Gasztro

Mediterrán ízvilág

A bazsalikom a mediterrán – dél-francia, olasz – konyha hagyományos fûszere. Ahogy neve eredete is jelzi, király a fûszerek között. Jellegzetes ízesítôje a pizzáknak, spagettiszószoknak és a híres olasz zöld mártásnak, a pestónak. A csirkehús semlegesebb ízét is jól megbolondíthatjuk vele.





Hozzávalók:
• 4 csirkecomb 

a töltelékhez:
• 4 darabka csirkemáj
• 5 dkg szalonna
• 10 dkg csiperkegomba
• 1 fej vöröshagyma
• 2 dkg vaj
• 1 evőkanál borecet
• szárnyas fűszerkeverék

a szószhoz:
• 5 dl tyúkhúsleves
• 1 nagy csokor bazsalikom
• 1 evôkanál olívaolaj
• 2 evőkanál tejföl

Elkészítése:

A combokat éles késsel hosszában bemetsszük úgy, hogy a csontokat kivehessük. A májat és a szalonnát ledaráljuk. A hagymát és a gombát apróra vágjuk, majd a darált húsokkal együtt a vajban megpároljuk. A szárnyas fűszerkeverékkel ízlés szerint fűszerezzük, hozzáadjuk az ecetet, és összeforraljuk. A combokat megtöltjük, formára igazítjuk, a tyúkhúslevesben megpároljuk (kb. fél óra), majd kivesszük, és pirosra grillezzük. A maradék levest a felére forraljuk. A bazsalikomleveleket nagyon apróra vágjuk, és simára keverjük az olajjal. A tejfölt a sűrű leveshez adjuk, majd a bazsalikomos olajjal simára keverjük. A combokat ezzel a szósszal tálaljuk.

585 kcal (2457 kJ)/adag

Tipp: Párolt cukkiniszeleteket kínálhatunk mellé.
Fortély: A bazsalikomot tartósíthatjuk, ha olajjal és 1 kávéskanál sóval összekeverjük, majd légmentesen lezárjuk. Hűtőben néhány hétig eláll.


További receptek a Fakanál áprilisi




számában


 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top