nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Szederleves és sajttal töltött körte

Mai, gyümölcsös menüajánlatunk szederleves és sajttal töltött körte.
NLCafé
f Ajánlom



Szederleves






Hozzávalók

• 500 g friss szeder
• 2 dl tejszín
• 50 g kristálycukor
• 20 g liszt vagy 10 g krémpor
• 1 db citrom
• egész fahéj, szegfűszeg




Elkészítése

A szegfűszegből, az egész fahéjból és a citrom vékonyan lehámozott héjából redukciót főzünk. (Kb. egy dl vízben az anyagokat feltesszük főni, és felére beforraljuk, majd leszűrjük). A citrom levét kicsavarjuk. A gyümölcsöt átválogatjuk, folyó víz alatt megmossuk, majd fél liter vízben a redukcióval és a cukorral húsz percig főzzük. Amíg a gyümölcs fő, a tejszínt a liszttel csomómentesre elkeverjük. A húsz perc elteltével a tejszínhez fokozatosan adunk a még meleg levesből, elkeverjük és az egészet a leveshez adjuk.



Együtt átforraljuk és kihűtjük, majd ha szükséges ízlés szerint cukrot vagy citromlevet adva hozzá utána ízesítjük. Amennyiben a kész levest szitán áttörjük, ragyogó krémlevest kapunk, amelyet tálaláskor tejszínhabbal díszíthetünk.


Sajttal töltött körte








Hozzávalók

• 200 g sajt (trappista, ementáli)
• 4 db nagyobb, nem túl érett körte
• 1 db tojás
• 5 g vaj vagy Linco Family margarin
• só, őrölt bors, őrölt szerecsendió


Elkészítése

A sajtot apró kockára vágjuk, hozzáadjuk a tojássárgáját. A felsorolt fűszerekkel fűszerezzük, összekeverjük. Az ízesítésnél figyeljünk arra, hogy a sajtnak magas a sótartalma, és a szerecsendióval is vigyázzunk, hogy ne nyomja el a többi ízt. A körtéket hosszában félbevágjuk, magházát karalábévájóval kivesszük, a gyümölcs húsát kivájjuk, hogy kb. 1 cm-es fala maradjon.

A kivájt gyümölcsöt, ha szükséges, apróra vágjuk és a sajtos töltelékhez keverjük, majd a kivájt gyümölcsökbe töltjük. Tűzálló tálat kikenünk, beletesszük a megtöltött körtéket, és előmelegített sütőben megsütjük. Hidegen és melegen is adhatjuk, mint előételt.


Megosztás Facebookon