Mibõl mennyit? - porciók

Elõfordult már veled, hogy a húsospult elõtt állva fogalmad sem volt, mennyit kérj? A krumplisdoboz fölé hajolva próbáltad kiszámolgatni, hány krumpli kell? Mérleged sincs, és nem tudod hány deka egy kanál liszt?

 Házi mértékegységek
 súlya:
 1 evőkanál liszt:  2 dkg
 1 csapott evőkanál liszt:  1,5 dkg
 1 evőkanál cukor:  3 dkg
 1 evőkanál búzadara:  2 dkg
 1 evőkanál zsemlemorzsa:  1,5 dkg
 1 púpozott evőkanál :  2 dkg
 1 evőkanál zsír:  2 dkg
 1 diónyi vaj vagy zsír:  2 dkg
 1 kávéskanál fűszerpaprika:  0,5 dkg
 10 nagyobb burgonya:  1,2 kg
 10 közepes méretű burgonya:  1 kg
 1 közepes nagyságú alma:  10 dkg
 1 közepes fej káposzta:  1- 1,5 dkg
 1 közepes fej kelkáposzta:  70- 75 g
 1 közepes fej hagyma:  6-7 dkg 
 1 nagy hagyma:  10 dkg
 1 nagyobb petrezselyem:  10 dkg
 ½ zeller:  15 dkg
 ½ karalábé:  20 dkg
1 nagyobb karfiol:  40-50 dkg
 1 bögre bab: (1 bögre= 2,5-3dl)  30 dkg
 1 bögre rizs:  25 dkg
 1 bögre kukoricaliszt:  17 dkg
 1 marék savanyú káposzta:  35 dkg
 1 marék sóska:  15 dkg

 

Köretek

Burgonyából:

- sósburgonya vagy burgonyapüré: egy személyre 25 dkg
- kockaburgonya: fejenként 30 dkg
- 1 adag hasábburgonya: 30 dkg


Galuska

3 adag vajasgaluska:
- 1 db tojás
- 10 g só
- 30 g margarin (vagy vaj)
- 50 g liszt


3 adag csipetkéhez:
- 50 g liszt
- 1db tojás
- 10 g só

3 adag daragaluska:
- 10 g só
- 1db tojás
- 90 g búzadara
- 50 g zsír


Párolt rizs

- 1 adag - 6 dkg
- 3 adag – 18 dkg


Húsok

Szeletelt vörös húsokból (sertés, borjú) fejenként 140-180 g egy adag, csontos húsokból 200 g.

Szárnyasok

A fiatal, 500-600 grammost rántanivaló csirkének, az idősebb, 600-800 g-ost paprikásnak, vagy pörköltnek való csirkének nevezzük.

Egy tyúk átlagos mérete: 1,5-2,5 kg – általában két személynek szánják

Egy átlagos kacsa: 2,5- 4 kg

Liba: súlya általában 4,5 kg-os – a jó minőségű libamáj meghaladja a 400g-ot is

Pulykamellből fejenként 20-30 dkg-t vegyünk

Megosztás sor:
Megosztás
 

Hozzászólások

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás