Gasztro

A sütés alapkönyve

Most induló sorozatunkban szakácskönyveket tesztelünk. Méghozzá úgy, hogy egy nem profi, nem szakács földi halandó megsüt-fõz egy receptet a könyvbõl, és elmeséli, hogy s mint sikerült!





A sütés alapkönyve

Valamiért a korosztályombeli lányok azt képzelik, hogy nem tudnak sütni-főzni. Ezt képzelte egy volt kolléganőm is, mert nem tudott szakácskönyv nélkül egresszószt készíteni. Életében először legalábbis. Egyébként simán megfőzött háromfogásos vacsorákat.

Ha te is ilyen vagy, akkor a legjobban teszed, ha kezdőknek való szakácskönyvet vásárolsz. Ezek azért jók, mert bár szinte ugyanolyan bonyolult ételek készítésébe is beavatnak, mint a profiknak készült leírások, azoktól eltérően nem nyüzsögnek az ismeretlen szakkifejezésektől és a bennfentes hangvételben írott magyarázatoktól, melyek olvasása közben az önbizalomhiányos jelentkezők azt érzik, hogy őket most bizony okítják.

Ha mondhatunk jó példát az ilyen könyvekre, az a Sütés alapkönyve. Először is szép. Minden egyes képe, oldala gyönyörű, már csak ezért is jó forgatni. Másodszor: rendkívül szórakoztató, vicces, de nem erőltetett. Harmadszor, hogy a szakmai előnyöket is érintsük: nagyon hasznos. A sütés alapjait – a címnek megfelelően – remekül összeszedték, mindent megtudhatunk belőle. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a különböző receptek milyen széles palettáját tartalmazza!


A könyvből a Banános, citromos szeletet sütöttük meg. Már csak azért is, mert ez egyszerűnek tűnt, és egy alapkönyvről van szó.


Íme a recept:





Gyors, négyszögletes és jó

Hozzávalók 20 szelethez:

• 3 citrom
• 4 érett banán (kb. 50 dkg héjastul)
• 25 dkg puha vaj
• 15 dkg barna cukor
• 4 nagy tojás
• 35 dkg liszt
• 2 tk sütőpor
• 2 ek rum
• A sütőtepsi kikenéséhez: vaj

Kevert tészta, sütés 30 percig 200 fokon

Elkészítése:

1. A citromokat forró víz alatt alaposan keféljük át. Töröljük meg, majd pedig reszeljük le a héjukat. Ezt követően csavarjuk ki a levüket. (Bevallom, a reszelés kimaradt, betegesen félek a héjban lévő vegyszermaradványoktól, de csak a levével is nagyon finom!)

2. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra (a légkeveréses sütőt nem kell előmelegíteni, csak 180 fokon megsütni a süteményt). Vajazzuk ki a tepsit. A banánok héját húzzuk le, és a belsejét villával törjük össze.

3. A vajat keverjük ki a cukorral krémesre. A masszának a barna cukor ellenére egyre világosabbnak kell lennie. (Nekem nem lett világos. Aztán feladtam, és színvaknak tettetve magam, nem kevertem tovább. Így is jó lett!) A tojásokat üssük fel egyenként, majd adjuk a vajas masszához. Ezt követően a citromhéjat (csak a bátrak) és –levet, valamint a banánt is keverjük hozzá. A lisztbe keverjük bele a sütőport, és adjuk a rummal együtt az eddig összeállított masszához.

4. A tésztát (ami egy furcsa állagú folyós izénak tűnik!) öntsük a tepsibe, egyengessük el, majd pedig tegyük a sütőben középre helyezett sütőrácsra, és süssük kb. 30 percig, amíg szépen meg nem barnul. Ha kész, hagyjuk teljesen kihűlni, majd pedig vágjuk fel négyzet alakú szeletekre. (Amire nagyon vigyázni kell, az az, hogy ne süssük gyorsan, mert akkor kívül fekete, belül folyós lesz!)

Elkészítési idő: 50 perc, de ebből 30 perc láblógatás
Szeletenként 220 kalóriát tartalmaz


Ahogy boldogultunk:

A sütemény minden valószínűség szerint másnak sem lesz ilyen szép sárga, de ez ne zavarjon. Egyrészt mert rettentő finom, másrészt, mert nagyon egyszerű elkészíteni! Tényleg! Csak annyit fűznék hozzá: nem kell megijedni az összekevert tészta igencsak furcsa állagán! Egyébként az elkészített recept alapján mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a remek könyvet, amely a Magyar Könyvklub kiadványa.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top