Gasztro

Fokhagymakrémleves és aranygaluska

Hétvége menüajánlatunk fokhagymakrémleves, édes fõételnek aranygaluskát javaslunk.

 




Fokhagymakrémleves


Hozzávalók

• 50 g vöröshagyma
• 50 g fokhagyma
• 30 g vaj vagy Linco Family margarin
• 1 db tojássárgája
• 1 dl tejszín
• 1/2 csomó snidling
• 2 db zsemle
• 50 g reszelt sajt
• só, őrölt fehér bors


Elkészítése:

Az alapanyagokat megtisztítjuk, a zsemlét felszeleteljük. A vöröshagymát finomra vágjuk, a fokhagymát péppé zúzzuk. A vajat megolvasztjuk, beletesszük a vöröshagymát, és aranysárgára pirítjuk, a tűzről levéve belekeverjük a fokhagymát, felengedjük vízzel vagy húslevessel, sózzuk, borsozzuk és lassú forralással az anyagokat megfőzzük. Amíg a leves fő, elkészítjük a legírt – tojássárgáját elkeverjük a tejszínnel , valamint a zsemleszeleteket enyhén megpirítjuk, rászórjuk a reszelt sajtot, félretesszük.

Ha a leves megfőtt, szitán áttörjük vagy turmixgépben egyneműsítjük, és a citromlevesnél leírtak szerint legírozzuk.
A sajttal megszórt zsemleszeleteket előmelegített sütőbe vagy mikróba tesszük annyi ideig, amíg a sajt ráolvad. A levest csészébe merjük – tetejét megszórhatjuk finomra vágott snidlinggel vagy petrezselyemzölddel, és a sajtos zsemlével melegen tálaljuk.



Aranygaluska

Hozzávalók






a tésztához


• 500 g liszt
• 25 g élesztő
• 3 dl tej
• 4 db tojássárgája
• 100 g vaj
• 50 g porcukor
• só

a töltelékhez

• 200 g darált dió
• 150 g porcukor

• a tészta nyújtásához: 100 g liszt
• a forma kenéséhez: 50 g vaj, 20 g zsemlemorzsa
• a tészta kenéséhez: 1 db tojás


Elkészítése:

A gyúrt élesztős tésztáknál leírt módon elkészítjük a kelt tésztát azzal az eltéréssel, hogy 100 g olvasztott vajat dolgozunk el benne. Amíg a tészta kel, magas peremű sütőformát (tepsi, tűzálló tál) kivajazunk, megszórjuk zsemlemorzsával úgy, hogy mindenütt beborítsa a morzsa a tál felületét. A diót összekeverjük a porcukorral. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, nyújtófával kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, lisztbe mártott pogácsa szaggatóval galuskákat szúrunk. A kiszúrt tésztát megforgatjuk az olvasztott vajban, majd egymás mellé – nem túl szorosan – a morzsával megszórt edénybe tesszük. Amikor egy réteget leraktunk, megszórjuk a cukorral összekevert dióval, majd újabb réteget rakunk rá. Tetejét megkenjük a felvert egész tojással és konyharuhával letakarva utókelesztjük. A sütőt 180-200 fokra melegítjük, és a tésztát beletéve készre sütjük. A sütési idő kb. 30 perc. Többször ellenőrizzük, nehogy a teteje megégjen! Ha megsült, pihentetjük, óvatosan deszkára borítjuk, majd szétszedjük oly módon, hogy minden galuska külön legyen, tálra halmozzuk, megszórjuk porcukorral és melegen tálaljuk. Külön edényben adunk hozzá tejhabot vagy borsodót.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top