Gasztro

Gesztenyefesztivál

A sült gesztenye édeskés illata hozzátartozik a kopár, hideg tél világához. Akárcsak a habos gesztenyepüré majszolása a meleg lakás foteljában.







Gesztenyével töltött pulyka
Gesztenyeünnep


Vannak, ország, népek, tájak, ahol a gesztenye nemcsak ünnepnapokon kerül az asztalra, és sokkal jobban beleivódott a hétköznapi gasztronómiába, mint nálunk.
Marradi települése a napsütötte Toszkánában, nem messze Firenzétől fekszik, gyönyörű, dimbes-dombos vidéken. A városban évről évre október minden vasárnapján felpezsdül az élet, mivel ezeken a hétvégi napokon tartják a hely kiváló minőségű termékének, a gesztenyének az ünnepét. Az utcai árusokat végigjárva olyan különlegességeket kóstolhatunk meg, mint az ízletes gesztenyelekvár, a gesztenyesör vagy gesztenyepálinka, a gesztenyelisztből készült polenta, vagy a toszkán gesztenyetorta.


Itthon

A gesztenyefa hazánkban sem ismeretlen növény, termelésének, mégsem alakult ki olyan nagy ültetvényes kultusza, mint Észak-Olaszországban vagy Korzikán.






Gesztenyés receptjeink

Gesztenyés zserbó »
Toszkán gesztenyetorta »
Gesztenyepalacsinta »

A hosszú életű gesztenyefa több száz évig is elélhet, Kőszeg vidékén 600-700 éves példányok is megtalálhatók, némelyik magassága eléri a 20-30 métert is.
Kevéssé ismert, hogy a gesztenye nagyon egészséges növény, tele különböző tápanyagokkal, különösen magas a káliumtartalma, de jelentős mennyiségben található még benne foszfor és a magnézium is. A téli időszakban szinte pótolni tudná a gabonát, a dió- vagy burgonyaféléket.


Gyógyító hatása:





A gesztenye gyógyító hatását nemcsak a régmúlt vajákos asszonyai ismerték, hanem még napjainkban is feltűnik bizonyos betegségek kiegészítő kezeléseként. A gesztenye leveléből, vagy gyümölcséből készült főzet jótékony hatású a téli meghűlésre. Ugyancsak ez a főzet segít enyhíteni a hurutos vagy asztmatikus köhögést is, mivel nyugtatólag hat a nyálkahártyát érő ingerekre. A gesztenyéből készült krém pedig enyhíti a visszeres fájdalmakat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top