Gasztro

Gyümölcsbõl, de miért?

Hát azért, mert finom. Mert édes, lédús, és szinte mindenki szereti. Ja és hogy még egészséges is? Hát ez sem utolsó szempont!

Mivel a gyümölcsválaszték olyan bőséges, a mai részben a receptek a süteményekről, desszertekről szólnak, míg a következő rész a gyümölccsel készülő előtelek, levesek, húsok receptjeit tartalmazza majd.





A gyümölcsök táplálkozásunkban igen fontos szerepet játszanak. Általában magas a víztartalmuk, szerves savtartalmuk kellemes, üdítő hatást biztosítanak, általában energiában szegények. A vitaminok közül elsősorban C-vitamin tartalmuk jelentős, de tartalmaznak karotint (A-vitamin elővitaminja) is. A szervezet számára fontos ásványi anyagokat tartalmaznak: pl. kalcium, foszfor, vas, réz.

Rostanyag tartalma, amelyek a bélműködést segítik a cellulóz és a pektin. Fehérje- és zsírtartalmuk jelentéktelen, kivéve a héjas termésű gyümölcsöket (dió, mandula, mogyoró).


A gyümölcsök előkészítése során a vitamin és ásványi anyag megóvása érdekében néhány ötlet:





• közvetlenül felhasználás előtt, vékonyan tisztítsuk meg a gyümölcsöt
• a barnulás megelőzése érdekében csepegtessünk a hámozott almára, körtére citromlevet
• a gyümölcsöket ne áztassuk, mindig folyóvíz alatt mossuk meg alaposan

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top