Gasztro

Süssünk olajsütõben!

Az olajsütõ korszerû, elegáns, de sok konyhában csak elfekvõ eszköz. A fritõz-helyzet tisztánlátásában szeretnénk segíteni: hogyan használja, akinek van, és milyet válasszon, akinek még nincs.

Milyet válasszunk?

1. Olyat, amelynek leeresztője van: az olajat könnyebb, praktikusabb leereszteni, mint kiönteni a sütőből.

2. A forgókosaras típusok kevesebb olajjal dolgoznak, ezért gazdaságosabbak. A megsütött termék azonban némileg több olajat vesz fel sütés közben.

3. A többfunkciós készülék, amelyben főzni, párolni is lehet, célszerű ott, ahol kevés a hely a konyhai gépek elhelyezésére. Ha kell, akár a tűzhelyet is helyettesítheti.

4. Fontos a könnyen cserélhető szűrőbetét, amely semlegesíti a nemkívánatos szagokat, különben néhány sütés után olajszagban úszhat a lakás.

5. A szűrők sem egyformák: legjobb a kondenzációs szűrő. A sütéskor keletkező, több száz liternyi gőzből az olajsütő képes kiszűrni a szagot, amelyet az olajmolekulák hordoznak. Legeredményesebben a kondenzációs megoldás működik: két jégakkut kell a sütő alsó fiókjába helyezni, a gőz (és az illat) ezeken csapódik le — egy sütéskor akár 2-3 deciliternyi is.

Tisztítási fortélyok

– Az egyszerűbb olajsütők tartályát nem lehet kiemelni. Ezeket úgy kell elmosni, hogy a víz csak a tartályba kerülhet, de az elektromos részt is tartalmazó burkolatot nem szabad vízbe meríteni!

– A kiemelkedő tartályú készülékek esetében figyeljünk a tartály bevonatára. A tapadásgátló bevonatú tartályokat a legkönnyebb tisztán tartani.

– Mivel a külső burkolatot csak nedves, mosószeres szivaccsal vagy karcmentes dörzsivel vehetjük kezelésbe, nagyon fontos, hogy ne hagyjuk rászáradni a szennyeződést. A sütés után — amint a készülék hőmérséklete engedi — töröljük tisztára a sütő burkolatát, a kapcsolókat és az illesztéseket, peremeket. Először tömény mosószeres szivaccsal próbálkozzunk, majd nedvessel töröljük át, ha kell, többször is, végül száraz ruhával fejezzük be.

– Ha nem voltunk elég gyorsak, a rákövült foltok ellen vessük be a tűzhelytisztító spray-t.

+1 tudnivaló:

Az egyes zsiradékok “élettartama” változó. A napraforgóolaj 8-10, a kukoricacsíra-olaj 10-13, a repceolaj 12-15, a sertészsír 18-20 órán át is használható sütésre. A speciális sütőzsiradék pedig még ennél is hosszabb ideig!

Hogy ne legyen baleset…

  • Csak akkor kapcsoljuk be a készüléket, ha már feltöltöttük olajjal!
  • Kikapcsolás után még sokáig forró az olaj a tartályban. Vigyázzunk, nehogy magára rántsa vagy felborítsa valaki.
  • Tisztításkor mindig húzzuk ki a dugaszt a konnektorból!
  • Az olajat csak akkor szűrjük le, ha már kihűlt.
  • Használat előtt ellenőrizzük az olajszintet, ha szükséges, töltsük fel.
  • A fedél felnyitásakor legyünk óvatosak: a felcsapódó gőz égési sérüléseket okozhat.
  • A szennyezett olajat cseréljük le, mert egészségre káros anyagokat tartalmaz. Kertes házban a komposztra kerülhet, ennek hiányában keressünk hulladék-visszagyűjtő helyet a fáradtolaj számára.
  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top