Gasztro

Velouté és supréme mártás

Bársonyos mártás (velouté mártás)

Önállóan nem használjuk, alapmártásként szolgál.

Hozzávalók



• 4 dl csontlé vagy húsleves

• 60 g vaj

• 40 g liszt

• 20 g gomba

• 20 g vöröshagyma

• só, őrölt fehér bors

Elkészítése



A vajból és lisztből világos rántást készítünk, a forró csontlével vagy húslével gyors keverés mellett felengedjük, sózzuk, borsozzuk, és a tisztított, darabolt gombával lassan kiforraljuk. A kész mártást átszűrjük. Amennyiben halakhoz használjuk, halalaplével, ha szárnyasokhoz, szárnyasalaplével célszerű elkészíteni.

Supréme mártás



Hozzávalók és elkészítése

A fentiekben leírt bársonyos mártást jól felforraljuk. A tűzről levéve hozzáadjuk az 1 dl tejszínnel elkevert 1db tojássárgáját és átszűrjük. Citromlével, cayenne-i borssal ízesíthetjük. Jércéhez, borjúszeletekhez, bárányérmékhez, szárnyas krokettekhez, tojásételekhez, borjúlábhoz adhatjuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top