Gasztro

Hideg sárgadinnyeleves és bajor burgonya

Hétvégi menüajánlatunk hideg sárgadinnyeleves és bajor burgonya.







Hideg sárgadinnyeleves

Hozzávalók


• 1000 g sárgadinnye
• 100 g porcukor
• 0,5 dl borpárlat
• 1 dl édes fehérbor
• 2 dl tejszín
• 1 db citrom
• só, szegfűszeg, egész fahéj, egész fehér bors


Elkészítése

A dinnye héját megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk és a gyümölcs húsának negyedét apró golyó formával (karalábévájó) kivájjuk. Rászórjuk a porcukor felét, ráöntjük a borpárlatot, és hűtőbe tesszük. Ez lesz a leves betétje. A maradék gyümölcshúst a héjából kivesszük, kb. fél liter vízben a maradék cukorral, a fehérborral és az előző levesnél leírt módon elkészített redukcióval puhára főzzük. A megfőtt dinnyehúst pépesítjük (turmix gép), kihűtjük, majd elkeverjük a tejszínnel, és hozzáadjuk a kivájt dinnyehúst, végül lazán összekeverjük, és fogyasztásig hűtőszekrényben tartjuk.







Bajor burgonya

Hozzávalók

• 600 g burgonya
• 200 g főtt házisonka
• 1,5 dl tejföl
• 2 db tojássárgája
• 60 g vaj vagy Linco Family margarin
• 0,5 dl tejszín
• só, őrölt bors


Elkészítése

A burgonyát héjában megfőzzük, még melegen meghámozzuk, és ha kihűlt, karikákra vágjuk. A házisonkát apró kockákra daraboljuk. A tejfölt a tejszínnel, a tojássárgájával, a sóval és az őrölt borssal összekeverjük, majd hozzáadjuk az előkészített burgonyát és a sonkát. Tűzálló edényt a vajjal vagy margarinnal kikenjük, kevés zsemlemorzsával megszórjuk, és a keveréket beleöntjük, tetejére morzsoljuk a maradék zsiradékot, és előmelegített sütőben megsütjük. Önálló ételként vagy köretként adhatjuk. Tetejét ízlés szerint reszelt sajttal is megszórhatjuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top