Gasztro

Sütemények elõkészületre

Még mindig nem késtél el, hogy aprósütemények garmadát állítsd elõ a nagy estére és az utána következõ napokra. Receptejeink egy része gyerekekkel is elkészíthetõ.

Trüffel (csokoládébonbon)

Hozzávalók 4-6 személyre:

• 30 dkg főzőcsokoládé
• 15 dkg vaj
• 2 tojássárgája
• 10 dkg porcukor
• kakaópor
• apróra vágott mandula vagy pisztácia

 
Elkészítése:

Mély lábosban vizet forralunk. A csokoládét apró darabokra tördeljük, kislábosba tesszük, melyet a forró vízbe állítunk. A csokit folyamatosan kevergetve felolvasztjuk, ha szükséges, tehetünk bele 1 ek. vizet. Ezután a lábost lehúzzuk a tűzről, beledolgozzuk a felkockázott vajat, a tojássárgáját és a porcukrot, majd a masszát 2-3 órára a hűtőbe tesszük. Amikor jól lehűlt, golyókat formálunk belőle, és kakaóporban, apróra vágott mandulában vagy pisztáciában megforgatjuk. Újra hűtőbe tesszük, és csak a tálalás előtt 20 perccel vesszük ki.

Tipp: beleforgathatjuk csokidarába, színes cukordarába, vagy kókuszreszelékbe is.

Csokikavicsok

Hozzávalók:

• 80 dkg tisztított mandula
• 20 dkg cukor
• 1 rúd vanília
• 50 dkg tortabevonó csokoládé (ét, tej vagy fehér)
• 5 dkg vaj

Elkészítése:

A mandulát sütőben megpirítjuk, konyharuhára borítjuk, összedörzsöljük, és így lemorzsoljuk róla a héjat. Kislábosban 2 ujjnyi vizet forralunk, hozzáadjuk a cukrot meg a félbevágott, kikapart vaníliarudat, és addig főzzük, míg a cukor teljesen felolvad. Ezután belekeverjük a mandulát, és langyosra hűtjük. A tortabevonót kis darabokra tördeljük, a vajat felkockázzuk, kislángon folyamatosan keverve simára dolgozzuk. A masszából „kavicsokat” formálunk, olvasztott csokimázba mártjuk, és rácson megszárítjuk.

Tipp: díszíthetjük mandulával vagy szárított narancshéjjal.


Mentolos, kókuszos csoki

Hozzávalók:

• 40 dkg cukor
• fél dl mentollikőr
• 1 zacskó kókuszreszelék
• 1 tábla tortabevonó (ét vagy tej)
• 5 dkg vaj
• kakaópor
a fóliához: vaj

Elkészítése:

2 dl vízből, a cukor feléből és likőrből szirupot főzünk. Serpenyőben felolvasztjuk a cukor másik felét, és kevergetve aranysárga karamellt készítünk belőle. A kész karamellt óvatosan forrón kivajazott fóliára vagy sütőpapírra öntjük. Amikor már megkeményedett, apró darabokra törjük, és a szirupba keverjük. A csokoládét kis darabokra tördeljük, és a darabokra vágott vajjal együtt mikróban vagy kislábosban folyósra langyosítjuk, simára keverjük. A csokis krémet a sziruphoz adjuk, és a kókuszreszeléket is beleszórjuk (egy keveset félreteszünk a díszítéshez). A masszából szabálytalan alakú kavicsokat formázunk, majd először kakaóporba, utána maradék kókuszreszelékbe hempergetjük. Fogyasztásig hűtőszekrényben tároljuk.

Tejszínes karamell pisztáciával

Hozzávalók:

• 2 dl tejszín
• 19 dkg cukor
• 4 dkg vaj
• 30 dkg főzőcsokoládé
• 18 dkg tejcsokoládé
• egy marék pisztácia vagy hámozott mandula
• csipetnyi só, porcukor
a tepsihez: olaj

Elkészítése:

A tejszínt forráspontig melegítjük, s gyorsan levesszük a tűzről. Teflonedényben aranysárgára karamellizáljuk a cukrot, majd simára keverjük a vajjal. A meleg tejszínnel felöntjük, és az egészet olvasztjuk. A pisztáciát (mandulát) belekeverjük a masszába. Alacsony szélű tepsi alját alufóliával kibéleljük, vékonyan bekenjük olajjal, és belesimítjuk a masszát. 2 órára hűtőbe tesszük. Ezután deszkára borítjuk, a fóliát lehúzzuk, 3 centis kockákra, hasábokra vágjuk, folpackkal lefedjük, és újra hűtőbe rakjuk.

Tipp:
A teljesen hideg kockákból golyókat is formálhatunk úgy, hogy sűrűn porcukrozzuk a tenyerünket. A kész golyócskákat kakaóporba forgatjuk, és fogyasztásig hűtőben tároljuk.

1. Édes narancsrudak

Hozzávalók:

• 10 dkg narancshéj (cukrozott)
• 15 dkg csokoládé
• 2,5 dkg vaj

Elkészítés:

A narancshéjat hosszú, vékony szeletekre vágjuk, grillrácsra tesszük, és 12 órát állni hagyjuk. Másnap a csokit kis darabokra tördeljük, és vízgőz felett megolvasztjuk. Hozzáadjuk a vajat és sima krémmé keverjük. A narancsszeleteket belemártjuk, majd villával kivesszük. Alufóliadarabkákra tesszük, és megszárítjuk.


 
2. Diós falatok

Hozzávalók:

• 10 dkg csokoládé
• 3 evőkanál víz
• 1 evőkanál tejszín
• 2 evőkanál rum
• 15 dkg porcukor
• 12,5 dkg dió (durvára vágott)
• 30 dióbél

Elkészítés:

A csokit kis darabokra tördeljük, és vízgőz felett, a vizet is hozzáadva, felolvasztjuk. Belekeverjük a tejszínt, a rumot, és sima krémmé dolgozzuk. Hozzáadjuk a cukrot és a durvára vágott diót. Hideg helyre tesszük, hogy megkeményedjen a massza. Amikor már kemény, de azért formázható, kis golyókat készítünk, és minyonpapírokra rakjuk. Minden golyó tetejére egy-egy dióbelet teszünk.

3. Mennyei golyók

Hozzávalók:

• 25 dkg csokoládé
• 12,5 dkg vaj
• 12,5 dkg cukor
• 2 tojássárgája
• 5 dkg kakaó

Elkészítés:

A csokit kis darabokra tördeljük, és vízgőzben megolvasztjuk Hozzáadjuk a vajat és a tojássárgákat. Simára keverjük, majd a cukrot is beledolgozzuk. Hideg helyre tesszük, hogy megkeményedjen. Amikor már kemény, de még formálható, kis golyókat készítünk, és a kakaóba forgatjuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top