Gasztro

Sörleves és császármorzsa

Mai menüajánlatunk sörleves és császármorzsa. Nagyon jó étvágyat hozzá!



Sörleves








Hozzávalók

• 1 liter világos sör
• 100 g citrom
• 10 g liszt
• 300 g kristálycukor
• 1 db tojássárgája
• 1 dl tejszín
• szegfűszeg, egész fahéj, friss gyömbér


Elkészítése

A citromot vékonyan meghámozzuk, a szegfűszeggel és az egész fahéjjal 1 dl sörbe téve felforraljuk (redukciót készítünk). A tejszínhez hozzáadjuk a tojássárgáját, elkeverjük, majd a lisztet beleszórva csomómentesre keverjük, kb. 1 dl sörrel felhígítjuk. A maradék sört a kristálycukorral felforraljuk, hozzászűrjük a redukciót, majd fokozatos keverés mellett az előkészített tejszínes, tojássárgás anyaghoz adjuk. Előmelegített csészébe tálaljuk, tetejére finomra reszelt, friss gyömbért szórunk.


Császármorzsa

Hozzávalók






• 30 g zsemlemorzsa
• 2 cl rum
• 4 db tojás
• 30 g kristálycukor
• 1 vaníliás cukor
• 3,5 dl tej
• 120 g liszt
• 70 g vaj
• 30 g porcukor
• csipetnyi só


Elkészítése

A mazsolát átválogatjuk, és a rumba beáztatjuk. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a kristálycukor kétharmadával, a vaníliás cukorral és a sóval habosra keverjük, majd fokozatosan hozzákeverjük a tejet, a lisztet, a leszűrt mazsolát, vigyázva arra, hogy ne legyen a massza csomós. A tojásfehérjét félig felverjük, hozzáadjuk a maradék kristálycukrot, és kemény habbá verjük. A kemény habot lazán a masszához keverjük. Tűzálló edényben a vajat felolvasztjuk, beletesszük a masszát, és előmelegített forró sütőbe helyezve megszilárdítjuk. Ekkor a sütőből kivéve nagyobb darabokra szedjük, és visszatesszük a sütőbe, hogy nagyjából minden oldala megpiruljon. Ha megsült, deszkára borítjuk, és késsel apró darabokra “morzsákra” vágjuk. Tálra rendezzük, tetejét megszórjuk a porcukorral. Valamilyen melegített gyümölcslekvárt adjunk hozzá.


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top