Gasztro

Grillmártások

A rostonsült húsok, halak, zöldségek mellé nem csak ketchupot vagy mustárt kínálhatunk - némi leleményességgel ínycsiklandozó, különleges mártásokat, szószokat készíthetünk.<br>

Ügyeljünk arra, hogy ezek ne tartalmazzanak túl sok sót, viszont legyen bennük olaj – különben a hús kemény és sós lesz.

Fűszeres grillmustár
2 kk édes házipaprika, 1 kk őrölt feketebors, 2 kk hagymapor, 2 kk fokhagymapor, 1 kk őrölt kakukkfű, 1 kk őrölt zellermag, 1 kk őrölt babérlevél, 1 kk őrölt zsályalevél, 4 kk só
A grillezendő húst legalább 4-5 órára dörzsöljük be a grillmustárral.

Pikáns barbecue-mártás
3 ek apróra vágott hagyma, 1 kk mustárpor, 2 dl ketchup, 2 ek vaj, 2 ek cukor, 2 ek ecet, 1 ek Worchester szósz, 4 ek citromlé, 5 ek apróra vágott zeller, 1 kk bors, 2 kk só
Olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben, a hagymát enyhén aszaljuk meg, majd öntsük bele az összes hozzávalót. Pároljuk kislángon 15 percig.

Hollandi mártás
20 dkg vaj, 1 kk citromlé, 2 ek fehérbor, 2 tojássárgája, 1 kk só, csipetnyi bors
A tojássárgáját, a bort, a sót, borsot verjük fel kézi habverővel, majd kanalanként tegyük bele a felolvasztott vajat. Ízesítsük citromlével. Mielőtt tálalnánk, hidegen még újra keverjük fel.
Halhoz, zöldségekhez, spárgához kitűnő.

Provanszi mártás
4 paradicsom, 1 gerezd fokhagyma , 1 hagyma, 2 ek olaj, 1 ek ketchup, 1 kk kakukkfű, 1 kk rozmaring, 1/2 kk só, frissen őrölt fehérbors
Forró vízben egy percig blansírozzuk a paradicsomokat, majd húzzuk le a héjukat, és vágjuk apró kockákra, csakúgy, mint a hagymákat.
Hevítsük fel az olajat egy edényben, és pároljuk üvegesre benne a hagymát, fokhagymát. Ezt követően adjuk hozzá a paradicsomot, a ketchupot, a fűszereket és további egy percig pároljuk. Ha kihűlt a mártás, sózzuk, borsozzuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top