsi, úgyhogy igyekeztem levadászni az akkoriban még egyáltalán nem mindennapos hűtött bagettet a vásárlások során. Aztán meguntam a vadászatot, és megcsináltam én magam!

Bagett vacsorára

Hozzávalók:

• 3-4 kisebb vagy félbevágott bagett
• 10 dkg teavaj
• 2-3 gerezd fokhagyma, kevés só

A bagettek tetejét kb. kétujjnyi szélességben bevagdosom. A fokhagymát összenyomom, és a vajjal meg kevés sóval kikeverem. A bagett „vágatait” megkenem a fohagymás vajjal, és jó szorosan folpakba csomagolom. Kicsit a hűtőbe is beteszem. Aztán adandó alkalommal előmelegített sütőbe teszem, és finom ropogósra sütöm. Ha igazán jót akarunk, akkor egy kis jófajta vörösbort is kortyolunk hozzá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top