Gasztro

A zöld az egészség színe

A piacok megteltek zöldségekkel és gyümölcsökkel. Ennek ellenére sokan nyújtóznak a polcokon található, dobozokba burkolt levek irányába. Ne engedjünk a kényelem kísértésének!





Aki már próbálta a friss gyümölcsökből, zöldségekből nyert italok élvezetét, legfeljebb téli kényszerűségből nyúlt ilyen “előre gyártott” levekhez.

A friss italok hívei, a táplálkozáskutatók vagy a reformkonyha apostolai egyaránt történelmi példákra hivatkoznak, például Hippokratészre, aki árpával dúsított szőlőlevet ajánlott gyógyulásra vágyó betegeinek. Vagy bibliai példákra és vallási böjtökre, hindu- és buddhista szokásokra utalnak vissza. Bár hivatkozni aligha kell bármire, józan logikával is belátható: a friss zöldségekből, gyümölcsökből készített italok mindent tartalmaznak, amire szervezetünknek szüksége lehet: vitamint, ásványi anyagokat, enzimeket, rostokat. Ugyanakkor kevés szénhidrát van bennük, csekély mennyiségű, de természetes cukor, a zöldségek egyes fajtáiban jelentékeny mennyiségű fehérje, zsírok viszont alig. Itt van például az uborka, amit magas víz- és ásványtartalma miatt már az ókorban is szépítőszerként használtak, vagy a sárgarépa, melynek magas karotintartalma nem csupán betegségek ellen véd, de kozmetikai alapanyagként is szolgál.

S hogy mégsem iszunk eleget ezekből a szinte ideális összetételű italokból – talán csak a paradicsomlé az egyetlen kivétel -, leginkább rossz szokásainkkal, kényelemszeretetünkkel magyarázható. Mert legjobb, ha őszintén beismerjük, a friss zöldségek feldolgozása fáradságos művelet, egyszerűbb elővenni az üdítős palackot, jobb esetben kinyitni a gyümölcsleves dobozt. Bár aki délszaki vidékeken frissen kipréselt narancslével oltotta már a szomját, talán rávehető az otthoni kísérletezésre.





Vannak, akik egészségük helyreállítását remélik egy-egy tisztító vagy regeneráló lékúra segítségével, s gondosan megtervezett összeállítás szerint váltogatják étrendjükben a különböző betegségekre jótékony hatású nedűket. Bizonyára érdemes elmélyedni a létudomány útvesztőiben is, most azonban elégedjünk meg olyan módszerekkel, melyekkel egyszerűsíteni próbáljuk a zöldség és gyümölcslevek elkészítését. A házilagos módszerek egyik legfontosabb előnye a kísérletezés lehetősége: készen nem kapható kombinációk, egyéni ízvariációk születhetnek attól függően, milyen alapanyagok nőnek a kertben, vagy kaphatók a piacon.

A zöldséglevek készítésének leggyorsabb eszköze a turmixgép, a pillanatok alatt pürévé aprított alapanyagokat ugyan utóbb még át kell passzírozni. A gyümölcscentrifuga segítségével olyan keményebb növények leve is kinyerhető, mint például a sárgarépa vagy az alma. A rostban gazdag növények, például az ananász feldolgozása már több lépcsős feladat. A turmixgépben elkészített ananászpürét édesíthetjük cukorsziruppal. Két óra állás után átpasszírozva rostmentes ananászlé a végeredmény, mely elbírja a vízzel történő hígítást is.





Mint oly sok más háztartási munkánál, itt is érvényes: nem érdemes kis mennyiségekkel kezdeni. Persze fontos a nyersanyagok számbavétele: általában a készítendő zöldség- vagy gyümölcslé kétszeresével számolhatunk. S ha már kísérletező kedvünkben nekiállunk a zöldségek és gyümölcsök feldolgozásának, érdemes mindjárt többfélét is egyszerre, sőt a legjobb, ha vendégeket hívunk. A kancsók tartalmának összevegyítése már igazán ínyenceknek való feladat. Fűszereket, például kaprot, friss petrezselymet, sót, borsot, cukrot ne felejtsünk el előkészíteni, ezek óvatosan adagolva aláhúzzák a növények eredeti aromáját.

A zöldséglevek önmagukban is kitűnőek, de remekül kombinálhatók például a tejtermékekkel, s ettől mindjárt ízükben és küllemükben is új jelleget kapnak. A zöldséglevektől, vagy az alkoholmentes zöldségkoktélok gondolatától ódzkodó családtagoknak és vendégeknek célszerű lehet először leveses csészében vagy tányérban bemutatni a kreációkat, a felfedezés vagy a megismételt randevú öröme már valószínűleg a pohár és jégkockák csilingelésével fokozható.






Pikáns uborkatej»
Borsókoktél»
Paradicsomlé uborkával és paprikával»
Káposztakoktél»
Sárgarépa koktél»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top