Gasztro

Salátaöntetek

A salátaöntetek készítésénél nem lehet merev szabályokhoz és elõírásokhoz ragaszkodni, mivel minden összeillõ nyersanyag és fûszer felhasználható készítésükhöz. Lássunk belõlük néhányat.





Ecet-olaj öntet: az ecetet kevés vízzel, sóval elkeverjük, kevés cukorral ízesítjük, végül olajat öntünk hozzá. Az átlagos arány: 1/3 rész ecet és 2/3 rész olaj.

Francia öntet: az olajat és a hígított ecetet, vagy borecetet dijoni mustárral összekeverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Márványsajtos öntet (egyszerű): a borecethez olajat, sót, őrölt borsot, Worcester mártást keverünk, majd reszelt márványsajtot adunk hozzá. A jól kikevert öntethez finomra vágott zöldfűszereket keverünk (petrezselyem zöldje, metélőhagyma stb).

Joghurtos öntet: a joghurtot simára elkeverjük, majd egy kevés sóval, őrölt fehérborssal, finomra vágott petrezselyemzölddel, citromlével ízesítjük. 





Magyaros joghurt öntet:
a joghurthoz hozzáadjuk az apró kockára vágott zöldpaprikát, paradicsomot, a finomra vágott metélőhagymát, ízesítjük sóval, citromlével, őrölt borssal.

Tejfölös, fokhagymás öntet: A tejfölt ízesítjük sóval, őrölt fehérborssal, mustárral, Worchester-mártással, citromlével, majd finomra zúzott fokhagymát adunk hozzá.

Tojásos öntet: a főtt tojás sárgáját villával összenyomjuk, sóval, kevés őrölt borssal és mustárral jól elkeverjük. Majd állandó keverés közben olajat adunk hozzá és kevés ecettel ízesítjük. Az olaj mennyisége annyi legyen, hogy az öntet folyékony krémszerűvé váljék.

Orosz öntet uborkához: a túrót villával összetörjük, a tejföllel, egy kevés fokhagymával, sóval, ecettel, őrölt borssal összekeverjük, és az uborkára öntjük.





Vitaminos öntet
:
Az ecet-olaj öntetet mustárral vagy dijoni mustárral, őrölt borssal, citromlével ízesítjük, majd reszelt sárgarépát, apró kockára vágott főtt tojást, zöldpaprikát, paradicsomot adunk hozzá.

Ezersziget öntet: a salátaolajat narancs- és citromlével elkeverjük, ízesítjük sóval, őrölt borssal, fűszerpaprikával, Worcester mártással, finomra vágott vöröshagymát, petrezselyemzöldet, olajbogyót adunk hozzá, majd mustárral jól elkeverjük.

Narancsos krémsajt öntet: a tejszínes krémsajthoz majonézt, reszelt narancshéjat, narancslevet, citromlevet, sót keverünk.

Tormás öntet: a majonézhez tejszínt, sót, szűrt citromlevet, cayenne borsot, őrölt fehérborsot keverünk, végül hozzáadjuk a reszelt tormát. Készíthetjük csak tejszínnel, majonéz nélkül.





Ördögöntet:
a majonézhez ketchupot, pár csepp tabasco-mártást, sót, cukrot és finomra vágott csípős zöldpaprikát keverünk.

Svájci öntet: az apróra vágott és megsütött húsos szalonnát ecettel összekeverjük, sózzuk, borsozzuk és forrón a fejes, vagy káposztasalátára öntjük.

Bármelyik elkészített öntetet jól hűtsük le és így használjuk fel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top