Gasztro

Francia fánkok

Fánkok Galliából. Asterix nyomdokain haladva is elkészítheted, de nem baj, ha nem vagy annyira gall. Porcukorral az igazi!

Hozzávalók:

• 4 tojás
• 10 dkg vaj
• 2 dl tej
• 45 dkg liszt
• 1 evőkanál só
• 1,5 dkg élesztő
• 6 dkg cukor

Elkészítése:

1. A tojásokat, a vajat és a tejet 1 órára szobahőmérsékletre tesszük. A lisztet és a sót átszitáljuk. 2 evőkanál tejben felfuttatjuk az élesztőt. A tojásokat a cukorral simára keverjük. A liszt közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztőt, a tejet és a tojásokat.

 

2. Kézzel elkeverjük a mélyedésben lévő anyagokat, majd lassanként, a széléről a közepe felé haladva beledolgozzuk a lisztet. Amikor fényes, sima tésztát kapunk, 10 percig gyúrjuk, míg ragadós lesz. Nedves kendővel letakarjuk, és 1-1,5 óráig szobahőmérsékleten a duplájára kelesztjük.


3. Amikor megkelt, lisztezett gyúrótáblán ököllel szétnyomkodjuk a tésztát, és folyamatosan gyúrva beledolgozzuk a puha vajat. Fényes, sima, ruganyos masszát kell kapnunk. Ismét lefedjük nedves kendővel, és 4 órára vagy 12 órára (éjszakára) hűtőbe tesszük.

4. Lisztezett gyúrótáblán ököllel ismét szétnyomkodjuk a tésztát, majd 2,5 cm vastagra nyújtjuk. 18 kört vágunk ki belőle, 8 cm átmérőjű fánkszaggatóval (ha nincs, akkor nagyobb pohárral), a közepüket pogácsaszaggatóval vagy kis pohárral kilyuggatjuk, és fél óráig pihentetjük. Forró olajban, 2-3 darabonként aranyszínűre sütjük a fánkokat, majd lecsöpögtetjük, konyhai papírtörlővel kibélelt tálra szedjük, és porcukorral megszórjuk. Kihűtve, de frissen tálaljuk.

Élesztőporral is készíthetjük: 1 tasak (7 g) élesztőt 1 kávéskanál cukorral, 2 evőkanál tejben felfuttatunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top