Gasztro

Turmixolva, nem keverve

Krémes, habos, ízletes, fenséges és még egészséges is. Ennél többet nehezen várhatunk el egy italtól. Ha nem kiegészítõnek isszuk, remek, ízletes, vitamindús fogyókúra is lehet belõle.




A turmixok elkészítéséhez nem kell különösebb jártasság a konyhában, bárki elkészítheti kedvenc gyümölcseiből, és ha szeretne eltérni a megszokott ízektől, akkor számtalan variáció közül válogathat.

A turmixkészítés legfontosabb szabálya, hogy nincs szabály.
A recepteket nem kell szentírásnak tekinteni, nyugodtan módosíthatjuk, ahogy csak akarjuk.

A turmixkészítéshez szükséges eszközök megtalálhatóak a legtöbb háztartásban (turmixgép, habverő, kanalak, poharak, kések).

Ezeknek az italoknak legfontosabb alapanyagai a tej, a joghurt, a kefir és a tejszín, de használhatunk írót és aludttejet is. A különféle nyersanyagoknak megvan a maguk tipikus íze, amit remekül használhatunk a gyümölcsökkel való kombináláskor.


A gyümölcsök kiválasztásakor erre figyelj:

• a magas savtartalmú gyümölcsök (pl. citrusfélék) levétől a tej hamar összemegy, ezért a tejhez inkább almát, körtét, barackot, banánt;
• a savanyított termékekből (aludttej, kefir, joghurt) készített italokhoz felhasználhatjuk a savas gyümölcsök levét, illetve húsát (cseresznye, egres, citrusfélék, egres, eper és málna);
• az egzotikus gyümölcsök (kivi, mangó, ananász) általában olyan enzimeket tartalmaznak, amely a tejben található fehérjéket lebontja, ettől az italunknak keserű íze lesz, ebben az esetben inkább konzerv gyümölcsöket használjunk.

Turmixot készíthetünk fagylaltból is. A fagylalthoz friss gyümölcsöket adva, az ízét intenzívebbé tehetjük. Savanyított tejtermékekkel kombinálva, keményebb, krémes állagú italt kapunk.

Az elkészült italok lehűtésére talán a legjobban megfelelőek az ital ízéhez igazodó, kockára vágott, lefagyasztott gyümölcsdarabok.
Díszítésként a pohár szélére a gyümölcsökből kisebb költeményt is komponálhatunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top