Gasztro

Fûszerkalauz

Kedvenc ételeink kedvenc ízeink nagyrészt kedvenc fûszereinknek köszönhetõk. A Fakanál segítségével itt többet is megtudhatsz a titkokról és trükkökrõl! Válaszd ki a legjobb fûszerszámot, és keverd bátran!






ánizs



Étvágyjavító, emésztést serkentő, vértisztító, köhögéscsillapító gyógyhatása van, de gyógyszerekhez ízjavítóként is adják… tovább>>










babérlevél

Főként illóolajat, csersavat és keserűanyagot tartalmazó, jellegzetes illatú, enyhén kesernyés-csípős ízű, lándzsa alakú leveleit használjuk fűszerként… tovább >>










bazsalikom



Nemcsak a trópusokon, hanem a hűvösebb éghajlaton is megterem. Bódító, enyhén borsos illata van, citrommal és fokhagymával adja ki legjobban az ízét… tovább >>









citromfű

Illóolajat, cseranyagot, gyantát, szaponint tartalmaz. Leveleit frissen vagy szárítva használjuk… tovább >>









fahéj



Jellemző illatú, édeskés, csípős, kissé fanyar ízű fűszer, a babérfélék családjába tartozó fa szárított, illatos kérge… tovább >>








fokhagyma


Sajátos, erősen aromás, már-már kellemetlen szagú, íze kissé csípős…. tovább >>








gyömbér

Kitűnő gyomorerősítő, étvágyjavító, emésztést segítő. Zsíros ételek után a telítettségérzés megszüntetésében jó szolgálatot tesz… tovább>>





kakukkfű


Kellemes, jellegzetesen kámforos illatú, aromás ízű, ezért csak kis adagban élvezhető, különben erős illatával megváltoztatja az étel ízét… tovább >>







kapor

Kellemes, jellemző illata, aromás íze forró zsírban vagy rántásban érvényesül legjobban… tovább >>








kapri



A még ki nem nyílt, fonnyasztott zöld virágbimbó a kapribogyónak nevezett fűszer. Ecetben, sóban, olajban tartósítják… tovább>>









koriander



Ősidők óta használt fűszer, a Földközi-tenger vidékéről származik. Magja illóolajat, cukrot, fehérjét, C-vitamint tartalmaz… tovább >>








kömény

Levesek, saláták, főzelékek, sültek, káposztás, burgonyás, sajtos, túrós ételek, kolbászfélék, körözöttek, péksütemények, pogácsák ízesítője…tovább >>






majoranna



Eredeti hazája a Földközi-tenger környéke, de kiváló aromája miatt az egész világon elterjedt. Hazánkban is a legkedveltebb fűszerek közé tartozik… tovább>>









mustár



Már a sumérok is használták a fehér mustár magjait. Később a rómaiak közvetítésével terjedt el Európában, így hazánkban is… tovább>>









oregánó



A mediterrán országok kedvelt fűszere, a majoránna erőteljesebb ízű változata, de a kakukkfűre is hasonlít… tovább>>








rozmaring

Enyhén kámforra emlékeztető illatú, keserű, aromás ízű fűszer… tovább>>








snidling


A kedvelt konyhai fűszer a tavasz első zöldülő hírnöke. Erősen fűszeres, hagymához hasonló ízű, finom fűszernövény… tovább>>








szegfűszeg



Pálmalevélbe csavarva szárítják, így lesz barna színű. Kesernyés, kissé égető, erősen aromás ízű… tovább>>









tárkony

Fűszeres illatú, kesernyésen csípős ízű, értékes konyhanövény. Már az egyiptomiak, a görögök és a rómaiak is termesztették. Európában… tovább>>








torma



A megreszelt tormából felszabaduló csípős aroma belégzése tisztítja a légutakat, enyhíti a köhögést, oldja a lerakódott hurutot… tovább>>







turbolya


A hagyományos fűszerkeverék alkotója, de tojásételeket, leveseket, krumplisalátát, salátaönteteket, szószokat, fűszervajakat ízesíthetünk vele… tovább>>







zeller

Az őrölt zellerlevelet túróval kikeverve, kenyérre kenve fogyaszthatjuk. Csak módjával használjuk, mert fanyar íze elnyomhatja más ételek ízét… tovább>>






zsálya


Már a középkorban is kedvelt fűszer- és gyógynövény volt. A levelek erős aromája a szárítás során fokozódik… tovább >>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top