Leggyakrabban felhasznált hazai halfajták

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
A hazai vizekben igen sokféle halat találhatunk, nem kell tehát tengeri halakra hagyatkoznunk, ha ízletes ételeket szeretnénk készíteni. A hagyományos magyar konyhamûvészetnek mindig is fontos alapanyagát képezték édesvízi halaink.
Írta: | 2004. 01. 20. |

Kövess minket!

f Ajánlom
Keszeg
Keszeg-, törpeharcsa- és kárászfélék


Általában egyben sütve készítjük el, sütés előtt paprikás lisztben megforgatva, de a halászlé alaplevének készítéséhez is felhasználható.


Angolna (kígyóhal)


Bőrét a fej alatt körbevágjuk és a halhúsról lehúzzuk, lefejtjük az előkészítés során. Roston sütve, bundázva, párolva készíthetjük el.


Harcsa
Harcsa (lesőharcsa)

Legnagyobb testű halunk, húsa zsíros. Filézve, szeletben, a kisebb példányokat egészben használjuk fel. Készíthetjük roston, bundázva, párolva.


Süllő, fogas

(1 kg súly alatt süllő, 1 kg fölött fogas)
Enyhén szálkás, egészben (süllő) és szeletben (fogas) használható fel. A fogas vagy süllő az egyik legfinomabb húsú hazai halunk - vagy nagyon egyszerű, vagy nagyon ízletes ételt szabad készíteni belőle!


Kecsege

Húsa sárgás színű, ízletes, szálkamentes. A kecsegét egészben pár másodpercig forró vízbe mártjuk, utána az oldalán és a hátán, hasaalján levő fűrészfogakra emlékeztető "vértet" style="margin: 10px;"

Csuka

Nagyon szálkás hal, az irdalásról ne feledkezzünk meg - akár egészben, akár szeletben készítjük el.


Pisztráng
Pisztráng

Az ínyencek kedvenc hala, kissé szálkás, kevésbé zsíros. Általában egészben készítjük el sütve vagy párolva.


Ponty

A legkedveltebb hazai halfajta - sütve, főzve, párolva, bundázva készíthetjük el. Két fajtája ismert: a pikkelyes és a tükörponty, az utóbbi zsírosabb.


Márna

Húsa és felhasználása a pontyéhoz hasonló, de sokkal szálkásabb. A márna belsősége (ikrája) nem fogyasztható, mert mérgező! 
Amur


Amur, busa  

Felhasználásuk megegyezik a ponty fent ismertetett felhasználásával.
Olvass tovább

Hozzászólások