Gasztro

Amit mindig tudni akartál

De sohasem merted megkérdezni? Talán mert annyira egyértelmûnek tûnt? Most senki nem tudja meg, hogy utánanéztél, van-e sárga málna...





Alma:
Hazánkban régebben igen kedvelt gyümölcs volt, ma népszerűsége csökken, követve a divatot. Az alma szerves savakban gazdag, rostanyaga jelentős- különösen, ha nem meghámozva fogyasztjuk, vagy használjuk fel, C- vitamin tartalma jelentős.
A nyári almák közül az un. rétesalmát, mint neve is mutatja, elsősorban töltelékeknek használhatjuk, de lehet bundázni is nyugodtan. Ősztől ugyanezt a szerepet a Jonatán, vagy az Idared töltheti be.






Eper:
Fő szezonja május. Kellemes ízű, aromás, magas cukor és pektin tartalmú gyümölcs. Felhasználáskor a szárrészt csak az alapos folyóvízben való mosás után távolítsuk el. Készíthetünk belőle krémet, levest, használhatjuk díszítésre, de a legáltalánosabb a nyersen való fogyasztás. Ha a mosás után leszárítjuk, mélyhűtőbe téve később is felhasználhatjuk krémek, levesek készítésére, de gombóc töltelékének is felhasználhatjuk, mint a szilvás gombócnál.






Köszméte (egres):
Táplálkozás-élettani szempontból hasonló az eperhez. Felhasználási lehetőségei hasonló az epernél leírtakkal. Főtt húsokhoz készíthetünk belőle egres mártást tejfölös, tejszínes habarással. 






Málna:
Ma már kapható sárga változata is, de még nem terjedt el általánosan. A fogyasztói ízlés és szokás nehezen változik, bár a szakemberek szerint értékesebb a hagyományos fajtáknál. Felhasználási lehetőségei megegyeznek az eperrel.






Meggy:
Ízletes, magas savtartalmú gyümölcs. Felhasználható piték, rétesek töltelékének, levesnek, krémnek, de mélyhűtőbe is eltehetjük későbbi felhasználásra. A meggyről a szárat és a magot csak mosás után távolítsuk el, mindig ügyelve arra, hogy ne nyomjuk szét a gyümölcsöt.






Őszibarack:
Ételkészítés szempontjából az érett, de kemény húsos gyümölcs a legjobb. Célszerű az ún. magvaváló fajtát használni, mert könnyebb a magot eltávolítani. Mosás után a barack héját távolítsuk el. Gyümölcssalátához, krémhez, leveshez használhatjuk.






Ribiszke: 
A fekete ribizke magasabb C-vitamin tartalmú. A ribizlinek magas a pektin tartalma, így gyümölcskocsonya készítésére is kiválóan alkalmas, de az egreshez hasonlóan mártást is készíthetünk belőle, vagy lekvárnak megfőzve sütemények töltésére is alkalmas. Kiváló üdítő ital, szörp készíthető belőle.
 





Sárgadinnye:
Csak nyersen fogyasztjuk. Megtölthetjük gyümölcssalátával, sonkával, fagylalttal.






Sárgabarack: 
hasonlóan használható fel, mint az őszibarack, de félbevágva gombóc töltelékének is kiváló.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top