Palacsinta alaptészta

Palacsinta. Mindenki szereti, de szinte mindenki megjárta már vele. Ha ragad, folyik, nem folyik, túl sûrû, vagy egyszerûen nem lesz finom, kövesd tanácsainkat. Még arra is van tippünk, mi legyen, ha végképp elromlott minden!
Hozzávalók:

• 20 dkg liszt
• 3 dl tej
• kb. 2 dl szódavíz
• 2 egész tojás
• csipetnyi só
• 1/2 dl étolaj
 

Elkészítése:

A tésztát néhány órával sütés előtt kell összekeverni, hogy a liszt jól megduzzadhasson. Ha azt akarjuk, hogy a palacsinta könnyű legyen, és a sütéshez már ne kelljen zsiradékot használni, akkor a habverővel már simára kevert tésztához öntsük végül az olajat.

Palacsinta alaptészta

Tippek:

• A néhány óra állás során esetleg besűrűsödött tésztát nyugodtan higíthatjuk egy kis tejjel vagy szódavízzel.

• Minél több tejet teszünk a tésztába, annál ízletesebb lesz, akár csak tejjel is készíthetjük.

• Ha a tésztában olaj van, és mégis leragadt egy kissé, papírtörölközővel tisztítsuk ki a sütőt, és csak ezt a részét olajozzuk ki újra.

• Az egyszerű palacsintatésztából könnyen készíthetünk pl. almás palacsintát, ha kis almakockákat keverünk bele, és a szokásosnál vastagabbra sütjük.

• Ha véletlenül mégsem jártál sikerrel, és a nagy igyekezettel készített tésztából csak ragacsos gombócok hajlandók készülni, ne öntsd ki, hanem egy nagy lendülettel öntsd a sütőbe, és süsd meg ál-császármorzsának. Az is finom!

Palacsinta alaptészta

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

varrólány 2013-09-08 19:35

Íly módon még nem olvastam, de majd kipróbálom.

Ceasar 2013-09-08 17:19

Ez pontz ugyanaz a recept, csak dupla adag...:DDDD

k.e. 2012-10-19 12:14

Én pont ezt a receptet használom, és mindig nagyon fincsi lesz a palacsinta. Annyi, ha mind a 4-en otthon vagyunk, akkor dupla adagot sütök.

Reset 2012-09-30 14:37

Nem tudom, hogy van, de csak én csinálom cukorral a palacsintát?

zs58 2012-09-24 20:41

Az én palacsintatésztám, kb 5-6 kanál liszt,(púpozott ) 1 tojás, pici só,cukor, annyi tej, amennyi szem szerint is szükséges, nem túl híg, nem túl sűrű, és a palacsintasütőt és margarinnal kenem ki. Még az ize is
jobb, mintha olajjal kenném ki. De kinek a pap, kinek a papné.

nagyeszter 2012-02-01 13:07

köszönöm szépen, hétvégén ismét nekirugaszkodom és referálok, hogy mit sikerült alkotnom.

molly49 2012-02-01 12:56

Én így szoktam készíteni:

 

2 egész tojás

1 teáskanál olíva olaj

őrölt bors

1-2 mokkás kanál só

csokor apróra vágott petrezselyem zöld

 

ezeket jól összekeverem

 

hozzákeverek annyi grízt, hogy nagyon lágy állagú masszát kapjak 

 

hagyom állni legalláb fél órát, addig magába szívja a gríz a nedvességet és meglátod, hogy pici grízt keverj-e még hozzá.

 

A masszának lágynak kell maradni, mert különben nem tud főzés közben szépen duzzadni a gríz benne.

 

Ha sok grízt teszel hozzá akkor szkafander horpasztó lesz:D

 

Ha keveset szétmállik ezért, ha bizonytalan vagy a masszából 1 kiskanállal tegyél a fővő levesbe, akkor el tudod dönteni, hogy gríz kell-e hozzá?

 

Csak azért írtam le ilyen részletesen, mert én is átestem ezen a tanulási próbán ;)