Gasztro

Saláták

Gyakorlatilag valamennyi hazai fõzelék és zöldségféle és a gyümölcsök egy része alkalmas kitûnõ, vitamindús saláták készítésére, akár nyersen, akár forrázva, párolva és egyenletesre feldarabolva.




Csak kifogástalan minőségű, friss anyagot vásároljunk, gondosan tisztítsuk meg, mindig vékonyan hámozzunk, hogy ne csökkentsük a vitamintartalmat. Az emészthetetlen rostos részeket ne használjuk fel, a tisztított nyersanyagokat vízben ne tároljuk, a megmosott zöldsalátát mindig szárítsuk le, és ne nyomkodjuk össze.

A nálunk meghonosodott, de világszerte megmosolygott cukros-ecetes víz, mint salátalé a magyar ízlés számára valószínűleg még sokáig megmarad.





Örvendetes azonban, hogy egyre többen próbálják meg a hazai ízlésnek is megfelelő különböző ízű és jellegű salátaöntetek (dresszingek) készítését.

A salátaöntetek készítéséhez olajat (olíva-, napraforgó-, földimogyoró-, szójaolajat) is használhatunk. A pikáns ízt a hagyományos ecettel vagy annak különböző ízesített változataival, például alma-, zöldség-, zeller-, tárkony-, borecet, stb., továbbá citromlével, mustárral esetleg paradicsompürével, ketchuppal érhetjük el. Az öntetek összetevője lehet a majonéz és a tejszín.





Egyéb fűszerekkel és ízesítőanyagokkal is kísérletezhetünk, mint például curry, Worcester, tabasco, kapribogyó, olívabogyó, kömény, fahéj, ánizs, bazsalikom, borsikafű, borsmenta stb. Remek üdítő és pikáns ízű salátaöntetek készíthetők tejföl, joghurt, kefir, sőt aludttej felhasználásával. Az egyes salátaöntetek ízét változatosabbá tehetjük finomra vágott metélőhagymával, petrezselyem- és zellerzölddel, friss kaporral, tárkonnyal, lestyánnal is.





Ügyeljünk azonban arra, hogy a salátakészítés során minden fűszert és ízesítőt mértéktartóan használjunk, mert az utánízesítésre mindig van lehetőség, azonban a túlzott ízek megszüntetésére nincs mód. Éppen ezért készítés közben többször is kóstoljuk meg a salátalevet vagy-öntetet, nehogy végül élvezhetetlensége miatt a belekevert nyersanyagokat is tönkretegyük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top