Gasztro

Daniel sült lazaca





Hozzávalók:

• 2 közepes sárgarépa
• 1 fej lilahagyma
• 2 fej édeskömény
• 4 teáskanál olívaolaj
• só és frissen őrölt fekete bors
• 4 friss kakukkfű-ág
• 80 deka lazacfilé
• néhány friss kaporlevél
• 4 evőkanál száraz fehérbor
• a tálaláshoz citromgerezd


Elkészítése:

1. Bekapcsoljuk a sütőt 220 fokra (gázsütőnél 7-es fokozat), és amíg bemelegszik, előkészítjük a zöldségeket.

2. Meghámozzuk a sárgarépákat, megpucoljuk a lilahagymát, majd az édesköményeket megfosztjuk külső, keményebb leveleiktől. Ezután a zöldségeket szép sorban lereszeljük a kézi reszelő nagylyukú oldalán. Az egészet jól összekeverjük, és megsózzuk, megborsozzuk.

3. Előkészítjük a hal sütéséhez szükséges alufólia-tasakokat. A gurigáról letépünk 8 akkora darabot, hogy a zöld¬séges lazac-kupacok kényelmesen elférjenek majd rajtuk, és még kb. 7-7 centis üres perem maradjon is kö¬rülöttük. Ha ez megvan, akkor minden második fólialapon szétkenünk 1-1 teáskanál olívaolajat.

4. Az olívaolajos lapokon arányosan elosztjuk a zöldségkeveréket, és mindegyikre rádobunk 1-1 friss kakukkfűágat.

5. A megmosott, szárazra törölt lazacfilét éles késsel felszeleteljük. Arra törekszünk, hogy 16 darab ½ centi vékony szeletet kapjunk, és ehhez az a legjobb, ha szeletelés közben a kést kicsit rézsútosan tartjuk. Így nem érintjük a hal bőrét, csak a húsát, és a végén megmarad üresen a hal bőre. Erre nincs szükségünk, nyugodtan kidobhatjuk.

6. Mindegyik zöldségkupacra ráfektetünk 4-4 halszeletet úgy, hogy imitt-amott finoman érintkezzenek. Kicsit fedhetik is egymást. Ezután a halszeleteket meg¬sózzuk, borsozzuk, és mindegyikre ráteszünk néhány friss kaporlevelet. A szeleteket végül megöntözzük 1-1 evőka¬nál száraz fehérborral, és kezdődhet a csomagolás.

7. Az olajozás nélkül maradt alufólia-darabokkal lefedjük a zöldséges lazacokat, majd a fóliák széleit minden oldalon legalább három, egymást fedő rétegben felhajtjuk. Közben figyeljünk rá, hogy jól zárjanak, de a halszeletek fölött maradjon kevés levegő is.

8. A 4 darab lazac-csomagot egymás mellé rátesszük egy tepsire tesszük, és kb. 20 perc alatt megsütjük a forró sütőben. Mandulás gombamártás és finom krumplipüré illik hozzá.


4 adag lesz belőle.







Kóstold meg ajánlatunkat!


• Ha előre készülsz… Mustáros-szőlős csirkecombok »
• Ha kettesben ünnepelsz… Mandarinos csirkemell »
• Ha sokan jönnek… Fűszeres malac »
• Ha már túl sokat ettél… Édeskömény-saláta vöröskáposztával és füstölt lazaccal »
• Ha különlegesre vágysz… Kacsamell vörösboros áfonyamártással »
• Ha valami olaszosra vágysz… Mozzarellás tészta citrommal, fokhagymával és sonkával »
• Ha a baba is ünnepel… Baba – menü: Sütőtökös pulyka túróval
Mama-menü: Vajas pulykacsíkok chilis sütőtökpürével »

• Ha hagyományos ízeket szeretnél… Gesztenyés pulyka »
• Ha megszállottan szeretsz sütni… Házi croissant »


Stahl Judit az Oli-Olá szilikon konyhai eszközeire esküszik »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top