Gasztro

Egy csésze tea

Egy csésze gõzölgõ tea szinte mindig jólesik. Ha éppen nem, akkor a jegestea a megoldás. Arab országokban ez a legbiztonságosabb ital, máshol pedig élénkítõ, beszélgetéseknek jó hangulatot adó italként híres. De sok-sok fajtája között nem könnyû kiigazodni!

Tea Deutsch Anita módra

Manapság reneszánszát éli a tea, illetve a teázás, mint szertartás, bármily antagonisztikusnak is tűnik felgyorsult világunkkal. Mindig Agatha Christie hősnője, Miss Marple jut eszembe róla, aki ráérősen kortyolgat egy csésze teát, minthacsak a forró nedű adná számára az ideát; hogyan került a holttest a könyvtárszobába.

A Barátok közt egyik főszereplőjeként rengeteget dolgozol. Hogyan lehet erre a szertartásra időt szakítani egy forgatás közepén?

– Igazi teaimádóként minden folyadék helyett teát iszom, ezért csak alkalomadtán lesz szertartássá a fogyasztása. Reggel, mikor bejövök a stúdióba, kávé helyett, ha nap közben megszomjazom, a víz, vagy az üdítő helyett is teázom. Vannak kedvenc helyeim a városban, ahol igazán különleges fajtákat lehet rendelni, akkor megadom a módját és egy baráti beszélgetés kísérőjeként kortyolgatom.

Az egyszerű feketétől az aromáson át a gyümölcsösig mindenféle kapható már itthon is. Te melyiket kedveled a legjobban?

– Nagy kedvencem a Mate, de legjobban a hagyományos fekete teát szeretem. A gyógyteák ízével nem tudok megbarátkozni, pedig többször elhatároztam, hogy csinálok egy méregtelenítő kúrát, sok-sok gyógyteával. Talán majd egyszer…

(Szirmai Andrea)


Honnan jön a tea?

A teacserje (Camellia sinensis) leveleiből készül minden fajta tea. Legyen az fekete, zöld, vörös vagy fehér. A körülmények és a termelés helye határozza meg, hogy mi lesz a végeredmény.

Teaszínek

A zöld, a vörös (Oolong) és a fekete teák esetében a teacserje felső leveleit használják fel, míg a fehér teánál a szárhoz közelieket. Ráadásul ezt a fajtát évente egyszer, tavasszal szedik, így elég kevés is van belőle.
A másik nagy különbség, hogy a zöld és a fehér tea feldolgozása során is fermentálatlan marad, míg a vörös és a fekete fermentált változatban kerül hozzánk. (A fekete tea a leginkább oxidált változat.)

fehér tea
A fermentáció akkor következik be, amikor a leszedett levelek a levegő és a gőzölés hatására rézszínűvé válnak. A fehér tea leveleit szinte egyáltalán nem gőzölik, hogy ez a folyamat bekövetkezzen, a zöld teát kissé igen, majd a leveleket összecsavarva szárítják. A vörös tea leveleit közepes kezelés után szárítják, a fekete teát pedig teljesen oxidálják.

A feldolgozás során így a fekete tea sokkal robusztusabb, míg a zöld enyhébb, frissebb ízt kap. A vörös tea valahol a kettő között van, és mivel a fehér tea szinte érintetlen marad, ennek íze a leginkább eredeti.

Helyek és formák

A fekete teákat a termés helye alapján soroljuk be indiai, ceyloni vagy kínai fajtákra, de az is megkülönbözteti őket, hogy a levél melyik részét használják. Miután a fehér teához tavasszal leszedik a leveleket, a következő szüretnél a cserje ágainak hegye közelében lévő levelek számítanak a legjobbnak. A levelek alapján készülő rangsorban ilyen neveket láthatunk: Pekoe és Orange Pekoe. Ennek természetesen semmi köze sincs a narancshoz!

Íme néhány, minőséget jelző meghatározás:

Flowery Orange Pekoe, narancsvirágtea: a cserjék virágrügyeiből kézzel szedett, válogatott, legértékesebb teák jelzője.

Orange Pekoe, virágrügytea: a levélrügyet is tartalmazó, zsenge levelekből készült termék megjelölése

Pekoe, közepes levél: az előzőekhez képest nagyobb levelekből készült termék

Souchong, fejlett levél: az erősen kifejlett levelek jelzője

Fannings, morzsalék: durva törmeléket tartalmazó, de még jó minőségű tea

Broken, törmelék: osztályozás közben visszamaradt, egyenetlen nagyságú levélrészekből álló termék

Dust, finom törmelék: az előzőnél kisebb részekből és teaporból álló keverék

Hatások

Mivel minden fajta tea ugyanarról a cserjéről származik, mindegyik tartalmaz koffeint. Alacsonyabb mennyiségben mint a kávé, ugyanannyi teában nagyjából 60%-nyi élénkítő anyag van. Ráadásul a tea kevésbé terheli az emésztőrendszert, mint a kávé.


Folytatása következik!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top