Gasztro

Ki kicsoda

Ha még nem vagy igazán profi a piacra menésben, az csak azért lehet, mert eddig csak összeállításunk múltkori felét olvastad. Ne maradj félmûvelt, olvasd el ezt is!





Burgonya: a „szegények kenyere” az egyik leggazdagabb tápanyagforrásunk. Levesek, főzelékek, köretek, saláták alapanyaga lehet.

Fejeskáposzta: kiemelkedő C- vitamin és ásványianyag-tartalma van. Friss és savanyított formában kapható. A friss káposzta lehet fehér és vörös. Az előbbit levesnek, főzeléknek és salátának készíthetjük el, míg az utóbbit általában párolt káposztaként köretnek, salátának vagy díszítésre használjuk.





Padlizsán
: tojásgyümölcsnek is nevezik. Színe lila, de más árnyalatban is előfordul. Belsejét fa vagy műanyag késsel aprítsuk fel, hogy ne oxidálódjon. Többféle töltelékkel, salátával tölthetjük meg és különféle mártásokkal tálalhatjuk.

Patisson (csillagtök): magas C-vitamintartalma van, húsa a spárgatökhöz hasonló ízű, de egy kissé a halra is emlékeztető. Salátának, párolva, sütve készíthetjük el.
 




Póréhagyma: krémlevesnek, szeletelve díszítésre, ízesítésre használjuk. Zöld részét (A és C vitamin tartalma itt magasabb) is felhasználhatjuk a hagymát is tartalmazó kevert salátákban. Igen ízletes nyersen is, felvágottak, sajtok kísérőjeként. A póréhagymát a zöldségeskert és a levesek királyának is nevezik.

Petrezselyemgyökér: jelentőségét rosttartalma, kálium és E-vitamin tartalma adja. Levesek, főzelékek, hússaláták, köretek alapanyaga és ízesítője.





Sárgarépa
: jelentős vitaminforrás, főleg karotintartalma magas. B-vitamin és szénhidrát tartalma is jelentős. Hús- és zöldséglevesekbe, ragukba, hússalátákba, köretnek, előételnek, főételnek használhatjuk, sőt nyersen is fogyaszthatjuk. A karotta a sárgarépa egyenletesen vastag, hengeres gyökerű változata.

Spárgatök: sok benne a karotin és a C -vitamin. Készíthetjük főzeléknek, pörköltnek, ránthatjuk, párolhatjuk, tölthetjük vagy csőben süthetjük.

Uborka: saláták alapanyaga, de tölthetjük különböző krémekkel, húsokkal is.

Zöldbab: zöld és sárga hüvelyű fajtája a legismertebb. Felhasználhatjuk levesnek, főzeléknek, köretnek, előételnek, önálló ételnek, salátának vagy rakott babnak. 





Zöldpaprika: a zöldségek közül a legtöbb C-vitamint tartalmazza. Felhasználása igen sokrétű: friss salátának, köretnek, töltve, ízesítésre, díszítésre és nyers fogyasztásra is kiválóan alkalmasak. A paprika csípős anyagát (kapszaicin) a vese választja ki, ezért a vesebetegek csípős paprikát ne fogyasszanak!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top