Gasztro

Omlós aprósütemény

Ez a legismertebb skót vajas sütemény, amelyet a turisták skótkockás mintájú dobozokban visznek haza.





Hozzávalók:

• 25 dkg vaj
• 12,5 dkg cukor
• 30 dkg liszt
• 2 ek. kukoricaliszt vagy búzadara


Elkészítése:

Ízesítéstől függően több különböző változata alakult ki, az eredeti alaprecept azonban csak négy összetevőt igényel: vaj, liszt, kukoricaliszt és cukor. (A kukoricaliszt búzadarával is helyettesíthető, és a tésztát ízesíthetjük 2-3 evőkanál darált dióval, mandulával.)


A 25 dkg puha vajat keverd krémessé a cukorral, szitáld bele a lisztet és a 2 evőkanálnyi kukoricalisztet. Könnyebben megy a tészta összedolgozása, ha a vajat és a cukrot néhány percig elektromos habverővel kevered, majd kézzel folytatod az összegyúrást. A nyújtáshoz egy nagyobb tepsi méretét vedd alapul, és ujjnyi vastagságban nyújtsd a tésztát téglalapformára. Kivajazott, lisztezett tepsiben kb. 30 percig süsd, kis lángon.( A teteje még puha legyen, ez később úgyis meg fog keményedni.)
A sütőből kivéve kb. 2×6 centiméteres téglalapokra vágd fel, tetejét vaníliás porcukorral hintsd meg.
Fémdobozban légmentesen tárolva sokáig eltartható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top