Gasztro

Borban fõtt májas gombóc és fûszeres almás

Mai menüajánlatunk borban fõtt májas gombóc és fûszeres almás.



Borban főtt májas gombóc


Hozzávalók






• 600 g sertés- vagy csirkemáj
• 1,5 dl tej
• 50 g zsír
• 100 g gomba
• 100 g füstölt szalonna
• 2 db tojás
• 150 g liszt
• 60 g vaj vagy Linco Family margarin
• 60 g sajt
• 1 l vörösbor
• 1/2 csomó petrezselyemzöld
• 1 db zsemle
• só, őrölt bors, majoranna


Elkészítése

A megtisztított gombát felszeleteljük, a petrezselyemzöldet finomra, a füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk. A májat a tejben áztatott, majd kicsavart zsemlével ledaráljuk. A füstölt szalonnát kisütjük, és az egész nyers tojásokkal együtt a májhoz keverjük, annyi zsiradékkal és liszttel, hogy formálható legyen. Sózzuk, borsozzuk, majorannával és a zöldpetrezselyemmel ízesítjük. Apró gombócokat formálunk belőle és a felforralt borban lassú forralás mellett kifőzzük. A főző borból kiszedjük, lecsepegtetjük, olvasztott vajon megforgatjuk, tálra helyezzük és megszórjuk reszelt sajttal.

Fűszeres almás






Hozzávalók

• 80 dkg alma
• 25 dkg mirelit vajastészta
• 2 tojás
• 2 dl tejszín
• 8 ek. barnacukor
• 2 ek. őrölt fahéj
• reszelt szerecsendió
• 8 gerezd dió


Elkészítése

A tojásokat a tejszínnel, 2 ek. cukorral, a fahéjjal, a szerecsendióval és a durvára vágott dióval habosra keverjük. Az almákat meghámozzuk, magházukat kivájjuk, kör alakban felszeleteljük.
Egy kerek tortaformát zsírpapírral kibélelünk, beletesszük a tésztát, rászórunk 2 ek. cukrot, és belesimítjuk a tölteléket. A tetejére szórjuk a maradék cukrot, és meleg sütőben aranyszínűre sütjük. Hidegen tálaljuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top