Gasztro

Hogyan vásároljunk?

Tej, sajt, tejföl. Csak leemeled a polcról, vagy meg is nézed, mit veszel meg? Kék vagy piros, igazi, vagy álcázott más? Sok csapda vár a boltok hûtõiben!





Friss tejek:

Valóban érdemes megnézni a dobozon, zacskón feltüntetett dátumot! Nyáron pedig csak olyan helyen vásároljunk, ahol még nem találtunk savanyú tejet. Ahol már előfordult ilyesmi, ott általában a tárolással vagy a szállítással van gond, így máskor is számíthatunk hasonló élményre!

Külön figyeljünk oda arra, hogy a tejekkel legtöbbször azonos csomagolású reggeli italok a tejben található fontos vitaminok, ásványi anyagok és fehérjék töredékét tartalmazzák!


Dúsított zsírtartalmú készítmények:





Tejföl:
a jó tejföl csontfehér színű, krémszerű állagú, enyhén savanykás ízű és illatú készítmény. Hibája lehet, hogy: hígan folyó, savós, vagy csomós állományú. A 20%-os, piros változat evésre finomabb, főzéshez a 12%-os kék is megteszi.
Ha puffadt (élesztővel fertőzött) vagy keserű ízű, (baktériumos fertőzés miatt) nem használható fel.

A Frissföl elnevezésű tejszínszerű készítmény növényi zsiradékból készül.






Sajtok:

Fogyaszthatósági idejük elég hosszú.
A sajtokat hűtőszekrényben kell tárolni kiszáradástól védve és a fogyaszthatósági időpont figyelembevételével. A sajt romlását a felületen keletkezett penész jelzi, de a penészt eltávolítva még bátran fogyasztható!

Tipp:
aki a jó éretten szereti a camambert sajtot, olyat vegyen, aminek már majdnem lejárt a szavatossága, mert a boltban is tovább érik!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top