Gasztro

Az igazi rizottó

Sajnos ma itthon még mindig (tisztelet a kivételnek) téves eszméket táplálnak a rizottóval szemben. Gyakran összetévesztik a rizses hússal.







Most nem a rizses húst szeretném leszólni, mert az is csodálatos, de nem rizottó. Annyi a hasonlóság, mint a paradicsomos káposzta és a töltött káposzta között. Az alapanyag az előzőnél (rizses hús kontra rizottó) a rizs, a másodiknál (paradicsomos káposzta kontra töltött káposzta) pedig a káposzta.
Gasztrotoplistámon az első a rizottó. Azért, mert az alap szinte mindennel variálható. Mindennel, amit szeretsz. Lehetsz bátor, használhatod a fantáziádat, de a legfontosabb az ALAP.












Jani rizottói

Rizottó csirkemájjal
Rizottó koktélrákkal
Rizottó szarvasgombás vadmalacszalámival
Rizottó zsályás vajjal

Így készült a rizottó – Nézd meg képgalériánkat!


A számomra megfelelő rizottónak az alapállaga hasonló a tejberizshez, csak az a különbség, hogy folyékonyságát a vajtól és a parmezán sajttól nyeri el.
Ha igazán jó és ízletes rizottót szeretnél készíteni, az odafigyelést igényel.

Néhány fontos tanács:





1. A rizottóhoz rizottórizs kell. A legjobb az Arborio rizs. Ez ma már megvásárolható kisebb gasztronómiára szakosodott boltokban.
2. A rizottóhoz jó alaplé kell. Ha nem vagy rest, akkor unalmas vasárnap délután elkészítheted ezt. Sok zöldség, sok csont + forró víz gyöngyözve (2-3 óra). Ha kész, leszűr és mehet a fagyasztóba. 1-2 hónapig használható.
3. Izmos, kitartó alkar. És ritmusérzék: merít, kavar, merít, kavar…
4. A rizottó csak frissen jó. Mint minden tészta.









Itt találod Janit:

Alimentari dal Biondo
1037 Bp., Montevideo u. 01.


Nyitva:
Hétköznap: 9–21 h
Szombat: 10–13 h


A rizottó tálalása:

1. Ha rizottót tálalsz, mindig egy olyan tálba tedd, hogy legyen egy kis pereme. Így nem lesz tiszta rizs az asztal. Ez csak akkor fontos, ha nem vagy olyan sznob, hogy ezt is késsel-villával eszed.
2. Ha igazán okosan készíted, a gyermekek kedvence lesz, és így olyan egészséges dolgokat adhatsz nekik, amit amúgy nem ennének meg.
3. Nem baj, ha reszelsz rá egy kis sajtot, de szerintem nem kell. Alaphangon benne van 150 g parmezán…
4. Ha a rizottó a tányér közepén van, akkor locsold körbe egy kis olívaolajjal, szórd körbe egy kis petrezselyemmel. De csak a tányért. Sokkal szebb lesz, hiszen a színek teljesen különválnak.






Ha ez megvan, akkor indulhat a show.





Íme az alap 6 főnek (thank you Jamie)







• 1 liter alaplé
• 2 db vöröshagyma
• 4 gerezd fokhagyma
• 4 db zellerszár
• 500 g rizottórizs
• 2 löket száraz fehérbor
• 100 g vaj
• 150 g reszelt parmezán (reggiano vagy granna)
• só, bors (frissen tekerve)
• olívaolaj
• vaj a főzéshez (2 evőkanál)
• Az alaplevet melegítsd fel.





A zöldségeket szeleteljük fel nagyjából egyforma apró darabokra (a fokhagyma legyen még apróbb). Melegítsük fel az olívaolajat és a vajat, szórjuk bele a vöröshagymát és a zellerszárat. Pároljuk meg a zöldségeket kb. 10 percig (az én drága Anyukám, Rozi mami azt mondta, hogy addig, amíg a hagyma el nem olvad) közepes lángon. Ha megpuhultak, akkor mehet a fokhagyma. A fokhagymának 2-3 perc elég, aztán mehet a rizs, és adhatsz egy kis erőt a lángnak. A rizsszemeket gondosan (!!!) kevergetni kell, addig, míg szinte átlátszó nem lesz. Ez egy csodálatos látvány és illat, ahogy elkezd főni a zöldséges alaplében a rizs.

Ha ez megvan, akkor mehet a bor. 1-2 perc, és az alkohol elillan.





A lángot vedd kisebbre, és ekkor kezdődik a rabszolgasors. A meleg alapléből egy szedőkanállal öntsd nyakon a rizst, és kavargasd. Várd meg, míg a rizs lassan, de biztosan magába szívja az alaplevet, aztán jöhet a következő kanál alaplé…

Ez kb. 15-20 percet vesz el az életedből, de a végeredmény csodás lesz. Kóstolgasd szorgosan a rizst, ha puha (a külső rész szinte szétfőtt, a belső rész kicsit puha), láng kikapcs., mehet a sajt és a vaj. Egy utolsó keverés, fedő, pihi 10 perc (addig igyál egy sört, ahogy azt Zsolti barátommal szoktuk). Ha kész, mehet a só, bors frissen tekerve, és már kész is a CSODA.

 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 




 


 


 


 


Ha van olyan rizottóreceptetek, amit szívesen megosztanátok másokkal is, akkor kérem, hogy küldjétek el nekem a dalbiondo@t-online.hu e-mail címre. Megcsinálom, és leírom a tapasztalataimat nektek.

És még mindig a mottó:
Maximális tisztelet az ételnek…





Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top