Gasztro

Csokiszív

A torták régebben kerekek vagy hosszúkásak voltak, de a sütõformák gazdag kínálatából ma már akár szív alakút is választhatunk. Karácsonykor, Valentin-napkor, anyák napján vagy bármilyen kedves ünnepen "szívbõl jövõ üzenetet" fogalmazhatunk meg vele.





Hozzávalók:
12,5 dkg csokoládé
10 dkg vaj
2 evőkanál narancslikőr
3 tojás
8 dkg cukor
5 dkg liszt


A csokit kis darabokra tördeljük, és vízgőz felett megolvasztjuk. Hozzáadjuk a vajat meg a likőrt, és sima krémmé keverjük. A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, és a krémhez adjuk, majd beleszitáljuk a lisztet. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és apránként ezt is a krémhez adjuk. A kész tésztát kivajazott, szív alakú formába simítjuk, és közepesen meleg sütőben készre sütjük. (Akkor jó, ha a közepe még kissé krémes.) Amikor kész, a formából grillrácsra borítjuk, és kihűtjük. Kakaóval megszórjuk, és csokoládéforgáccsal meghintjük.
2275 kcal (9555 kJ)



Tipp
Vaníliás krémet adhatunk mellé, melyet kevés narancsaromával ízesítettünk.

Fortély
Ha nincs szív alakú sütőformánk, magunk is készíthetünk. Kemény kartonpapírból készült, kb. 6 cm átmérőjű csíkot szív alakban összehajtunk, és az érintkezésnél rögzítjük. Ezt tepsibe tesszük, és ebbe öntjük a masszát. (Természetesen ezt is meg kell kenni vajjal sütés előtt!)





További receptek a Fakanál
decemberi számában!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top