Gasztro

Eszterházy rostélyos

Hozzávalók

  • 4 db 150 g-os rostélyos szelet
  • 50 g vöröshagyma
  • 150 g sárgarépa
  • 150 g petrezselyemgyökér
  • 30 g liszt
  • 1 db citrom
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 3 dl tejföl
  • 50 g vaj
  • só, őrölt bors, babérlevél, cukor, mustár,
  • petrezselyemzöld

    Elkészítése

    A szeleteket kiveregetjük, sózzuk, és mindkét oldalát lisztbe mártva a felolvasztott zsírban mindkét oldalát elősütjük. Az elősütött húsokat lábasba tesszük. A visszamaradó zsírba kevés lisztet szórunk, kissé megpirítjuk, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagyma felét. Tovább pirítjuk, csontlével vagy vízzel és a fehérborral felengedjük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a babérlevelet, felforraljuk és a rostélyos szeletekre öntjük. Fedővel letakarjuk, és pároljuk. Ha szükséges, párolás közben a folyadékot pótoljuk. Amíg a hús párolódik, a zöldségeket megtisztítjuk és vékony metéltre, a petrezselyemzöldet finomra vágjuk. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a vöröshagymát, a zöldséget, a petrezselyemzöldet, sózzuk, borsozzuk és kevés vizet hozzáadva félig megpároljuk. Ha félig megpuhult a hús, a párolóléből keveset kiveszünk, elkeverjük a tejföllel, és az egészet hozzáadjuk. A félig párolt zöldséget ízesítjük citromlével, cukorral, mustárral, ha szükséges sóval, őrölt borssal és a rostélyost készre pároljuk. A mártásnak kissé savanykásnak, pikánsnak kell lennie. Köretként petrezselymes új burgonyát adhatunk külön edényben. Tálaláskor a tál aljára elhelyezzük a szeleteket, a tetejére halmozzuk a zöldséget, tejföllel és zöldpetrezselyemmel díszítjük.

  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top