Gasztro

Mediterrán saláták

A mediterrán konyha sikeresen használja fel évszázados, sõt évezredes gasztronómiai hagyományait, mégis alapvetõ alkotóelemei révén kellõen modern és megfelel napjaink egészséges, koleszterin- és zsírszegény táplálkozásának.

A mediterrán életmód








Modernkori külföldi kalandozásaink során az utóbbi években a Földközi-tenger területén fekvő országok kultúrája a magyar utazók érdeklődésének középpontjába került. A laza mediterrán életmód és az ahhoz szorosan kapcsolódó könnyed gasztronómiai szokások emlékei vissza-visszatérnek a fülledt nyári, pesti kánikulában. Ilyenkor jól esne elkortyolni egy igazi görög jegeskávét (frappé), csipegetni a paradicsomos-fetasajtos-olajbogyós salátából (horiatiki), vagy az aszaltszilvás-sárgabarackos kuszkusztálból.
A mediterrán térség otthonaiban a konyha kiemelten fontos szerepet tölt be, a család a késő estébe nyúló vacsorát ismerősökkel, barátokkal együtt fogyasztja el. Az asztal körüli beszélgetésekkel a többfogásos lakoma csipegetésével szakítják meg, miközben a borospohár is többször ürítésre kerül.








Mediterrán saláták

Zöldsaláta (spanyol)
Nizzai tonhal saláta (francia)
Fűszeres borgonyasaláta (török)
Csirkemájsaláta (dalmát)
Kuszkusz saláta (tunisz)



Az egészséges étrend

A déli országokat (japán mögött) az egészséges életmód kiemelkedő területének tartják, amelynek a legfőbb jellemzői a következők:
• teljeskiörlésű gabonából készült kenyér fogyasztása,







• friss gyümölcs, főleg a citrusfélék, dinnye, barack,
• nagy mennyiségű zöldség (az egy éves, egy főre eső évi zöldségfogyasztás kb. 200 kg) fogyasztása: nem múlhat el úgy nap, hogy valamely étkezéshez ne ennének zöldséget nyersen salátának elkészítve, párolva, vagy roston sütve. Különösen kedveltek a hüvelyesek, a cukkíni, padlizsán, zöld-, sárga, pirospaprika (pepperoni), paradicsom, hagyma, fokhagyma, articsóka, spárga,
• kevés vöröshús: bárány, borjú, marhahús csak egyszer, vagy kétszer kerül az asztalra egy hét alatt,
• olívaolaj és friss fűszerek minden mennyiségben: salátán, húsokon, zöldségen, sőt, még a tradicionális süteményeken is. (A helyiek legkedveltebb előétele az olívaolajas kenyér.)
• magas rost- és ásványianyagtartalmú zöldségek (bab, mogyoró) és tésztafélék (durumbúzából) fogyasztása
• az étkezések mellé egy-egy pohár vörösbor









A mediterrán saláták jellemzője

Miért hasznos sok salátát fogyasztani? Magas vitamin és ásványianyag-tartalmuk miatt a zöldségek fogyasztása rendkívül előnyösen hat szervezetünkre. Ennek megfelelve- bár valószínűleg kevésbé tudatosan – a mediterraneumban a zöldségek nagy részét nyersen, salátákban, vagy enyhén párolva, rövid ideig grillezve használják fel. Ily módon továbbra is sikerül megőrizni a felhasznált zöldségek jelentős mennyiségű vitamintartalmát.
A mediterrán saláták összetevői friss, cikkekre, kockákra vágott zöldségek, minimális dresszinggel, többnyire olívaolaj, citromlé ízesítésével, csipetnyi só, bors, bazsalikom, vagy oregánó fűszerezésével. A salátákból nélkülözhetetlen a paradicsom, és az olívabogyó, kiegészítve kevés sajttal.






 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top