Gasztro

Tea zöldben

Bátran állíthatjuk: a víz után a tea a legnépszerûbb ital a világon - naponta mintegy másfél milliárd csésze fogy el belõle. Ez az a frissítõ ital, amelynek egyre többen ismerik fel egészségünkre gyakorolt kedvezõ hatását.




Alapvetően négyféle teafüvet ismerünk – ezek típusa azonban nem a növénytől, hanem a feldolgozási eljárástól függ.
A teák közül a fehér és a zöldtea megy át a legegyszerűbb feldolgozási eljáráson.
A zöldtea feldolgozása annyiban különbözik a többi teáétól, hogy a zöldteának szánt leveleket nem teszik ki oxidációnak, esetükben ugyanis meggátolják a fermentációt. Így a tealevél megőrzi eredeti friss ízét, zamatát, a színe is zöld marad. Ráadásul a növényben előforduló természetes anyagok sem esnek áldozatául biokémiai folyamatoknak.
A zöldtea jellegzetes ízét is az erjesztés kiiktatásának köszönheti, sőt ami még lényegesebb, így benne maradhatnak azok az antioxidáns hatású anyagok (a polifenolok), melyek fontos sejtvédő tulajdonságokkal rendelkeznek.





A szárított formában árult teák közül a zöldteának a legfakóbb a színe – általában halványzöld, esetleg halványsárga. Üde színét az egyszerű és gyors feldolgozásnak köszönheti – a lecsippentett levelek olyan gyorsan keresztülmennek a feldolgozáson, hogy a természetes változások egy részének ideje sincs beindulni. A napon történő gyors szárítás megakadályozza az oxidációs folyamat komolyra fordulását, és segít megőrizni a levelek fontos élettani hatású természetes antioxidánsait.


Azok a csodás hatóanyagok…
A zöldtea egészségmegőrző, nyugtató, frissítő hatása elsősorban kémiai összetevőinek köszönhető – a polifenolok, a koffein és az aromaanyagok hatóanyagainak.


Polifenolok




Ez a hatóanyag ugyan minden teában megtalálható, azonban közel sem olyan nagy mennyiségben, mint a zöldteában. Nem árt tudni, hogy a tea egészségmegőrző képessége a polifenolok mennyiségétől függ.
A zöldtea antioxidánsainak ez a csoportja felelős a betegségek megelőzéséért. A zöldteában a következő négy polifenolt találjuk meg:

EC – epikatechin
ECG – epikatechin-gallát
EGC – epigallokatechin
EGCG – epigallokatechin-gallát

Ahhoz, hogy a polifenolok kifejthessék jótékony hatásukat, napi minimum 240-320 mg elfogyasztása ajánlatos. A szükséges mennyiség bevitelét a teaivás mellett a kapszula, por és tabletta formájában kapható készítmények fogyasztásával is biztosíthatjuk.






Koffein

Nem csak a kávéban, de minimális mennyiségben a teában is található koffein (ezt teinnek nevezzük) – ennek köszönhetjük frissítő, élénkítő hatását. Nem véletlen, hogy nem sokkal a teázás után már érezhetjük szellemi teljesítményünk fellendülését. A rendszeres koffeinfogyasztás segít fenntartani a jó közérzetet, biztosítja a szellemi frissességet.

 Aromás anyagok
A teák fenséges illatát, zamatát a különböző aromás illóolajok adják. Egyetlen tealevélből több száz illóolajat is el lehet különíteni. Az aromás anyagok a teacserje fejlődése közben keletkeznek, és a levelek leszedésével fokozatosan párologni kezdenek.


Tápanyagok
Ha az eddig felsorolt tulajdonságok nem győztek meg minket, úgy biztosan elkötelezett zöldtea-fogyasztóvá válunk, ha megtudjuk, hogy vitaminokban (C-vitamin), ásványi anyagokban (fluorid) és nyomelemekben is bővelkedik. Elég napi négy-öt csésze, és máris fedeztük egy sor hasznos anyag napi szükségletének jelentős hányadát.


A zöld tea áldásos hatásai – avagy miért válasszuk a zöldteát?

A zöldtea hatása igen széles körű, rendszeres fogyasztásával több krónikus betegség kialakulását is megelőzhetjük. Nézzük, milyen problémákra kínál megoldást:





• csökkenti a koleszterinszintet
• csökkenti a vérnyomást
• serkenti a vérkeringést
• csökkenti a szívroham veszélyét
• csökkenti az agyvérzés kockázatát
• „hígítja” a vért
• gátolja a rák kialakulását, fejlődését
• erősíti az immunrendszert, antibakteriális hatású
• serkenti az emésztést
• segít megelőzni a fog– és szájbetegségeket
• megszünteti a fáradtságot
• méregteleníti a testet
• segíti a tiszta gondolkodást


Ébredjünk zöld teával!

Koffeinfüggők vagyunk? Nem csoda, hiszen fantasztikus élénkítő szer, de nem a kávéban. A kávé koffeinje sokaknak erős szívdobogást, magas vérnyomást okoz, ugyanis már a gyomorban lökésszerűen felszívódik.
A zöldteában található koffein – a tea csersavtartalma miatt – ezzel szemben fokozatosan szívódik fel a bélben, így hatását egyenletesen fejti ki. Serkenti a szellemi teljesítőképességet, a megfigyelő- és koncentrálóképességet, elűzi a fáradtságérzetet. És a káros mellékhatásoktól sem kell tartanunk!






Szív – és érrendszeri megbetegedések ellen


Mivel a különböző szív- és érrendszeri problémák manapság népbetegségnek számítanak, „Jobb félni, mint megijedni” alapon nem árt, ha inkább megpróbáljuk kivédeni őket.
Kutatások egész sora igazolja, hogy a zöldteát fogyasztók között ritkábban fordulnak elő ilyen jellegű megbetegedések, akik pedig már betegségük alatt szoktak rá a zöldteára, kevesebb eséllyel kapnak szívrohamot, agyvérzést. A zöldtea ugyanis biztosítja a szívet és agyat behálózó erek normális működését, jó állapotának fenntartását. Csökkenti továbbá a teljes koleszterinszintet és a vérnyomást, sőt serkenti a vérlemezkék megfelelő eloszlását, azaz hígítja a vért.


Rákmegelőzés zöld teával

A zöldtea leköti a sejteket károsító szabad gyököket, így akadályozza meg a hibás sejtek szaporodását.
A zöldteában található polifenolok vírus- és baktériumölő hatásúak, így csökkentik a rák kialakulásának esélyét is. Gátolják a daganatképződést, valamint az áttétek kialakulását, enyhítik a sugárkezelés és a drasztikus kemoterápia kellemetlen mellékhatásait, segítenek helyreállítani a szervezet régi egyensúlyát.
A zöldtea elsősorban a tüdő, a mell, a máj, a prosztata, a bél és a bőr rákos megbetegedéseinek keletkezését nehezíti.


Fogorvos helyett…





A zöldteában található fluor duplán veszi fel a harcot fogaink védelmében: miközben isszuk, úgy hat, mintha lepedékeltávolítóval öblögetnénk, tehát a fogak felületét kezeli, másrészt a megemésztett tea fluortartalma beépül a fogak és csontok szerkezetébe.
A zöldtea áldásos hatásai tehát a szájüreget sem kerülik el: a polifenolok úgy fékezik meg a fogak szuvasodásáért felelős baktériumok szaporodását és fejlődését, hogy elviselhetetlen vegyi körülményeket teremtenek a baktériumok számára, így nincs más dolgunk, mint napi egy-két csésze zöldteát elszürcsölni, és könnyedén megóvhatjuk fogainkat.






Zöldteával a felesleges kilók ellen…

Az EGCG nevű polifenolról kimutatták, hogy serkenti a szervezet zsírégető folyamatait, így nagy hasznát vehetjük a zöldteának, ha éppen diétázunk. Napi két-három csésze zöldtea elfogyasztásával négy százalékkal több energiát égethetünk el.

Mennyi teát igyunk?

Az ideális mennyiség meghatározása rengeteg tényezőtől függ (életmód, étkezési szokások, dohányzás, stb.), általánosságban azonban azt mondhatjuk, hogy napi két-három csésze elegendő lehet, bár gyógyászati célokra ennél nagyobb mennyiséget ajánlanak a kutatók. A mértéktartó teázás mindenképpen előnyösen hat szervezetünkre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top