Gasztro

Magos fonottas

Manapság már sok helyen lehet kapni finom, egészséges magos kenyeret, péksüteményt. Ám ettõl függetlenül érdemes nekünk is kipróbálnunk az otthoni elkészítését, hiszen kalács helyett (mellett) ez is remekül illik a húsvéti sonka mellé!





Hozzávalók 1 kg kenyérhez:

• 80 dkg kenyértészta
• 20 dkg teljes kiőrlésű liszt
• 1 ek. méz
• 1 ek. só
• 3 ek. extra szűz olívaolaj
• 2 dkg finomliszt a tál hintéséhez
• 15 dkg magkeverék (tök-, szezám-, len-, napraforgómag)
• 1 tojásfehérje






Elkészítése:


A gyúródeszkát egyenletesen megszórjuk a liszttel, közepére tesszük a megkelt kenyértésztát, kézfejünkkel jól átgyúrjuk, és forgatva addig nyomkodjuk, míg két-három centi vékony lesz.

A közepére öntjük az olajat, a mézet, megszórjuk a sóval, és ezeket egy villával összekeverjük.
Lassan, óvatosan hozzáöntünk 1 dl vizet, közben elkezdjük gyúrni a tésztát: előbb a kenyértésztával dolgozunk, majd bevonjuk a lisztet is.





A tésztát csupasz kézzel, energikusan addig gyúrjuk, míg puha és egységes állagú lesz. Ezután nagy, liszttel kihintett tálba tesszük, konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen 45 percig kelesztjük.

A megkelt tésztát három egyenlő részre osztjuk: mindegyik darabot elsimítjuk, nyitott ujjakkal könnyedén átforgatjuk, és a tetejére szórjuk a magokat.

A két külső oldalt befelé hajtjuk, és ismét átgyúrjuk addig, míg a magok egyenletesen elosztódnak a masszában.
A tésztadarabokat egy-egy, körülbelül húsz centi hosszú rúddá sodorjuk.






A három rudat sütőpapírral fedett tálon összefonjuk, a két véget kissé összenyomjuk.
A fonatot tojásfehérjével megkenjük, a maradék magot a tetejére szórjuk, és további 45 percig kelesztjük. Meleg sütőben megsütjük (kb. 50 perc).


Tipp:
Készíthetünk kis bucikat, zsemléket, kifliket, koszorúkat is az alaptésztából, és mindegyiket másfajta ízesítéssel fűszerezhetjük. Gyúrhatunk a tésztába magok helyett fekete olívabogyót, durvára vágott diót vagy vékonyra szelt lilahagymával.






Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top