Gasztro

Zöldségek és ételek

Folytatjuk a zöldségekrõl megkezdett összeállításunkat. Továbbra is szeretnénk néhány jó tanácsot adni a gyorsaság és gazdaságosság szempontjából is.





Mélyhűtőbe?

Miután a piacokon és a kiskertekben dömping van friss zöldségfélékből, bátran tegyünk el a mélyhűtőszekrénybe belőlük. A spárgatököt gyaluljuk le, és mélyhűtésre alkalmas dobozokba vagy nejlonzacskóba rakjuk. A lezárásnál figyeljünk arra, hogy minél kevesebb levegő maradjon benne. A friss kaprot alaposan megmosva, külön becsomagolva beletehetjük a csomagba, vagy finomra vágva célszerű egy másik dobozba rakni, mert így más ételekhez is használhatunk belőle.

A zöldborsót, zöldbabot, karfiolt, spárgát, brokkolit, stb. előfőzés (blansírozás) után mélyhűthetjük. A meghámozott, átválogatott, gondosan megmosott, ízlés szerint felaprított zöldségféléket lobogó forró vízben 3-5 percig forraljuk (csírátlanítjuk), leszűrjük, bő hideg vízbe tesszük és teljesen lehűtjük, majd lecsepegtetjük, leszárítjuk és bezacskózzuk a töknél leírtak szerint.






Konzervek


Sokszor előfordul, hogy a különböző receptek konzerváru anyaghányadát adják meg, és nehéz kitalálnunk, hogy friss zöldségből mennyit vegyünk. Íme néhány összehasonlítás: 1000 g spárgatök 520 g gyalult töknek felel meg, 1000 g hüvelyes bab 800 g zöldbab konzervként használható, 1000 g hüvelyes zöldborsó 300 g zöldborsó konzervvel helyettesíthető, 1000 g tisztított karfiol 540 g karfiol konzervnek felel meg, 1000 g paradicsom 200 g sűrített paradicsom-pürével helyettesíthető, 600 g zöldpaprika és 400 g paradicsom (lecsóhoz) 450 g lecsókonzervvel azonos, 1000 g spárga 550 g spárga konzervként használható. Természetesen a konzervek nettó súlyát soroltuk fel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top